Reactia lui Putin la referendumurile din estul Ucrainei

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:54
4717 citiri
Reactia lui Putin la referendumurile din estul Ucrainei

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, isi va formula un punct de vedere fata de referendumurile organizate duminica in estul Ucrainei "in functie de cat de puternice sunt rezultatele", a declarat reprezentantul sau, Dmitri Peskov.

Decizia presedintelui rus este insa "greu de prognozat", a adaugat Peskov, potrivit Itar Tass.

Intrebat daca decizia lui Putin va fi influentata de faptul ca a cerut amanarea referendumurilor, insa autoritatile din Donetk si Luhansk au ignorat aceasta cerere, Peskov a precizat ca Putin "nu a cerut, ci a facut o recomandare".

"Cu toate acestea, era dificil sa dai curs recomandarii, chiar si avand in vedere prestigiul presedintelui. Luand in considerare actiunile de lupta, localnicii de acolo au fost nevoiti sa actioneze conform propriului plan si sa avanseze fata de situatia actuala", a continuat Peskov.

Locuitorii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, au participat, duminica, la un referendum contestat, privind autoguvernarea si independenta de autoritatile de la Kiev.

Separatistii pro-rusi au organizat consultarea populara in ciuda impotrivirii guvernului de la Kiev, a comunitatii internationale, chiar si a presedintelui rus Vladimir Putin, care le-a cerut rebelilor, saptamana trecuta, sa amane referendumul si sa inceapa dialogul cu oficialii ucraineni.

Singurii care au urmat recomandarile lui Putin au fost activistii pro-federalizare din regiunea Harkov, care au decis, vineri, sa amane referendumul privind autonomia de Kiev.

Ucraina divizata: Harkovul renunta la referendum. Unde se va cere, totusi, votul

Votul nu a fost lipsit de incidente. Chiar inainte de deschiderea urnelor, luptele au reinceput in Slaviansk, unde s-au auzit numeroase explozii. Sediul Consiliului Municipal din Mariupol a luat foc, iar o persoana a murit in timpul unui asalt al fortelor de securitate ucrainene.

Unii dintre alegatori nu au stiut ce inseamna cu exactitate termenul rusesc folosit pe buletinele de vot, care a lasat loc de interpretare. In plus, au existat cazuri in care o persoana a votat de mai multe ori la sectii diferite sau in numele altor alegatori.

LComunitatea internationala, inclusiv tara noastra, condamna votul popular din Ucraina, il considera ilegal si afirma ca nu va recunoaste rezultatele acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin referendumuri Ucraina, #Putin Ucraina referendum , #presedinte Rusia