Ostilitatea lui Putin fata de Romania, la cele mai inalte cote. Atacurile lui Rogozin ingroapa orice colaborare

Duminica, 06 August 2017, ora 06:55
36432 citiri
Ostilitatea lui Putin fata de Romania, la cele mai inalte cote. Atacurile lui Rogozin ingroapa orice colaborare
Foto: Hepta.ro

Relatiile dintre Romania si Rusia nu au mai fost atat de reci de la ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica, in anul 1940.

S-a ajuns in acest punct din cauza conducerii autoritare a lui Vladimir Putin care si-a propus sa aduca Rusia, din nou, la gloria din timpul Razboiului Rece, dar nu i-a reusit decat o izolare si mai apasatoare pe plan international decat cea din deceniul noua al secolului trecut.

In timpul Razboiului Rece existau doua blocuri economice si ideologice. Desi blocul estic era intr-o profunda recesiune economica, exista totusi o platforma de schimburi comerciale intitulata CAER si un tratat militar, Pactul de la Varsovia, controlat de Moscova din care faceau parte statele socialiste: Republica Democrata Germana, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si, bineinteles, URSS.

Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat semnificativ si astazi Moscova nu mai face parte din nicio alianta militara, iar economia e dependenta de exporturile de gaz si petrol si de forta pietelor occidentale unde poate inca sa-si mai plaseze marfurile.

Din fosta URSS s-au desprins cele trei state baltice care au aderat la NATO - Estonia, Letonia si Lituania, dar si Moldova si Ucraina care fac pasi importanti pentru acceptarea in Uniunea Europeana.

Multe state din partea asiatica si-au declarat si ele independenta, iar astazi Moscova are o influenta mult diminuata fata de cea din timpul Razboiului Rece. Vladimir Putin, un fost agent KGB, pentru a se mentine la putere, a dezvoltat o strategie politica bazata pe nostalgia populara dupa vechiul imperiu socialist si a hotarat sa-si recastige influenta si sa se creeze noi provocari pentru a pastra Rusia ca jucator influent in politica internationala.

"Deloc cu intentie, Vladimir Putin a aterizat in tabara castigatoare a prabusirii Uniunii Sovietice. Si, totusi, el nu impartasea euforia pe care o simteau multi rusi. Dimpotriva, pentru el experienta era dificila. Ludmila, sotia sa, si prietenii lui au descris perioada ca fiind cea mai chinuitoare din viata sa", scrie Steven Lee Myers in cartea Noul Tar.

Romania, un membru important la granita de est a NATO

Acesta e contextul actual, in care Romania, membra NATO, detine un sistem de aparare antiracheta, investeste doua miliarde de dolari anual in avioane de lupta, rachete anti balistice Patriot, elicoptere si noi tehnologii militare.

Aceasta consolidare a flancului estic al aliantei NATO ingusteaza perspectiva Rusiei de a fi un jucator influent in regiune. Prin invadarea Crimeii si prin tensiunile etnice provocate la granita de est a Ucrainei, Vladimir Putin a generat o reactie de aparare a celui mai mare sistem international defensiv, e vorba de NATO.

"Asigurarea finantarii a 2% din PIB in acest an, in concordanta cu angajamentul politic asumat in ianuarie 2015, creeaza conditii pentru implementarea tuturor obiectivelor asumate. Sunt totusi necesare masuri organizatorice si manageriale responsabile si oportune.

Responsabilitatile ce revin Romaniei in urma deciziilor asumate la Varsovia trebuie sa fie rezultatul unui efort conjugat si cuprinzator al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii si apararii, in beneficiul Romaniei si al tuturor romanilor, de aceea cooperarea interinstitutionala in general si cea dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, in special, devine esentiala", a declarat Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, la inceputul anului.

Lipsa de vointa in ce priveste democratizarea Rusiei, temerea clasei conducatoare intr-o si mai mare faramitare a vastului teritoriu, lipsa de incredere in Uniunea Europeana, in SUA si in sistemele democratice si, nu in ultimul rand, setea de putere si coruptia endemica a clasei politice au transformat Rusia intr-un conglomerat mafiot preocupat sa distruga increderea in democratie, in alegeri libere, in societatea civila si, pentru o vreme, a reusit.

Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, un oficial lipsit de diplomatie care a atacat dur Romania si Moldova pentru ca nu a fost lasat sa ajunga la Chisinau. Foto: Hepta.ro

Rogozin: "Asteptati-va la un raspuns, nenorocitilor!"

Implicarea lui Vladimir Putin in alegerile din SUA a reprezentat picatura care a umplut paharul. Desi, Donald Trump, favoritul liderului rus, a castigat confruntarea electorala cu Hillary Clinton, acesta s-a vazut legat de maini si de picioare de catre propriul sau partid in ce priveste relatia cu Rusia. Congresul SUA a votat noi sanctiuni pentru Moscova, ceea ce a provocat o mare nemultumire pe culoarele Kremlinului.

"Ne comportam retinut si avem multa rabdare, dar la un moment dat va trebui sa raspundem. E imposibil sa toleram la infinit acest tip de insolenta la adresa tarii noastre. Aceasta practica este inacceptabila, distruge relatiile si legile internationale", a declarat Vladimir Putin la aflarea vestii ca in Congresul SUA a fost votata legea care instituie noi sanctiuni impotriva regimului de la Kremlin.

Imediat dupa aprobarea sanctiunilor de catre Congres, dar inainte ca legea sa fie promulgata de Donald Trump, Dimitri Rogozin, vicepremierul rus, se urca intr-un avion de linie cu destinatia Chisinau. Rogozin se afla pe lista de persoane care au interdictie de a tranzita sau de a calatori in tari care sunt membre ale Uniunii Europene.

Autoritatile din Romania afla ca Rogozin se afla la bordul avionului de linie si ii interzic acestuia sa survoleze spatiul aerian national. Avionul se intoarce din drum, iar Rogozin porneste un atac politic agresiv impotriva autoritatilor din Romania si ale celor din Moldova, jignindu-i atat pe cetatenii romani, cat si pe cei moldoveni printr-o serie de postari pe Twitter, dar si in aparitii televizate.

"Autoritatile Romaniei au pus in pericol pasagerii avionului S7, femei si copii. Combustibilul era suficient doar pana la Minsk. Asteptati-va la un raspuns, nenorocitilor!", a scris Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, pe Twitter.

Aceasta iesire dura a unui oficial rus care nu are nicio legatura cu diplomatia nu a facut decat sa alimenteze curentul anti Putin si anti Moscova atat de raspandit in Romania.

Igor Dodon, presedintele Moldovei, alaturi de Vladimir Putin si de Dimitri Medvedev, premierul Rusiei, intr-o vizita oficiala la Moscova. Foto: Hepta.ro

Raspunsurile Rusiei la "impolitetea" Romaniei si Moldovei nu s-au lasat asteptate. A aparut o interdictie comerciala in ce priveste importurile de carne de porc din Romania si un exercitiu militar desfasurat in Transnistria prin care armata rusa sprijinita de regimul transnistrean au simulat o trecere a Nistrului, in fapt, o invazie asupra Republicii Moldova.

Trebuie amintit ca in Moldova, alegerile prezidentiale de anul trecut au fost castigate de candidatul Moscovei, Igor Dodon, dar Guvernul Pavel Filip este unul pro european care inca reuseste sa i se opuna presedintelui pro rus.

Presiunile Moscovei vor fi tot mai mari asupra sistemului politic romanesc, dar si in ce priveste atacurile informatice si bombardarea opiniei publice cu informatii false. Noul tip de razboi purtat de Vladimir Putin nu mai este atat de surprinzator si nici atat de eficient, pe zi ce trece oamenii, aliantele si guvernele democratice invata sa se apere, iar influenta lui Putin scade. Dar asta nu inseamna ca razboiul s-a sfarsit.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Rusia sanctiuni SUA, #Putin Romania NATO, #Rogozin amenintare Romania , #presedinte Rusia