Putin va participa la Consiliul Rusia-NATO, de la Bucuresti

Joi, 27 Martie 2008, ora 15:00
2271 citiri
Putin va participa la Consiliul Rusia-NATO, de la Bucuresti

Presedintele in exercitiu al Rusiei Vladimir Putin va veni la Bucuresti pentru a participa la Consiliul Rusia-NATO, a confimat, joi, ministrul de Externe Serghei Lavrov, desi se vehicula ca Putin nu va participa la summit in conditiile in care Ucrainei si Georgiei li se va propune statului de tari candidate.

Site-ului rus kreml.org confirma ca Putin va participa la Consiliul Rusia-NATO, organizat la Bucuresti, insa dezminte ca presedintele rus se va intalni cu presedintele George W. Bush la Bucuresti.

Pe de alta parte, acelasi site anunta ca Putin si Bush se vor intalni pe 6 aprilie pe teritoriul Rusiei, la Soci, pe litoralul Marii Negre. Cei doi vor discuta despre dosarul iranian si despre planurile americane de amplasare in Europa de est a unui sistem de aparare anti-racheta. Moscova este de parere ca aceste planuri incalca echilibrul de forte existent si pun in pericol securitatea nationala a Rusiei.

Informatia a fost preluata si de agentia Itar Tass, care anunta ca Putin si Bush nu se vor intalni la summit-ul NATO. George W. Bush a anuntat, miercuri, ca a acceptat invitatia lansata de seful de la Kremlin unui grup de jurnalisti europeni.

Ambasadorul Olandei spune ca Putin nu va veni la Bucuresti

Presedintele in exercitiu al Rusiei, Vladimir Putin, nu stie daca sa vina sau nu la Bucuresti in conditiile in care este posibil ca Ucrainei si Georgiei li se va acorda statutul de tari candidate la alianta nord-atlantica. Putin este in dilema fiindca nu vrea sa para ca este dispus sa faca prea multe concesii, a declarat ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap Werner.

Pe de alta parte, potrivit agentiei ruse Ria Novosti, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si al Statelor Unite, George W. Bush, se vor intalni atat la Soci, pe teritoriul Rusiei, si la Bucuresti.

"Ramane de vazut daca Putin va veni sau nu. A fost invitat, ceea ce nu s-a intamplat des la summiturile precedente. A acceptat oficial invitatia, dar asta nu inseamna automat ca va si veni. Apoi se pune intrebarea cand se va decide sa vina, probabil ca destul de tarziu, pentru ca va vrea sa vada care sunt semnalele trimise Rusiei inaintea summitului si care va fi climatul la Bucuresti.

Dilema sa este daca va veni intr-un mediu prietenos sau, in cazul in care NATO ar decide sa acorde MAP Georgiei si Ucrainei (Plan de actiune in vederea aderarii, n.r.), daca prezenta sa nu va fi vazuta de populatia rusa ca fiind prea concesiva fata de asemenea decizii", a spus ambasadorul Olandei.

Potrivit diplomatului olandez, Putin are dificultati cu mai multe teme de pe agenda summitului NATO, nu doar extinderea Aliantei, ci si scutul antiracheta, asteptand deocamdata sa vada in ce directie se indreapta discutiile si care va fi rolul Rusiei in acest sens.

"Daca deciziile nu sunt favorabile Rusiei, Putin s-ar putea razgandi si ar putea ramane la Moscova de unde sa transmita mesaje dure la adresa NATO si sa se intalneasca apoi cu Bush la Soci, unde sa incheie anumite acorduri. Ar putea face asta. Nu e o decizie usoara pentru Putin", considera ambasadorul Olandei.

Referitor la problema retragerii Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE), ambasadorul olandez a spus ca "este un dosar complicat si cu miza pentru Romania, pentru ca regimul de flanc de care Rusia vrea sa scape este foarte aproape de frontiera romana si pentru ca rusii nu s-au retras din Transnistria, incalcand astfel Tratatul. Este o problema spinoasa si nu stim ce vrea de fapt Rusia pe termen lung cu aceste forte conventionale", a spus Werner.

Pe de alta parte, Putin n-ar dori sa aiba "relatii acide cu NATO si UE", urmand sa faca o serie de "pasi pozitivi" in privinta Afganistanului. "Ar trebui sa vedem mai multa substanta in aceasta relatie, sa colaboram mai mult, inclusiv in apararea antiracheta si in operatiunile din Afganistan si sa facem din Rusia un partener adevarat in probleme de securitate", spune Werner.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#putin, #NATO, #Ucraina, #Georgia, #Rusia, #UE , #presedinte Rusia