Putin s-a lasat santajat? Decizia care explica disparitia misterioara a "tarului"

Joi, 19 Martie 2015, ora 09:54
11640 citiri
Putin s-a lasat santajat? Decizia care explica disparitia misterioara a "tarului"
Foto: Hepta.ro

Liderul de la Kremlin a aparut in cele din urma in public, ba chiar presa rusa a titrat, ironic, ca "Vladimir Putin arata bine pentru un om mort". Cu toate acestea, disparitia misterioasa a presedintelui rus, timp de zece zile, continua sa fie dezbatuta in presa internationala.

"A reusit liderul Ceceniei, Ramzan Kadirov, sa il santajeze cu succes pe Putin", se intreaba jurnalistii de la Business Insider.

Toata valva creata de aparitia in public a lui Putin a pus in umbra o stire importanta. Pe 16 martie, in aceeasi zi in care liderul de la Kremlin si-a facut aparitia in public, punand astfel capat zvonurilor care spuneau ca a murit, un oficial a declarat pentru Interfax, sub protectia anonimatului, ca Putin a ordonat ca uciderea lui Boris Nemtov sa fie reclasificata din asasinat comandat (contract killing) in crima motivata de ura (hate crime).

Cum arata Putin dupa disparitia misterioasa - ce au remarcat cei care l-au vazut de aproape

Raportul este deocamdata neconfirmat. Dar daca se confirma aceasta informatie, atunci anchetatorii nu vor mai trebui sa il caute pe cel care a comandat asasinatul si nu e nevoie sa duca ancheta mai departe de Zaur Dadaiev. De fapt, explica jurnalistii de la Business Insider, nu vor mai fi puse intrebari incomode si potential destabilizatoare pentru regimul lui Putin.

Pana acum, pista urmata de autoritati a fost aceea ca Dadaiev, suspect in cazul asasinatului lui Boris Nemtov, este un musulman devotat, socat de caricaturile Charlie Hebdo. Totusi, el este foarte legat de Kadirov. A fost comandant adjunct al unui regiment din cadrul unitatilor Ministerului cecen de Interne, infiintat de liderul cecen. Daca se merge pe ideea unui asasinat platit, anchetarea lui Dadaiev va duce in cele din urma la Kadirov.

Jurnalistii de la Business Insider cred ca tocmai acesta este motivul pentru care Putin a disparut de pe scena publica pe 5 martie, la doar sase zile dupa asasinarea lui Nemtov si cu trei zile inainte ca Dadaiev sa fie pus oficial sub acuzare.

"Putin a aparut, in direct, in exact acelasi moment cand Interfax a raportat ca uciderea lui Nemtov nu mai este considerata un asasinat comandat", a scris pe Facebook analistul politic Leonid Volkov.

Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin a avut de ales: fie il arunca pe Kadirov in mainile autoritatilor, fie isi pastra sprijinul liderului cecen. "Si a ales singurul lucru pe care il putea alege... Kadirov", a mai notat analistul.

Teoria conspiratiei

De-a lungul celor 10 zile, 21 ore, patru minute si 20 de secunde, in care Putin a fost ascuns intr-un loc care nu a fost divulgat, inainte de a se afisa in Sankt Petersburg, la 16 martie, o multime de lucruri ciudate s-au intamplat.

Kadirov l-a laudat public pe Dadaiev, a mers la un poligon de trageri si a postat un filmulet pe Instagram. Liderul cecen a postat, de asemenea, o scrisoare pe Instagram in care-si manifesta loialitatea fata de Putin.

Apelul unuia dintre cei mai vocali critici ai lui Putin: SUA sa nu trimita arme letale Ucrainei

"Eu voi fi mereu recunoscator lui Vladimir Vladimirovici pentru tot ce a facut pentru mine si pentru poporul meu. (...) Voi fi mereu tovarasul sau credincios, indiferent daca el este presedinte sau nu", nota cecenul.

Totusi, se mai arata in articolul de pe Business Insider, actiunile lui Kadirov nu arata doar devotament, ci sunt si amenintatoare. Prin faptul ca a mers la poligonul de tragere i-a transmis lui Putin ca el ii este loial, insa altii nu vor fi. Si daca Putin renunta la sprijinul liderului cecen, atunci exista riscuri.

Prima reactie a lui Putin la zvonurile aparute dupa ce a disparut

Este de remarcat si faptul ca, ulterior, Kadirov a primit nu mai putin de trei premii de stat. La 9 martie, la scurt timp dupa ce Dadaiev a fost arestat si acuzat, liderul cecen a primit Ordinul de Merit, cea mai inalta distinctie a statului. La 16 martie, ziua in care Putin a reaparut in public, cecenul a primit o medalie pentru devotament si sprijinul sau la anexarea Crimeii. La 18 martie, a fost onorat de Penitenciarul Serviciului Federal.

Mai mult, conchid jurnalistii, este cunoscut faptul ca Ramzan Kadirov tinteste spre o functie de conducere la Moscova.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Putin disparitie santaj, #Putin santajat Ramzan Kadirov, #Putin asasinat Boris Nemtov , #presedinte Rusia