Un pariu pentru Vladimir Putin: Rusia - o putere militara mondiala

Duminica, 25 Mai 2014, ora 12:57
5473 citiri
Un pariu pentru Vladimir Putin: Rusia - o putere militara mondiala
Foto: The Economist

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a inceput modernizarea armatei in urma cu sapte ani, iar noul context european determinat de criza din Ucraina constituie un motiv in plus pentru alocarea unei sume importante din PIB cheltuielilor militare ale Kremlinului.

Dar marea problema este daca Rusia isi mai poate permite sa creasca bugetul sau pentru Aparare si modernizarea fortelor armate, in noua situatie economica creata de sanctiunile Occidentului impotriva Moscovei, arata The Economist.

In aceasta saptamana, Vladimir Putin a declarat ca a ordonat retragerea trupelor rusesti, cei 40.000 de militari insirati de-a lungul frontierei cu Ucraina, in cazarmi. Dar, ca si in cazul celorlalte doua "ordine" similare, nu s-a observat niciun semn al acestei retrageri.

Desfasurarea acestor trupe a constituit un factor important de sprijin psihologic pentru fortele pro-ruse si pentru destabilizarea estului Ucrainei.

Evenimentele din ultimele luni din Ucraina au anulat orice iluzie ca Rusia ar putea fi un partener al NATO si al Occidentului.

Modernizarea armatei a inceput cu reducerea fortelor sale active, de la 1,2 milioane de militari pana la aproximativ un milion. Si corpul de ofiteri a fost redus cu aproape 50%, in timp ce crearea unor subofiteri bine pregatiti a devenit o prioritate.

Reformele au inlocuit vechiul sistem de comanda cu patru niveluri cu unul dualist bazat pe un sistem de comanda strategic si mult mai flexibil.

Isi mai permite Rusia sa creasca bugetul Apararii?

Insa cea mai mare reforma a fost programul de zece ani al modernizarii armamentului, lansat in anul 2010 si care a fost in valoare de 720 de milioane de dolari.

Potrivit HIS Jane's, cheltuielile pentru aparare ale Rusiei aproape s-au dublat din anul 2007. Numai in acest an cresterea este estimata la 18,4%.

Reforma sustinuta de fonduri importante a transformat in mod eficient armata Rusiei. Cu toate acestea, exista o mare diferenta intre fortele speciale, precum GRU Spetsnaz care au actionat recent in Crimeea, elita trupelor aeriene VDV si restul.

Kremlinul vede inca organizatia NATO ca o alianta condusa de Statele Unite si care are ca scop distrugerea Rusiei. Astfel, Putin incearca sa previna extinderea NATO in continuare.

Fortele nucleare strategice ale Rusiei, care absorb o treime din bugetul Apararii, sunt inca vazute ca "un atu" pentru Rusia, potrivit lui Dmitri Gorenburg de la CAN Corporation.

Marea intrebare este daca Rusia isi poate permite sa aloce o cota in crestere din PIB fortelor armate, de aproximativ 20% din cheltuielile publice. Factori importanti ar putea crea probleme, precum slabirea economiei in contextul sanctiunilor occidentale sau preturile mici pe plan mondial la energie.

Rusia, o putere militara mondiala tot mai puternica, este pariul lui Vladimir Putin.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Rusia modernizarea armatei, #Putin Rusia putere mondiala, #Rusia cresterea bugetului Apararii, #cheltuieli militare Aparare Rusia, #Rusia sanctiuni economice Occident, #criza Ucraina consecinte Rusia , #presedinte Rusia