Putin a prins Vestul dormind si l-a pacalit din nou - schimbarea de atitudine, o tactica desteapta

Duminica, 11 Mai 2014, ora 08:16
14334 citiri
Putin a prins Vestul dormind si l-a pacalit din nou - schimbarea de atitudine, o tactica desteapta
Foto: Arhiva

Schimbarea radicala a atitudinii lui Vladimir Putin in ceea ce priveste referendumul separatist din Ucraina este o miscarea ingenioasa.

Putin actioneaza, Vestul, uneori, reactioneaza. Acesta a fost sablonul crizei din Ucraina inca de la izbucnirea, in noiembrie, a confruntarii dintre Rusia si puterile vestice, scrie editorialistul The Guardian Ian Traynor.

In fiecare episod, fie din cauza serviciilor secrete slabe, a haosului politic sau a diviziunilor din Europa si America, vestul a fost prins dormind, in timp ce Kremlinul a facut jocul.

Putin spune stop referendumurilor pentru independenta in sud-estul Ucrainei

Putin a castigat toate bataliile, desi nu inseamna neaparat ca va castiga si razboiul, sutine analistul britanic. Presedintele rus a ordonat ca Ucraina sa renunte la pacturile comerciale si politice cu UE, a anexat Crimeea, a creat haos, violente si secesiune in est, a facut Kievul sa para incapabil de a guverna, controla sau apara Ucraina.

Cu schimbarea brusca de saptamana aceasta, cand le-a cerut separatistilor sa amane consultarea populara si a vorbit pentru prima oara rezonabil despre alegerile prezidentiale din 25 mai, a prins din nou Vestul intr-o stare de amorteala.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Putin a reusit sa adanceasca divizarea Europei intre "ulii si porumbei", intre cei care au cerut cu ardoare sanctiuni economice dure si cei care au fost sedusi rapid sa ii ofere Rusiei prezumtia de nevinovatie.

Haosul din est, creat voluntar de Putin

Liderul rus a creat un haos pe care probabil inca il mai poate controla, spune editorialistul The Guardian, apoi a facut un pas inapoi, parand echilibrat si impaciuitor, in timp ce si-a asigurat posibilitatea sa traga ce parghii vrea pentru destabilizare. A reusit sa evite astfel impunerea unor sanctiuni zdrobitoare ale Europei, care ar fi pus Rusia in mare dificultate.

Rebelii au pus mana pe arme. Ii convinge Putin sa le lase jos? Scenarii pentru Ucraina

A devenit indispensabil pentru orice masura ar urma sa mai fie luata, insemnand ca sugestiile lui pentru o noua Constitutie a Ucrainei - care diminueaza puterea guvernului de la Kiev si care ii permit sa traga sforile in estul tarii - ar trebui luate in calcul.

"Mediatorii vestici vor fi nevoiti sa se consulte cu Putin. Dar Putin la cine se duce? La Angela Merkel sau Barack Obama? Poate la Catherine Ashton? Sau John Kerry sau William Hague?", se intreaba editorialistul. Controlul liderului rus contrasteaza cu fragmentarea, incoerenta si ambiguitatea Vestului.

"Putin isi continua strategia de destabilizare indirecta, pentru a-si atinge obiectivele. Aceasta ultima fenta pare a fi, in cel mai bun caz, o tactica de a diminua costurile strategiei sale", sustine Grupul Eurasia.

Noua Rusie pe care Putin vrea s-o smulga din Ucraina, o harababura neguvernabila

Daca il ascultam pe ministrul rus de Externe sau urmarim televiziunile rusesti zilele acestea, vom vedea un tablou al Ucrainei impartite intre nostalgicii dupa era sovietica din est, plangand dupa Mama Rusie a anilor 1970 si fiind terifiati de fascistii antisemiti din Kiev, si intre cei din vestul tarii, care tanjesc dupa Europa anilor 1930, scrie Ian Traynor.

Adevaratul motiv pentru care Putin nu poate renunta la sud-estul Ucrainei

Intreaga caricatura a fost asiduu cultivata, pentru a fabrica tensiuni etnice, lingvistice si culturale intre Est si Vest, care puteau fi, intr-adevar, latente, dar care nu erau de negestionat sub o conducere responsabila.

Trucul lui Milosevici

Slobodan Milosevici a folosit exact acelasi truc, in anii 1990, in Croatia, Bosnia, Serbia si Kosovo. In aceasta privinta - de fabricare calculata a tensiunilor, a conflictului si a urii - Ucraina se aseamana acum cu Bosnia, desi exista si niste deosebiri.

De ce Putin il evoca pe Stalin tiranul

Cel mai recent sondaj de opinie, publicat joi, a aratat o Ucraina diferita fata de cea prezentata de televiziunile rusesti. Doar 14% dintre respondenti din estul tarii s-au declarat in favoare secesiunii, in timp ce 70% au sustinut unitatea tarii.

Sondaj-surpriza in Ucraina: Locuitorii se inteleg bine intre ei si vor tara unita, indiferent de etnie

De asemenea, cercetarea nu a descoperit antipatie intre ucrainenii si rusii din est. Doua treimi au dezvaluit ca nu agreeaza influenta lui Putin asupra Ucrainei, in vreme ce o cincime considera favorabil acest lucru.

In plus, dintre vorbitorii de limba rusa, numai 41% sprijina rolul Rusiei in Ucraina. Acesta ar putea fi un alt motiv pentru care Vladimir Putin a cerut amanarea referendumului de duminica: in lipsa unei sustineri masive, probabil ar pierde.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Vladimir Putin tactica Ucraina, #Vladimir Putin strategie Ucraina, #Vladimir Putin Vest Ucraina, #Vladimir Putin Ucraina , #presedinte Rusia
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
e timpul ca femeia cu barba sa cante la masa lui Putin !
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5