Putin apara dreptul Iranului de a avea activitate nucleara

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Februarie 2015, ora 08:24
3844 citiri
Putin apara dreptul Iranului de a avea activitate nucleara
Foto: Xinhua

Presedintele rus Vladimir Putin apara dreptul Iranului de a avea o activitate nucleara pasnica, ce include si imbogatirea uraniului.

Intr-un interviu publicat luni de un cotidian egiptean, inainte de vizita lui Putin la Cairo, liderul de la Kremlin afirma ca pozitia Rusiei "se bazeaza pe credinta ca Iranul are dreptul la o activitate nucleara pasnica, inclusiv imbogatirea uraniului, evident sub controlul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ", scrie publicatia iraniana Tehran Times.

Putin a tinut sa sublinieze cat de implicata este Rusia in negocierile internationale privind programul nuclear iranian: "Pot sa spun fara nicio exagerare ca Rusia are o contributie semnificativa la rezolvarea situatiei din jurul programului nuclear iranian".

"Nu a fost o sarcina usoara sa ii convingem pe partenerii nostri din formatul de negociere P5+1 sa fie de acord cu aceasta abordare. La inceput, am cerut continuu partilor implicate sa se aseze la masa negocierilor si sa inceapa o discutie serioasa privind caile de a rezolva aceasta problema. Am incercat sa ii convingem ca nu exista alternativa la rezolvarea politica si diplomatica.

Apoi, am propus un cadru conceptual de progresie pe aceasta cale - principiile miscarii etapa cu etapa si reciprocitatii. Si aceasta abordare a fost sustinuta de toti participantii la proces", a detaliat liderul rus.

Acesta a mai aratat ca negocierile se desfasoara in continuare si "s-au obtinut progrese substantiale. Cu toate acestea, nu am reusit inca sa producem o solutie finala comprehensiva nici cu privire la programul nuclear iranian, nici cu privire la perspectiva ridicarii sanctiunilor".

"Ne asteptam ca eforturile in acest domeniu sa fie continuate. Problema esentiala este ca nimeni nu ar trebui sa incerce sa obtina beneficii unilaterale din aceasta situatie sau sa negocieze mai mult decat este necesar pentru o rezolvare echilibrata si justa a acestei chestiuni complicate", a mai spus Putin.

Administratia Obama, pregatita sa permita Iranului sa opereze mii de centrifuge de imbogatire a uraniului?

Cei aflati la masa negocierilor cauta sa ajunga la o intelegere in urma careia pot fi ridicate sanctiunile internationale impuse economiei iraniene, in schimbul impunerii unor limite verificabile asupra programului nuclear iranian, pentru a impiedica aceasta tara sa obtina bomba nucleara.

Iranul neaga ca ar incerca sa obtina bomba nucleara si sustine ca are nevoie de toate centrifugele pentru scopuri civile, cum ar fi generarea de electricitate. In prezent, Iranul are in functiune 9.400 de centrifuge si alte 10.000 care stagneaza.

Cele sase puteri prezente la masa negocierilor - SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania - doresc reducerea numarului de centrifuge, in asa fel incat Iranului sa-i trebuiasca un an pentru a produce o arma nucleara, daca se decide sa o obtina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Putin Iran negocieri program nuclear, #Putin Iran drept program nuclear , #presedinte Rusia