Ziare.com

Putin isi face imperiu economic din cenusa URSS - primul pas pentru Uniunea Eurasiatica

de Ana Ilie
Joi, 29 Mai 2014, ora 13:33

   

Putin isi face imperiu economic din cenusa URSS - primul pas pentru Uniunea Eurasiatica
Liderii din Rusia, Kazahstan si Belarus au semnat un tratat, joi, la Astana, ce pune bazele crearii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), organism ce va fi condus de Rusia.

Acordul a fost semnat de presedintii rus, Vladimir Putin, kazah, Nursultan Nazarbaev, si belarus, Alexandr Lukasenko, si creeaza un teritoriu cu tarife vamale unice incepand cu 1 ianuarie 2015, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.

Criticii proiectului spun ca este o incercare a Moscovei de a recrea Uniunea Sovietica. Putin respinge aceasta acuzatie. el a declarat joi ca Rusia este asaltata de tarile dornice sa se alature acestui proiect: "Oriunde merg sunt intrebat cum pot adera alte tari".

In pofida acestei cereri covarsitoare, proiectul UEE se afla la a 7-a incercare de a se naste, din 1994 incoace, cand a fost sugerat de Nazarbaev.

Mai mult, UEE nu e decat una din multitudinea de uniuni si organisme de cooperare initiate de Rusia cu fostele republici sovietice: Uniunea Vamala cu Belarus, Kazachstan si Rusia; Uniunea Statala Rusia-Belarus; Comunitatea Economica Eurasiatica, formata tot din Rusia, Belarus si Kazahstan; Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, formata din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Rusia si Tajikistan; si Comunitatea Statelor Independente, care cuprinde majoritatea tarilor post-sovietice.

UEE are ca baza de inspiratie Uniunea Europeana si are o Comisie Eurasiatica pe modelul Comisiei Europene. Armenia si Uzbekistan si-au anuntat intentia de a adera in curand, iar Kirgizstanul si Tajikistanul sunt tentate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2084 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Oriunde merg sunt intrebat cum pot adera alte tari"

- e cum ? prin anexare !:o)))

 

Belarus si Kazahstan nu s-au desprins niciodata de urss

.

 

Ca Putin face scrum Rusia, poate fi adevarat. Ca va face un imperiu,

tine de science-fiction, de stiintifico-fantastic, literatura ruseasca bogata, cu care am fost hranit cind eram mic si naiv.

Mai tarziu, am facut ochi si am trecut la West! Cu o alta literatura SF :)

 

si asa va incepe WW 3

Nostrdamus a fost interpretat gresit. Omul din est care va aduce din nou razboiul nu a fost Saddam, cum s-a crezut...pare a fi Putin


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor