Putin a clipit primul in Ucraina

Autor: Ana Ilie
Sambata, 08 Martie 2014, ora 12:05
14039 citiri
Putin a clipit primul in Ucraina

Liderul de la Kremlin, presedintele rus Vladimir Putin, a adoptat un ton conciliator in privinta Ucrainei, dupa ce Europa l-a amenintat cu un summit unde ocuparea agresiva a Crimeii sa fie pedepsita cu sanctiuni internationale.

In opinia publicatiei USA Today, Putin a fost cel care a "clipit primul" in infruntarea de vointe care are loc pe teritoriul Ucrainei.

Pe fondul unei piete financiare ruse in cadere si al izolarii internationale, Putin a rupt tacerea cu privire la actiunile din Crimeea si a declarat ca nu intentioneaza sa le faca rau "fratilor" din Ucraina.

Piata financiara rusa a pierdut 13% in cursul saptamanii, pe fondul preluarii Crimeii de catre trupele ruse. Acestea, fara insemne si semne distinctive, au preluat fara a trage un singur glont majoritatea instalatiilor militare din Crimeea.

Interpretarile gestului lui Putin variaza de la ipocrizie, cedare sau sfidare, pana la calcul. Unele voci spun ca Putin pur si simplu a iesit din joc atata vreme cat detinea avantajul, dupa ce a preluat controlul bazelor militare, aeroporturilor si trecerilor la granita cu Crimeea.

"A fost ca si cum a facut un pas in urma si a spus 'Stam si vedem cum decurg lucrurile'", este de parere Ilia Ponomariov, membru al Parlamentului rus neafiliat partidului de guvernare.

Lui Ponomariov i se pare ca Putin a simtit ca a exagerat, mai ales cand a vazut reactia internationala, cu critici, denuntari si amenintari cu pedepse financiare.

Pietele financiare si-au revenit la scurt timp dupa ce Putin a declarat ca nu intentioneaza sa extinda invazia in interiorul Ucrainei, cu toate ca liderul de la Kremlin nu a dat semne ca planuieste sa-si retraga trupele din Crimeea.

"A sugerat o amenintare redusa a interventiei militare ruse. Cu toate acestea, si-a rezervat dreptul de a ordona o invazie in urmatoarele saptamani sau luni", arata Alisa Lockwood, analist european la firma de consultanta IHS.

Retragerea lui Putin ar fi o miscare strategica, spun analistii, intrucat acesta nu are nimic de pierdut daca este de acord cu masurile propuse de europeni si americani, precum intalnirea NATO-Rusia.

Putin poate acum sta linistit in asteptarea rezultatului referendumului din Crimeea, pe tema alipirii peninsulei la Rusia.

In pofida acestei incetiniri a ritmului actiunii din Crimeea, Serghei Solodki, director adjunct al Institutului de Politica Internationala din Kiev, sustine ca orice ar face Putin, e departe de a fi terminat.

Putin este o enigma pentru liderii Occidentului. Acestia au fost luati prin surprindere de actiunile Rusiei in Crimeea, intrucat traiau cu senzatia ca Moscova isi doreste relatii mai stranse cu Vestul, pentru a imbunatati economia interna si a interveni pacificator in conflictele lumii. Pe termen lung, este limpede pentru observatori ca Putin vrea sa distruga orice sansa ca Ucraina sa intre pe orbita Europei si SUA.

Ce si-a propus totusi Putin ca scop ultim? Sunt sanse ca nici el sa nu stie, spune Leon Aron, expert american in spatiul rusesc. "Putin a avut incredere in norocul lui in vreme ce a numarat slabiciunile adversarilor. Asta inseamna ca a operat potrivit principiului lui Napoleon... pe care l-as traduce drept 'Mai intai sa intram in lupta si decidem mai apoi ce facem'", crede Aron.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Vladimir Putin Ucraina, #Putin Crimeea ocupatie , #presedinte Rusia