Putin merge la Budapesta. UE, ingrijorata de apropierea dintre Rusia si Ungaria

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:40
3911 citiri
Putin merge la Budapesta. UE, ingrijorata de apropierea dintre Rusia si Ungaria
Foto: Valdai Club

Presedintele rus, Vladimir Putin, intreprinde o vizita, marti, la Budapesta, unde se va intalni cu premierul Viktor Orban. Vizita este privita cu atentie de la Bruxelles, in conditiile in care Uniunea Europeana este ingrijorata de apropierea tot mai mare dintre Moscova si Budapesta.

Conferinta de presa dintre cei doi lideri este asteptata la ora locala 17.00, si este de asteptat ca acestia sa semneze si unele documente, insa natura acestora este deocamdata incerta. Ministrul ungar de Externe si Comert, Peter Szijjarto, a apreciat ca vizita lui Putin poate fi cruciala din punctul de vedere al securizarii livararilor de energie Ungariei, scrie DailyNews Hungary.

Rusia va ramane un jucator-cheie in asigurarea necesarului de energie Europei si este "de neconceput pentru noi sa nu ne consultam regulat", a spus acesta.

Rusia este al treilea partener comercial al Ugariei si recenta scadere a schimburilor comerciale a avut un "impact foarte grav" asupra economiei ungare, asa ca vizita se va concentra pe sporirea relatiilor comerciale, a mai aratat oficialul ungar.

Szijjarto a notat, in acest sens, ca acordul in privinta gazelor pe termen lung intre Rusia si Ungaria expira anul acesta.

De asemenea, a mai spus ministrul ungar, Ungaria si-a anuntat aliatii cu privire la vizita de lucru a lui Putin, inainte ca aceasta sa fie anuntata oficial.

Vrea Ungaria sa "evadeze" in Rusia?

Aceasta remarca este o aluzie la faptul ca relatiile tot mai apropiate dintre Ungaria si Rusia dau fiori Uniunii Europene. Desi liderii europeni il ocolesc pe premierul ungar, cancelarul german Angela Merkel i-a facut o vizita, cu cateva zile inainte de vizita lui Putin.

Cand a preluat puterea, in primavara lui 2010, premierul Orban si majoritatea sa au transformat tara de o maniera ce contrazice multe dintre valorile Uniunii.

In acelasi timp, Orban incearca sa-si reduca dependenta de UE, asa ca insista pe relatia cu Rusia. Anul trecut, Orban si Putin au convenit asupra unui imprumut in valoare de zece miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare de la Paks.

Orban si-a exprimat admiratia fata de Rusia lui Putin intr-un discurs in care si-a anuntat si intentia de a prelua modelul de succes si de a transforma Ungaria intr-un "stat non-liberal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Putin vizita Budapesta, #Putin vizita Orban , #presedinte Rusia