Putin si idiotii sai folositori

Autor: Ana Ilie
Vineri, 02 Mai 2014, ora 11:42
6444 citiri
Putin si idiotii sai folositori

Intelectualii occidentali au avut intotdeauna o slabiciune pentru Rusia. Voltaire voia sa se mute aici, dar numai daca Kievul i-ar fi devenit capitala, filozoful german Johann Gottfried von Herder visa sa transforme Ucraina intr-o "noua Grecie" in interiorul imperiului rus.

Si numai in ultimul secol, intelectuali precum Andre Gide, Pablo Neruda si Jean-Paul Sartre au tinut cu Uniunea Sovietica, fiind numiti de Lenin "idioti utili".

Sociologul Slawomir Sierakowski, director al Institutului de Studii Avansate din Varsovia, scrie, pentru New York Times, ca, pentru acei europeni care stiu ce inseamna Rusia, aceasta naivitate a fost o sursa de mahnire.

Cu toate acestea, fenomenul "idiotilor utili" continua si in zilele noastre, intrucat multi intelectuali europeni si americani minimalizeaza agresiunea periculoasa a lui Vladimir Putin.

Presedintele Ucrainei, anunt infiorator: Am pierdut controlul in Donetk, cetatenii nu mai pot fi aparati

Intr-un articol publicat in The Nation, Stephen F. Cohen, specialist in spatiul rus, spune ca Putin nu este de vina pentru Ucraina, pentru ca Occidentul i-a fortat mana, umilind Rusia atunci cand a invitat tari precum Cehia, Polonia si Ungaria sa adere la NATO.

Ucraina, scrie acesta, este parte a sferei de influenta a Rusiei, asa ca de ce nu acceptam propunerea lui Putin ca Ucraina sa devina o federatie, cu neutralitatea garantata in Constitutie?

Cohen nu precizeaza daca tarile care se afla in sfera de influenta a Rusiei ajung aici de bunavoie sau obligate. Cohen si altii nu fac doar sa apere Rusia, continua Slawomir Sierakowski. Acestia ataca activistii pro-democratie din Ucraina, precum alt expert american, Max Blumenthal, care a descris miscarea EuroMaidan drept "barbati din extrema dreapta, iesiti in strada, care se lupta sa pastreze puritatea etnica a tarii lor". E drept ca au fost si asemenea persoane, insa in numar mic.

Blumenthal scrie apoi despre "politica nazista deschisa" a partidului ucrainean Svoboda si a liderului sau, Oleg Tianibok, care "nu i-au impiedicat pe senatorul John McCain sa vorbeasca la un miting si pe asistentul secretarului de Stat Victoria Nuland sa se intalneasca cordial cu liderul Svoboda in februarie".

Este o viziune distorsionata, scrie expertul. Multi lideri occidentali au vizitat EuroMaidanul si toti s-au fotografiat cu Tianibok. Partidul sau face parte din coalitia formata in jurul miscarii.

Criza din Ucraina: Rusia ameninta cu un raspuns "dureros" fata de noile sanctiuni impuse de SUA

In mod ciudat, intelectualii occidentali nu par deranjati de cei care vad similaritatile intre argumentele lor si propaganda rusa. Ei pur si simplu resping aceste acuzatii, precum o face Zoltan Grossman, profesor la Universitatea Evergreen State din Olympia, Washington: "Este gresit si iresponsabil sa spui ca prezenta fascistilor si nazistilor in noul Guvern este propaganda Rusiei".

Autorul articolului continua aratand ca ceea ce intelectualii americani naivi spun gratuit, fostul cancelar german, Gerhard Schroder, o spune pentru 250.000 de euro pe an, in comitetul de administratie al Gazprom, gigantul gazifer rus.

Schroder, tatal german al "socialismului Gazprom", a pus in mod repetat Berlinul intr-o pozitie jenanta, sustinand anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Ce ii motiveaza pe toti acestia? Sa fie pacifism prost inteles, remuscari pentru crimele de razboi comise impotriva rusilor in urma cu multi ani sau sindromul Stockholm, al victimei fascinate de calau? Bineinteles, au dreptul la opinie, insa vorbind astfel fac mult rau.

Ironia este ca aliniindu-se cu Rusia in a arata cu degetul la fantomele fascismului din Ucraina, intelectualii occidentali se aliniaza si cu partidele de extrema dreapta din Europa care au luat apararea Rusiei, printre care Jobbik din Ungaria, Vlaams Belang din Belgia, Lega Nord din Italia si Frontul National francez.

Autorul incheie intrebandu-se de ce ar mai avea nevoie Rusia de propaganda, cand are deja idioti utili.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Putin sprijin Occident, #Putin Ucraina sprijin, #Putin idioti utili Occident , #presedinte Rusia