Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Putin: Internetul a fost un proiect al CIA si inca se dezvolta in acest fel

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 14:09
4054 citiri
Putin: Internetul a fost un proiect al CIA si inca se dezvolta in acest fel

Presedintele rus Vladimir Putin a numit Internetul un proiect al Agentiei Centrale de Informatii din SUA (CIA) si a mentionat ca "inca se dezvolta in acest fel".

De asemenea, liderul de la Kremlin a criticat cel mai mare motor de cautare din Rusia, Yandex, transmite Associated Press.

Declaratiile au fost facute cu ocazia unui forum media din Sankt Petersburg. Putin a afirmat ca Internetul a fost la origine un "proiect al CIA" si ca inca "se dezvolta in acest fel". Presedintele rus a adaugat ca Rusia trebuie sa "lupte pentru interesele sale" in mediul online.

Un blogger rus i-a spus acestuia ca site-urile straine, dar si Yandex, motorul de cautare mai mare decat Google in Rusia, stocheaza informatii pe serverele din afara tarii, ceea ce poate ameninta securitatea Rusiei.

In replica, Putin a mentionat ca in primii ani de la infiintarea Yandex au fost exercitate anumite "presiuni" si a criticat compania pentru ca s-a inregistrat in Olanda "nu doar din ratiuni fiscale, ci si din alte motive", potrivit presedintelui.

In urma acestor comentarii, valoarea actiunilor Yandex, companie rusa din industria tehnologiei care se bucura de un mare succes, a scazut cu 5%.

Reprezentantii Yandex au precizat, la randul lor, ca firma a fost inregistrata in Olanda ca urmare a specificului legislatiei privind companiile, si nu pentru a plati taxe mai mici, iar principalele sale activitati se desfasoara in Rusia, ceea ce inseamna ca, "practic, toate taxele sunt platite in Rusia".

In ceea ce priveste "presiunile" mentionate de Putin, reprezentantii companiei au spus ca primele investitii au venit din partea fondurilor si investitorilor internationali, "o practica obisnuita pentru orice start-up online, din orice tara".

Kremlinul a luat in ultima perioada mai multe masuri pentru a putea exercita un control mai strict asupra Internetului, platforma folosita de activistii din opozitie pentru a-si promova ideile si pentru a-si organiza protestele.

Parlamentul rus a adoptat saptamana aceasta o lege care obliga site-urile de social media sa aiba serverele in Rusia si sa salveze toate datele utilizatorilor pe o perioada de cel putin jumatate de an.

In plus, un om de afaceri apropiat lui Putin controleaza acum cea mai mare retea de socializare din Rusia, VKontakte.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Vladimir Putin internet proiect CIA, #Rusia control Internet , #presedinte Rusia