Putin le-ar fi propus polonezilor inca din 2008 sa imparta Ucraina UPDATE

Autor: Ana Ilie
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 10:07
6373 citiri
Putin le-ar fi propus polonezilor inca din 2008 sa imparta Ucraina UPDATE

Presedintele rus, Vladimir Putin, a solicitat Poloniei sa participe la impartirea Ucrainei, sustine presedintele Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski.

Fostul ministru polonez de Externe a declarat pentru o revista americana ca Putin "voia sa devenim participanti la impartirea Ucrainei", scrie thenews.pl.

"A fost unul din primele lucruri pe care Putin le-a spus premierului meu, Donald Tusk, cand a vizitat Moscova", a povestit Sikorski despre intalnirea dintre Tusk si Putin din februarie 2008.

"A spus ca Ucraina este o tara artificiala si Liov este un oras polonez si de ce sa nu rezolvam impreuna problema", a continuat sa povesteasca Sikorski.

Propunerea rusilor de a imparti Ucraina a fost reluata in primavara, cand deputatul Vladimir Jirinovski a trimis-o catorva tari invecinate Ucrainei, printre care si Romania. Polonia ar fi urmat sa primeasca cinci provincii din vestul Ucrainei, pentru a nu ridica obiectii fata de aspiratiile Kremlinului in estul Ucrainei - unde, in cele din urma, Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Solutia lui Jirinovski: Basarabia si Bucovina sa revina Romaniei, iar Transnistria Rusiei

"Noi le-am spus foarte, foarte clar - nu vrem sa avem nimic de-a face cu asta", a subliniat Sikorski, adaugand ca Rusia nu poate admite Ucraina ca stat independent.

"Nu pot admite ca exista o natiune separata. Si daca vor sa se confrunte direct cu nationalismul ucrainean, din partea mea n-au decat. Abia asa va afla Rusia ca Ucraina este cu adevarat o natiune si se va confrunta cu 20 de ani de razboi partizan", a mai spus oficialul polonez.

De cealalta parte, Kremlinul considera ca spusele lui Sikorski sunt o "soparla" introdusa in discutie pentru a distrage atentia de la lucruri mai importante, scrie Itar Tass.

"In primul rand, nu cunoastem suficient de bine articolul publicatiei respective, insa per total informatia pare a fi o 'soparla'", a declarat secretarul de presa al lui Putin, Dmitri Peskov.

UPDATE Ulterior, Sikorski a revenit asupra declaratiilor. Potrivit Itar Tass, Sikorski a scris pe Twitter, marti, ca vorbele sale "au fost gresit interpretate" si discutia cu publicatia americana nu a fost autorizata pentru publicare.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Putin impartire Ucraina Polonia, #Putin impartire Ucraina , #presedinte Rusia