Urmatorul razboi al lui Putin va avea loc la el acasa

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 12:48
11120 citiri
Urmatorul razboi al lui Putin va avea loc la el acasa
Foto: Hepta.ro

Popularitatea lui Vladimir Putin a explodat in urma conflictului din Ucraina, insa liderul de la Kremlin trebuie sa duca in continuare o lupta dificila pentru pastrarea acestui rezultat, iar urmatorul "razboi" caruia va trebui sa ii faca fata va avea loc chiar in Rusia.

Presedintele Rusiei a aparut in aceasta saptamana la maratonul televizat "Linia directa cu Vladimir Putin" pentru a raspunde la intrebari adresate din intreaga tara.

Cu ocazia editiei din acest an a emisiunii, Putin l-a criticat pe fostul sau ministru de Finante, a reflectat la asasinarea liderului opozitiei Boris Nemtov si a opinat asupra razboiului din Ucraina, arata Bloomberg intr-o analiza.

Intrebat de ce a ales aceasta forma de dialog, liderul rus a exprimat ca "este cel mai puternic sondaj de opinie. Milioane de intrebari au fost transmise prin intermediul mai multor canale, ceea ce ne permite sa obtinem o imagine realista cu privire la lucrurile care ii ingrijoreaza pe oameni".

Desi Rusia nu este o democratie, liderul ei ramane obsedat de feedback.

Politicile sunt modelate de sondajele de opinie si de anchetele de tip focus grup frecvente. Acest lucru ne ajuta sa intelegem miscarile aparent nechibzuite si autodistructive facute de Kremlin, care au avut parte in mod miraculos de o mare sustinere si au dus la consolidarea regimului, scrie sursa citata.

Astfel, daca in ianuarie 2014, popularitatea lui Putin se afla la cel mai scazut nivel, de 65% (destul de ridicat insa conform standardelor din tarile democrate), acest lucru s-a schimbat peste noapte in urma ocuparii Crimeei, cand nivelul a ajuns la 88% si a ramas aproximativ neschimbat de atunci.

"Era asteptata o oarecare crestere, insa acest rezultat a luat prin surprindere pe toata lumea, inclusiv pe Putin", a afirmat un fost consultant al presedintelui rus.

Care este urmatoarea tinta

In pofida acestui lucru, Putin este constient de faptul ca are de dus acum o grea batalie cu nemultumirile cauzate de situatia economica a Rusiei, inrautatita de sanctiunile occidentale si de pretul scazut al petrolului.

"Calmul relativ in ceea ce priveste conflictul din Ucraina va alimenta sentimentele de nemultumire in Rusia", avertizeaza analistul Lev Gudkov.

Putin a insistat in timpul emisiunii amintite asupra importantei unitatii pentru rusi.

"Daca mentinem nivelul actual de solidaritate in societate nu ne vom teme de nicio amenintare", a spus el.

Gudkov considera ca Putin va avea nevoie in curand de o noua escaladare pentru a preveni destramarea acestei unitati de curand obtinute. Insa este putin probabil ca aceasta escaladare sa se prezinte sub forma unui nou atac asupra Ucrainei sau asupra unei alte tari vecine, in conditiile in care apetitul general pentru razboi este destul de scazut.

"Sistemul va fi nevoit sa inventeze o noua situatie de urgenta, insa cel mai probabil in interiorul tarii, nu in afara, unde a mers deja prea departe", a afirmat un alt consilier al lui Putin, Pavlovski.

Acesta vede presupusul imperialism al Rusiei mai degraba ca pe o strategie de PR decat ca o ideologie predominanta, o "telenovela" inspirata de Razboiul Rece.

Astfel, noua tinta o vor constitui cei care sunt vazuti ca agenti ai inamicului extern: actorii mici, dar vocali ai societatii care adera la valori liberale si favorizeaza integrarea cu Occidentul.

"Va exista o mai mare presiune si vor fi mai multe acte de provocare impotriva disidentilor", anticipeaza Gudkov.

Tensiunile interne s-au amplificat in Rusia in ultimele luni, pe fondul "supraincalzirii" retoricii impotriva opozitiei.

Putin insusi a declarat luna trecuta ca serviciile secrete occidentale planuiesc sa foloseasca grupuri politice si organizatii neguvernamentale din Rusia pentru a perturba alegerile nationale de anul viitor.

Totusi, in cadrul emisiunii din aceasta saptamana, a invitat Opozitia sa ia parte la alegeri si sa intre in Parlament.

In acelasi timp insa, politia desfasura perchezitii la sediul ONG-ului "Rusia Deschisa", infiintat de fostul prizonier politic Mihail Hodorkovski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Putin razboi Rusia, #economie Rusia, #Putin provocari , #presedinte Rusia