Nici talibanii nu vor sa aiba de-a face cu Putin? Liderul lor nu s-a intalnit cu presedintele Rusiei

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 09:25
2212 citiri
Nici talibanii nu vor sa aiba de-a face cu Putin? Liderul lor nu s-a intalnit cu presedintele Rusiei
Foto: Arhiva (Kremlin)

Talibanii au negat informatiile din presa potrivit carora reprezentantii lor s-au intalnit cu oficiali rusi pentru a discuta despre amenintarea reprezentata de gruparea Statul Islamic, dupa ce un ziar britanic a scris ca presedintele rus, Vladimir Putin, ar fi avut o intrevedere cu liderul taliban.

Saptamana trecuta, un oficial rus de rang inalt a declarat ca interesele Rusiei "coincid in mod obiectiv" cu cele ale talibanilor in lupta impotriva gruparii Statul Islamic, care are un bastion in estul Afganistanului, relateaza Reuters.

Oficialul preciza ca au fost stabilite canale de comunicatii cu talibanii pentru a face schimb de informatii.

Moscova, care in prezent conduce o campanie de bombardamente in Siria impotriva gruparii Statul Islamic, este ingrijorata de posibila extindere a miscarii radicale din Afganistan in statele vecine precum Tadjikistan sau Uzbekistan.

Talibanii au afirmat intr-un comunicat ca sunt in contact cu tari din regiune, dar au precizat ca nu au discutat despre un sprijin impotriva Statului Islamic.

"Emiratul Islamic are contacte cu multe tari regionale pentru a pune capat invaziei americane din tara noastra si consideram ca acesta este dreptul nostru legitim", a subliniat organizatia islamista.

"Dar nu vedem nevoia de a primi ajutor din partea nimanui referitor la Daesh (gruparea Statul Islamic -n.red.) si nici nu am contactat sau discutat cu cineva despre acest lucru", au adaugat talibanii.

Publicatia britanica The Sunday Times a citat un comandant taliban care afirma ca Putin s-a intalnit in septembrie cu liderul talibanilor, mollahul Akhtar Mansour, pentru a discuta despre un posibil sprijin din partea Rusiei.

Rusia face schimb de informatii secrete cu talibanii, in lupta contra Statului Islamic

"Putin s-ar fi intalnit cu Mansour la cina, seara tarziu, la o baza militara din Tadjikistan, in septembrie", a relatat publicatia, adaugand ca un purtator de cuvant al Kremlinului a precizat ca aceste informatii "nu sunt relevante".

Putin se aliaza cu talibanii pentru a infrange Statul Islamic? Ce le-ar promite in schimb extremistilor

Mansour, mult timp adjunct al fondatorului miscarii talibane, mollahul Mohammad Omar, a preluat conducerea gruparii dupa anuntul din iulie potrivit caruia Omar a murit in urma cu peste doi ani, iar decesul sau a fost tinut secret.

Militantii talibani au avut confruntari cu grupari care au jurat credinta organizatiei Stat Islamic, in special in provincia estica Nangarhar, unde contesta conducerea talibanilor asupra insurgentei.

Confruntarea ar putea avea de asemenea legatura cu o lupta interna intre talibani, intrucat unii dintre ei resping conducerea lui Mansour.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Putin talibani Statul Islamic, #Rusia Afganistan Statul Islamic , #presedinte Rusia