Paradoxul Putin: Temut, totusi respectat. Ce cred insa rusii cu adevarat?

Vineri, 22 Mai 2015, ora 20:19
6986 citiri
Paradoxul Putin: Temut, totusi respectat. Ce cred insa rusii cu adevarat?
Foto: Hepta.ro

Dupa anexarea Crimeii, anul trecut, Vladimir Putin era cotat in sondajele de opinie cu o popularitate record, de 85%. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Este insa poporul rus unul atat de omogen si sondajele reflecta realitatea din Rusia?

La aceasta intrebare incearca sa raspunda jurnalista Natalie Nougayred, intr-un amplu materialul publicat pe The Guardian, sub titlul "Paradoxul Putin: Nefrecventabil, temut si totusi respectat".

Editorialista povesteste ca, luna trecuta, la o conferinta in Estonia, mai multi opozanti rusi - scriitori, sociologi si politicieni - au dezbatut subiectul "ce cred cu adevarat rusii".

Vladimir Putin vs. Kim Jong Un - batalia cultului personalitatii

Unii au sustinut ca sondajele nu ar trebui sa fie luate ca atare in Rusia, pentru ca este o tara in care libertatile fundamentale sunt departe de a fi garantate, iar aparatul de stat exercita o presiune puternica asupra cetatenilor sai.

In opinia lui Natalie Nougayred, este un punct de vedere cat se poate de legitim. Daca un cetatean rus este intervievat in cadrul unui sondaj de opinie, este firesc pentru el sa "joace la sigur". Adica sa aprobe politicile Kremlinului. La urma urmei, Rusia este un loc in care vocile disidente sunt expuse legislatiei represive, exilate sau, in cazuri dramatice (cum a fost Boris Nemtov), tintite de asasini platiti.

Cu toate acestea, nici unul dintre participantii la dezbatere nu a negat ca Putin este o figura foarte populara. "Nu oricine pune la indoiala profesionalismul principalei firme de sondaje din Rusia, Centrul Levada. Compania a fost fondata de catre Yuri Levada, o figura proeminenta si respectat de elita liberala din Rusia, care a murit in 2006. Levada mi-a spus odata cat de confuz este pentru cineva din generatia sa, care a asistat la transformarile democratice ale epocii Gorbaciov, sa vada acum cum o stare de spirit sovietica reinvie sub conducerea lui Putin", mai noteaza autoarea.

Schimbarea la fata: Ce-a mai copt Kremlinul pentru binele lui Putin

Ea exlude ca Levada sa manipuleze sondajele de opinie pentru a-i face pe plac lui Putin. Deci intrebarea principala se invarte in jurul ceea ce se ascunde in spatele cifrei de 85%. Alexei Levinson, de la Centrul Levada, spune ca ceva fascinant se intampla in Rusia: "Opinia publica urmeaza un soi de linie a diplomatiei. Oamenii spun lucruri pe care nu se asteapta nimeni sa le creada. De exemplu, desi propaganda rusa spune ca nu exista trupe rusesti in Ucraina, rusii sunt constienti de faptul ca dimpotriva, exista. Dar este in interesul Rusiei sa nege, astfel ca oamenii declara acelasi lucru", a explicat el.

De fapt, este o dedublare, pe care Levinson o vede ca pe un fel de totalitarism - nu unul bazat pe frica, ca in vremurile staliniste, ci pe dorinta Rusiei de a fi recunoscuta ca o mare putere.

Anti-occidentalismul a atins niveluri record si rusii au fost convinsi ca tara lor se confrunta cu echivalentul unui razboi mondial. Dar crucial este, puncteaza Levinson, ca pentru rusi nimic din toate astea nu e foarte grav. Acelasi lucru se aplica ratingurilor lui Putin: "Nu exista un autentic cult al personalitatii. Oamenii sunt, de fapt, destul de critici cu privire la situatia economica si politica interna", adauga reprezentantul Lavada.

Levinson a ajuns la concluzia ca, in ciuda tuturor programelor de propaganda, adevarul este cunoscut, iar oamenii critica puternic coruptia autoritatilor.

Este adevarat ca o mare parte din ceea ce se intampla in Rusia acum nu depinde de un singur om, Vladimir Putin, care a optat pentru razboi in Ucraina pentru a recastiga teren politic dupa ce puterea i-a fost amenintata de protestele din 2011-2012, mai scrie editorialista.

"Galvanizarea patriotismul", spune ea, "este o reteta veche". Dar ar fi o greseala sa se presupuna ca actiunile unui singur om pot vorbi pentru o natiune intreaga. Rusii nu sunt atat de spalati pe creier cum multi cred, mai noteaza jurnalista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Vladimir Putin sondaje opinie, #Putin popularitate Rusia , #presedinte Rusia