Putin, obsedat de doua decenii de Crimeea

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 16:11
3331 citiri
Putin, obsedat de doua decenii de Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, este obsedat de peninsula ucraineana Crimeea de doua decenii. In urma cu 20 de ani, la o conferinta pe tema relatiilor dintre Rusia si Germania, organizata la Sankt Petersbug de o fundatie germana, Korber Stiftung, Putin spunea: "Nu ma gandesc numai la Crimeea".

Adjunct pe atunci al primarului Anatoli Sobceak si putin cunoscut, a luat la un moment dat cuvantul, pentru a vorbi despre soarta etnicilor rusi din fostele teritorii sovietice, scrie Slate.

"In ceea ce priveste problemele populatiilor rusofone din fostul spatiu sovietic, vreau sa remarc ca nu ele au invadat fostele republici URSS, ci puterea sovietica le-a invadat. In acest sens, rusii sunt victimele puterii sovietice, la fel ca si celelalte popoare URSS (...) Nu uitati ca in interesul securitatii generale si pacii in Europa, Rusia a renuntat voluntar la teritorii gigantice in favoarea fostelor republici URSS, inclusiv teritorii care au apartinut istoric mereu Rusiei. Si nu ma gandesc numai la Crimeea si Kazahstan, ci si la regiunea Kaliningrad", spunea atunci Putin.

Acesta a continuat: "Consecinta este ca, brusc, 25 de milioane rusi traiesc acum in strainatate si Rusia nu poate sa permita - nici macar in interesul securitatii in Europa - ca acesti oameni sa fie abandonati soartei".

La trei ani dupa caderea URSS, minoritatile ruse in statele baltice, Ucraina, Kazahstan si Moldova, nu aveau o situatie reglementata. Statele baltice obligau rusofonii, spre exemplu, sa invete limba tarii pentru a deveni cetateni. In cea mai mare parte, in cele doua decenii trecute de-atunci, rusii s-au integrat, mai putin in regiunea moldoveana Transnistria, unde o putere de tip sovietic s-a instalat la umbra armatei a 14-a rusa, arata publicatia citata.

Diaspora rusa a continuat sa fie o obsesie pentru Putin. In 2005, acesta declara ca prabusirea URSS este "cea mai mare catastrofa strategica a celui de-al XX-lea secol".

E vorba de nostalgie dar nu numai in cazul liderului de la Kremlin. Proiectul geopolitic al lui Putin era, asadar, conturat de cel putin 20 de ani, desi in epoca nu a atras atentia. Mai recent au existat totusi semnale in acest sens.

In 2012, Putin l-a numit pe noul sef al Statului major, in persoana generalului Valeri Gherasimov, care, cu un an inainte de conflictul cu Ucraina, vorbea despre "noile sarcini ale Statului major", exppunand concenptia rusa asupra razboiului "asimetric", pe care americanii il numesc "hibrid".

Gherasimov afirma atunci ca frontiera intre razboi si pace nu mai este limpede, razboaiele moderne nu mai sunt declarate, obiectivele nu mai pot fi atinse numai cu ajutorul armelor ci prin masuri politice, economice, umanitare, prin dezinformare. Actiunile militare trebuie sa aiba un aspect ascuns, cu utilizarea mai degraba a fortelor speciale. Un scenariu care implica toate aceste elemente s-a desfasurat in Crimeea, anexata de Rusia in martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin Crimeea obsesie, #Putin Ucraina razboi premeditat , #presedinte Rusia