Noi ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc - Intelegerea tacita a lui Putin

Miercuri, 19 August 2015, ora 07:56
6752 citiri
Noi ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc - Intelegerea tacita a lui Putin
Foto: Kremlin.ru

O vorba de pe vremea sovieticilor spune: "Noi ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc" - iar zicala descrie perfect situatia in care se afla Rusia si sub conducerea lui Vladimir Putin.

In perioada recesiunii, un milion de locuri de munca noi au fost create in aceasta tara, in vreme ce salariile s-au micsorat semnificativ.

Cel mai probabil, datele ce vor fi publicate in aceasta saptamana vor confirma ca rata somajului se afla la mai putin de jumatate din nivelul inregistrat in zona euro.

Dar Bloomberg remarca faptul ca situatia este, de fapt, un semn al unei intelegeri tacite intre companii si autoritati, care a distrus productivitatea si a limitat flexibilitatea economiei.

Putin incoltit: De ce are nevoie sa schimbe atentia rusilor

Stabilitate versus reforme

Rusia e prinsa in "clestele" crizei, pe fondul cererii interne care se afla pe un trend descendent, dupa devalorizarea monedei si ca urmare a sanctiunilor aplicate de Occident. Totusi, rata somajului este mai mica decat inaintea izbucnirii conflictului armat in Ucraina.

Sursa citata mentioneaza ca piata muncii, extinsa artificial, tradeaza o economie predispusa la asigurarea stabilitatii sociale, care insa nu e pregatita sa tina piept unor pericole iminente, precum imbatranirea populatiei si micsorarea numarului de muncitori.

Se pare ca liderii de la Kremlin se prefac ca astfel de probleme nu exista si amana rezolvarea lor pana trece criza.

"Guvernul a avut de ales, insa a optat pentru stabilitate in detrimentul reformelor radicale", observa Vladimir Tikomirov, economist sef la firma BCS Financial Group din Moscova. "E o alegere in stilul sovietic - sa pastrezi sistemul actual, cu toate problemele sale, pentru a oferi trainicie", a adaugat acesta.

Rusia are una dintre cele mai restrictive reguli din regiune in ceea ce priveste piata muncii, iar masurile de protejare a angajatilor sunt printre cele mai stricte din Eurasia, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Productivitate scazuta

Puterea de cumparare a populatiei s-a redus, iar productivitatea Rusiei se numara printre cele mai mici din regiune, noteaza Bloomberg. Angajatorii sunt nevoiti sa taie salariile, sa angajeze doar muncitori cu jumatate de norma si sa nu le mai plateasca nici concediile, nici alte beneficii.

In timpul crizei din perioada 2008-2009, rata somajului a crescut la 9,4%. Insa anul trecut indicele a atins un minim de 4,8%, iar in 2015 a ajuns in jurul cifrei de 5,5%.

Comparativ, indicele in randul tarilor din UE merge de la 4,7% in Germania pana la 25,6% in Grecia, potrivit datelor Eurostat aferente lunii iunie. In Romania, valoarea este de 7%.

Dar aici se termina vestile bune, deoarece Rusia se confrunta cu o decelerare grava a consumului.

Pasul facut de Putin care l-ar putea costa o revolta. Despre pacat, caviar si vehementa Romaniei

Un fenomen ingrijorator

Potrivit unor cercetari de piata realizate de Bloomberg, veniturile reale din Rusia s-au micsorat cu 6% in iulie 2015 fata de aceeasi luna a anului trecut, vanzarile in retail sunt mai mici cu aproape 10%, in timp ce salariile ajustate cu rata inflatiei au inregistrat o scadere de 7,5%.

"Rusia se confrunta cu un fenomen ingrijorator: din ce in ce mai multi oameni trec de la un program full-time la unul part-time sau se trezesc cu salariile taiate, in conditiile in care cererea e in picaj, iar companiile incearca sa ramana pe profit, asa ca reduc productia", explica Charles Movit, economist la firma IHS Global Insight din Washington.

Desi se indreapta vertiginos spre recesiune, Rusia infiinteaza tot mai multe locuri de munca - semn ca si companiile merg pe mana lui Putin. Ele contribuie la pacea politica si sociala, in loc sa ia masuri pentru cresterea eficientei.

Probabil nu au incotro si sunt nevoite sa faca asa. "Daca firmele renunta la o parte din angajati, atunci vor intra in vizorul Guvernului", arata analistul rus Rostislav Kapeliusnikov. Iar asta nu poate fi un lucru bun.

Aparent, planul functioneaza de minune

Insa a reusit Putin sa transmita populatiei ca duce o viata buna, promovand stabilitatea sociala si renuntand la aplicarea unor reforme care ar fi asigurat o crestere economica si (eventual) bunastarea pe termen lung?

Potrivit unui sondaj realizat de VTsIOM, 81% dintre rusi considera ca situatia tarii e una excelenta sau buna. Mai mult, popularitatea lui Putin a atins cote uimitoare.

Dar strategia liderului de la Kremlin s-ar putea intoarce la un moment dat impotriva lui. Poate ca a amanat rezolvarea unor probleme, insa acestea se tot inmultesc, iar productivitatea scazuta si imbatranirea populatiei reprezinta cele mai mari obstacole care se afla in calea cresterii economice.

Iar cum el nu are de gand sa faca ceva in privinta lor prea curand, produsul intern brut creste anemic. In primul semestru, a fost vorba de un avans de doar 0,5%, arata datele Alfa Bank, publicate intr-un raport din luna iulie. Si e posibil sa ajunga in teritoriu negativ pana la finalul anului.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Rusia probleme economie, #Rusia piata muncii , #presedinte Rusia