O cale de iesire pentru Putin

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Iulie 2014, ora 18:47
13667 citiri
O cale de iesire pentru Putin

Presedintele rus, Vladimir Putin, ar putea profita de greseala comisa de pro-rusii din Ucraina, care au doborat avionul Malaysia Airlines cu aproape 300 de pasageri la bord, pentru a se extrage din cooperarea cu separatistii.

Rusia ar putea avea, intr-un final, pretextul necesar pentru a abandona separatistii, scrie The Moscow Times.

Pretextul nu vor fi sanctiunile Occidentului, ci o chestiune etica, oricat de dificil ar fi pentru presedintele Vladimir Putin sau orice alt inalt functionar de la Kremlin sa demonstreze ca inca mai are superioritate morala.

Avion doborat in Ucraina: Inspectorii OSCE s-au intors iar din drum (Video)

Putin este prins intre ciocan si nicovala in Ucraina, continua sursa citata. Faptul ca sustine separatistii i-a dus popularitatea pe cote neimaintalnite in tara, insa in exterior risca sa alieneze Occidentul si acesta este un lux pe care Rusia nu si-l permite. Economia sa stagnanta are nevoie de comert extern ca de aer.

Kremlinul ar putea ajunge la concluzia ca cel mai bine este sa-i denunte pe separatisti, daca ancheta internationala dovedeste ca acestia au doborat avionul Malaysia Airlines in teritoriul controlat de ei din Ucraina.

Jurnalistul Andrei Kolesnikov, preferatul lui Putin, este unul dintre cei care sustin aceasta idee: "Copiii, batranii si adultii ucisi pentru nimic sunt pentru el... o linie rosie pe care nu o va traversa". "Da, Vladimir Putin ii va denunta pe separatisti", este convins Kolesnikov, care scrie pentru Kommersant, un ziar privit in general ca facand opozitie Kremlinului, desi apartine unui oligarh apropiat acestuia.

Rusia pofteste observatorii OSCE pe partea sa de granita: Occidentul sa-i lase sa vina

Evident, scrie sursa citata, ar fi o iesire lasa a liderului rus din aceasta situatie, mai ales ca in trecut nu a parut deranjat de violente. Moartea a 180 de copii in asediul scolii de la Beslan, ocupata de teroristi in 2004, este un astfel de exemplu, dar poate fi amintita si lunga serie de atrocitati din cele doua razboaie din Cecenia si violenta politiei din Rusia in general.

In plus, este imposibil ca Putin sa fi remarcat abia acum ca in Ucraina se desfasoara un razboi si ca separatistii s-au facut vinovati de multe incalcari ale drepturilor omului.

Rusia, lovita in sfarsit: Sanctiunile UE si SUA ating economia Moscovei in punctele cheie

Indiferent ce motiv va invoca Moscova pentru a-si retrage sustinerea acordata separatistilor, este in interesul Rusiei ca sanctiunile impuse de Occident sa fie ridicate.

De interes este si modalitatea prin care va fi acreditata aceasta idee. Faptul ca e vehiculata de Kolesnikov ii da greutate: prin afilierea cu Putin, se explica de ce a fost interpretata ca fiind o informatie credibila, de la Kremlin, nu pura speculatie.

Desi Kremlinul nu a avut nevoie niciodata de persoane sau organizatii din exterior pentru a-si face cunoscute pozitiile, aceasta sarcina a revenit jurnalistului de la Kommersant, un ziar odinioara critic, pentru ca niciun alt pion al Kremlinului nu are pozitia morala necesara.

Desi majoritatea elitelor din lume au probleme cu etica, cele din Rusia ies in evidenta prin zelul cu care au sprijinit cele mai scandaloase initiative ale Kremlinului. Presa de stat se ocupa cu propaganda, nu cu jurnalismul, iar Putin si-a construit o imagine de lider puternic, nu etic.

Daca razboiul din Ucraina ia sfarsit pentru ca Putin ii denunta pe separatisti ca fiind imorali, atunci ipocrizia va servi unei cauze bune, conchide publicatia citata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Putin separatisti avion doborat, #Rusia separatisti Ucraina , #presedinte Rusia