Putin a pus ochii si pe Kazahstan? Planul lui Soljenitin

Autor: Ana Ilie
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 11:58
13249 citiri
Putin a pus ochii si pe Kazahstan? Planul lui Soljenitin

Presedintele rus, Vladimir Putin, si-a atintit ochii asupra unei alte foste republici sovietice. Dupa Ucraina, Putin s-ar indrepta spre Kazahstan, in concordanta cu planul de "reconstructie a Rusiei" publicat in 1990 de catre laureatul Nobel Alexandr Soljenitin.

Intrebat cu privire la un posibil "scenariu ucrainean" in Kazahstan, daca presedintele Nursultan Nazarbaev vacanteaza functia, Putin a raspuns de asa maniera incat a dat fiori kazahilor, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.

Putin a subliniat importanta Kazahstanului ca aliat, insa a insistat putin cam mult asupra nevoii ca tara sa ramana in "spatiul lumii ruse".

Razboi in Ucraina: Mii de oameni s-au inscris la cursuri de tras cu arma

Nazarbaev, a spus Putin, "a realizat un lucru unic. A creat un stat pe un teritoriu unde nu a fost vreodata un stat. Kazahii nu au avut niciodata statul lor. El l-a creat. In acest sens, este in spatiul post-sovietic, un personaj unic".

Putin a continuat laudand "ideea eurasiatica" si a sustinut ca kazahii vad beneficiile "ramanerii in spatiul lumii ruse". 20% din populatia tarii o reprezinta etnici rusi.

Raspunsul lui Putin, sustine sursa citata, ar reflecta argumentele lui Soljenitin din eseul "Reconstructia Rusiei".

Ucraina: Atacurile continua in ciuda armistitiului anuntat de Kiev

Nationalismul ortodox al lui Soljenitin este tot mai la moda, spun observatorii. Cu toate ca acesta este cel mai bine cunoscut pentru ca a expus ororile Gulagului, Putini stiu ca Soljenitin a laudat venirea la putere a lui Putin in 1999 si l-a laudat pentru ca reinstaureaza mandria nationala a Rusiei, in vreme ce acesta l-a decorat pentru contributia sa.

In "Reconstructia Rusiei", Soljenitin critica felul in care Guvernul sovietic a "taiat" Rusia traditionala in diverse republici. El cere formarea unei "Uniuni Rusesti" care sa cuprinda Ucraina, Belarus si partile cu etnici rusi din Kazahstan.

Soljenitin are incredere ca exista o unitate fundamentala a popoarelor belarus, ucrainean si rus, trei ramuri separate istoric de "invazia mongola si colonizarea poloneza".

Porosenko s-a inteles cu Putin: Armistitiu permanent in estul Ucrainei

Scriitorul sutine ca, in Lituania si Polonia, "rusii albi (belarusii) si rusii mici (ucrainenii) au recunoscut ca sunt rusi si au luptat impotriva polonizarii si catolicismului".

Soljenitan recunoaste ca ucrainenii au suferit in timpul URSS, insa acesta nu este un motiv penru a "cioparti Ucraina" si, in special, acele parti care nu au compus "vechea Ucraina... Novorossia sau Crimeea sau Donbas si zonele de la Marea Caspica". In inca o fraza ce pare premonitorie, Soljenitan sustine ca, daca Ucraina doreste sa fie independenta, atunci aceste regiuni ar trebui sa primeasca dreptul la "auto-determinare".

In acelasi timp, Soljenintin critica ambitia sovietica de a impune dominatia rusa asupra natiilor non-ruse, actiune ce "distruge esenta natiunii ruse". El cere ruperea imediata a legaturilor cu tarile baltice, Moldova, cele trei state din Caucazul de sud si toate tarile central-asiatice cu exceptia Kazahstanului, pentru ca Rusia nu are suficienta putere pentru a controla un imperiu si nu va face decat sa-si "grabeasca distrugerea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin Ucraina Kazahstan, #Putin agresiune Ucraina Soljenitin , #presedinte Rusia