Radiografia dura a unui cunoscut economist rus: Putin nu vrea sa sfarseasca ca Mubarak

Duminica, 17 August 2014, ora 22:01
5351 citiri
Radiografia dura a unui cunoscut economist rus: Putin nu vrea sa sfarseasca ca Mubarak

Este foarte posibil ca lumea sa se afle in pragul izbucnirii unui nou Razboi Rece, dupa cum sustine intr-un interviu economistul rus Andrey Yakovlev. El recunoaste ca situatia de acum este diferita fata de cea din anii '50-'60 ai secolului trecut, pentru ca acum Rusia si Europa sunt mult mai strans legate, iar economiile celor doua parti sunt dependente una de alta.

"Fiecare sanctiune va afecta ambele parti. Situatia economica din Rusia nu este una roza", spune economistul, pentru cotidianul Die Zeit, preluat de Dnes. Conform lui, caderea a inceput cu mult inainte de criza din Ucraina, iar cauza pentru asta este insasi Rusia.

"Inainte de criza economica, Guvernul rus avea aceeasi idee despre cum sa dezvolte economia ruseasca. Statul trebuia sa continue sa joace un rol cheie. Elita ruseasca a vrut sa-si mentina controlul asupra elementelor strategice, precum resursele naturale si sectorul tehnologic", continua Iakovlev.

Aceasta criza economica a aratat Rusiei ca acest model capitalisto-statal este imbatranit si nu mai functioneaza, cel putin in Rusia. Care este alternativa?

"Diverse grupuri de interese se lupta unul impotriva celuilalt. Liberalizarea, care sa permita un nou progres, nu a fost permisa in trecut si la fel este si astazi. In 2010, Rusia a facut cativa pasi in aceasta directie. Odata cu debutul Primaverii Arabe, grupurile conservatoare au capatat si mai multa putere in elita rusa si si-au extins influenta", declara economistul rus.

El mai spune ca s-a intamplat acest lucru pentru ca in Rusia au aparut temeri ca tara ar putea sfarsi ca Egiptul, cazand intr-o prelungita criza politica si economica.

"Le-a fost teama ca o mai mare libertate a economiei si a rusilor poate conduce la un proces care sa nu mai poata fi oprit si controlat. Vladimir Putin se gandeste si la libertatea viitorului sau politic. El nu vrea sa sfarseasca ca Mubarak", spune Iakovlev.

"Dupa el, elita rusa de azi nu are nicio conceptie, nicio alternativa despre cum sa organizeze economia si comunitatea. De o parte, exista oameni, ca Dmitri Medvedev, care insista pentru liberalizarea economiei si a spcietatii, cel putin pana la un punct. De cealalta parte, exista un grup mare de oponenti la Kremlin. Acestia vor ca tara sa revina la vechile zile bune, cum cred ei ca au fost pe vremea lui Stalin si Petru cel Mare. Telul lor este sa pastreze un control complet asupra economiei si cetatenilor.

In acest moment, acest grup are superioritate. Acesti oameni nu au nimic de pierdut si nu se vor preda cu una cu doua. Cred ca Rusia nu va cadea intr-o noua criza economica, dupa sanctiunile impuse de UE, cel putin pe termen mediu. Guvernul este puternic, iar rezervele valutare sunt mari. Cabinetul de la Moscova va ajuta financiar companiile fidele", crede Iakovlev.

El crede ca, in acest moment, sanctiunile ii vor ajuta pe conservatorii de la Kremlin: Guvernul va sprijini companiile loiale, nu neaparat pe cele care sunt companii de stat, ci pe acelea care sunt loiale Kremlinului. Firmele cu atitudine mai occidentala isi vor pierde influenta in piata. In campania sa electorala pentru prezidentiale Putin a promis rusilor o crestere a prosperitatii. Acum poate acuza Vestul ca nu se poate tine de promisiune.

"Occidentul nu are interes ca Rusia sa fie izolata. Actuala situatie din Rusia are multe in comun cu cele din Egipt, Siria si Libia din urma cu cativa ani. Numai ca, puterea economica si militara ale Rusiei sunt mult mai mari. In final, ar putea deveni periculos pentru toti. Eu cred ca Rusia si-a invatat lectia in Afganistan si nu va trimite trupe in Ucraina", a incheiat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
#Putin economie Rusia, #razboi Ucraina, #Putin Mubarak Iakovlev, #sanctiuni economice Rusia , #presedinte Rusia