Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se va afla cine l-a ucis pe Boris Nemtov? In Rusia sangele devine moneda locului

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Martie 2015, ora 12:15
5166 citiri
Se va afla cine l-a ucis pe Boris Nemtov? In Rusia sangele devine moneda locului
Foto: Twitter/CNN

Garry Kasparov, politician rus de opozitie, reactioneaza la asasinarea prietenului si colegului sau, Boris Nemtov, printr-un text in care il arata cu degetul pe presedintele Vladimir Putin.

Intr-un amplu articol publicat de Wall Street Journal, Kasparov apreciaza ca investigatia cu privire la asasinarea politicianului de opozitie nu va fi la standardele necesare - chiar si numai daca e sa ne luam dupa faptul ca o echipa de salubritate a spalat sangele lui Nemtov de pe trotuarul unde a fost impuscat mortal la cateva ore dupa asasinat.

Boris Nemtov, asasinat: Primele imagini cu masina ucigasilor si dezvaluiri din ancheta (Video)

Vladimir Putin a pus capat anchetei pe cand trupul lui Boris era cald inca, scrie Kasparov, amintind ca liderul de la Kremlin a numit asasinatul o "provocare", termen folosit pentru a sugera ca dusmanii presedintelui rus se omoara intre ei pentru a arunca vina asupra sa. Cu indrazneala, Putin a trimis condoleante mamei lui Boris, care si-a avertizat fiul de multe ori ca actiunile sale il pot ucide in Rusia lui Putin.

La cateva ore dupa moartea lui Boris, continua Kasparov, politia i-a perchezitionat casa si a confiscat documente si computere - dusmanii lui Putin sunt deseori victime si victimele lui sunt deseori suspecti.

Boris a criticat cu pasiune razboiul lui Putin in Ucraina si finaliza un raport cu privire la prezenta soldatilor rusi in regiunea ucraineana separatista Donbas, o chestiune pe care Moscova s-a straduit sa o musamalizeze. Insa intrebarea "A dat Putin ordinul?" este la fel de goala acum, ca si atunci cand jurnalista Anna Politkovskaia a fost impuscata mortal in 2006, in acelasi an cand criticul lui Putin, Alexander Litvinenko, a fost otravit la Londra.

Intrebarea este la fel de goala ca si in privinta doborarii avionului de pasageri Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, anul trecut.

Cine e frumoasa ucraineanca, martora la asasinatul lui Boris Nemtov (Galerie foto)

Aroganta asasinilor, spune Kasparov, este un indiciu notabil. Puteau sa aleaga o zona intunecata si izolata pe ruta aleasa de Boris, insa au preferat sa transmita un mesaj selectand un loc bine supravegheat de camerele de luat vederi.

Liderii Opozitiei sunt mereu urmariti indeaproape de fortele de securitate ruse inaintea manifestatiilor publice, deci cum este posibil ca acesti copoi antrenati sa nu observe ca inca cineva il urmarea pe Boris?

Indiferent daca Putin a dat sau nu ordinul, nu exista indoiala ca este direct responsabil pentru crearea conditiilor in care asemenea fapte se petrec cu asa frecventa, continua politicianul rus.

Primele teme ale regimului lui Putin - restaurarea mandriei nationale si structurilor pierdute la caderea URSS - au fost inlocuite de un amestec toxic de nationalism, beligerenta si ura. Opozitia tot mai imputinata a devenit, in presa Kremlinului, coloana a cincea formata din tradatori de natie, mai spune Kasparov.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Mars funerar la Moscova, mitinguri ale opozitiei in mai multe orase

Putin s-a schimbat si si-a oferit deschis sustinerea fata de cele mai represive, reactionare si insetate de sange elemente ale regimului sau, printre care procurorul general Alexander Bastrikin, care a declarat, saptamana trecuta, ca legea fundamentala rusa, Constitutia, "sta in calea protejarii intereselor statului".

In acest mediu, scrie Kasparov, sangele devine moneda locului, calea prin care iti arati loialitatea fata de regim. Este o cultura a mortii si fricii care se extinde pe toate cele 11 zone orare ale Rusiei si este exportata acum in Ucraina, cultura creata de Putin pentru a-si pastra puterea.

Nu se poate sti cu exactitate ce eveniment ingrozitor va urma, dar, spune Kasparov, cu siguranta va fi unul si inca unul cat timp Putin ramane la putere. Singura cale prin care domnia lui se va incheia va fi ca poporul rus si elitele sa inteleaga ca nu au viitor atat vreme cat el este la Kremlin.

In acest moment, indiferent ce simt despre Putin si vietile lor, il vad invincibil, implicat in negocieri cu Angela Merkel si Francois Hollande, in timp ce-si face de cap in Ucraina, vad cum dusmanii sai mor pe strada. Declaratiile de condamnare si ingrijorare pentru asasinarea lui Nemtov au venit rapid din partea acelor lideri occidentali care au facut atat de mult in ultimele zile, saptamani si ani pentru a impaca Kremlinul.

Daca acesti lideri vor cu adevarat sa il onoreze pe Nemtov, ar trebui, spune Kasparov, sa isi declare sustinerea pentru multele zeci de mii de rusi care au marsaluit duminica.

Liderii Occidentului ar trebui sa declare in cei mai duri termeni ca Rusia va fi tratata ca un regim criminal atata vreme cat Putin ramane la putere, sa anuleze negocierile de fatada, sa vanda arme Ucrainei, sa le spuna oligarhilor rusi ca banii lor nu vor fi nicaieri in siguranta in Vest atata vreme cat servesc regimul lui Putin.

Poate ca nu se va afla niciodata cine l-a ucis pe Boris Nemtov, conchide Kasparov, dar cu cat va disparea mai repede Putin, cu atat sunt mai multe sanse ca haosul si violentele de care se temea Boris sa se incheie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Garry kasparov asasinat Nemtov, #Nemtov asasinat Putin , #presedinte Rusia