Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Verdictul unui analist de la Moscova: Putin vrea razboi iar scopul lui e sa fie urmatorul Stalin

Vineri, 06 Martie 2015, ora 13:40
10984 citiri
Verdictul unui analist de la Moscova: Putin vrea razboi iar scopul lui e sa fie urmatorul Stalin
Foto: Hepta.ro

La 62 de ani de la moartea sa, Stalin continua sa arunce o umbra tot mai intunecata asupra Rusiei. Influenta lui Stalin asupra gandirii lui Vladimir Putin si a regimului sau este tot mai evidenta si puternica, sustine analistul politic rus Stanislav Belkovski.

"Scopul lui Putin este a deveni un nou Stalin, insa nu doar pe plan intern, ci in politica internationala, isi doreste un nou razboi si sa imparta lumea cu Vestul", sustine analistul, citat de EuroMaidan.

Potrivit lui Belkovski, Putin isi doreste "o noua Yalta" si isi doreste sa pice de acord cu Statele Unite si cu Europa - indeosebi Germania - cu privire la "o noua impartire a sferelor de influenta".

Ucraina, mai spune analistul, este "doar un loc al armelor si un instrument de care Putin se foloseste pentru a-si indeplini aceste scopuri". Pe tabla de sah a liderului de la Kremlin, Ucraina reprezinta un pion care poate fi oricand sacrificat pentru indeplinirea telului final. Cativa oameni importanti si-au dat deja seama de acest lucru si au inceput sa se teama.

Analist rus: Nu este nimic rusesc in "lumea rusa" a lui Putin

Insa in ciuda sugestiilor ca Putin ar urma pasii lui Stalin, mai degraba la nivel international decat la nivel local, Belkovsky vorbeste, de asemenea, despre modurile in care liderul de la Kremlin copiaza dictatura stalinista, inclusiv prin "rutinizarea persecutiei dusmanilor", cu ajutorul sistemului judiciar care ii este fidel.

Cat costa o viata

Ca urmare a actiunilor lui Putin, viata umana in Rusia "nu valoreaza nimic", iar o decizie ca inamicii sa fie eliminati este privita din perspectiva "costurilor de lichidare". Asta inseamna, explica Belkovsky, ca "decizia de a ucide un individ sau de a-l lasa in viata este luata prin compararea costurilor executiei cu daunele pe care victima le face regimului lui Putin".

Analistul de la Moscova merge mai departe si chiar pune un pret pe viata sa. Acesta spune ca viata sa valoreaza cam 5.000 de dolari. Astfel, orice dauna ar face sistemului rus, care ar trece de aceasta suma, ar fi un argument suficient de puternic incat acolitii lui Putin sa-l ucida. Uciderea lui Nemtov, desigur, ar fi costat mai mult, insa principiul este acelasi.

Conflictul din Ucraina s-ar putea extinde? Ce state s-ar afla in vizorul lui Putin

Moralitatea, adevarul si valorile civilizatiei nu inseamna nimic pentru cei care fac acest gen de calcul. Este vorba despre confortul personal al liderului. Putin ar fi putut participa la inmormantarea lui Nemtov, lucru care l-ar fi pus intr-o lumina favorabila, insa acest lucru i-ar fi putut crea un disconfort psihologic liderului de la Kremlin.

De ce e Putin asa popular

Intrebat daca el crede ca Putin se bucura de sprijinul de 86 la suta dintre rusi, Belkovski a spus ca el crede doar in Dumnezeu. In ceea ce priveste sondajul, analistul spune ca acesta reflecta ceea ce stiu oamenii ca trebuie sa raspunda, pe baza a ceea ce vad in presa de propaganda.

Boris Eltin nu a primit acest tip de sprijin, pentru ca nu avea "propaganda totala", asa cum o are Putin. Eltin, in ciuda tuturor neajunsurilor sale, a fost un democrat, adauga analistul. Cei care se bazeaza pe propaganda totala, precum Putin, functioneaza in acord cu doctrina pe care o promoveaza: trebuie sa existe un singur dusman si doar un punct de vedere.

Uniunea Sovietica a inceput sa se destrame atunci cand programe precum "Vzgliad" au aparut cu sprijinul lui Mihail Gorbaciov. Atunci a devenit evident ca au existat mai multe puncte de vedere cu privire la multe aspecte si tot atunci a devenit clar ca Statele Unite nu au fost dusmanul Rusiei. Putin isi aminteste bine acest lucru si a actionat in consecinta.

Fata nestiuta a lui Vladimir Putin: Un spion lenes, betiv, paranoic si prea imatur pentru Occident

Pluralismul opiniilor - aceasta este asadar marea temere a lui Putin, mai degraba decat izbucnirea unui Maidan in Rusia. Spre deosebire de Ianukovici (fostul presedinte ucrainean - n. red.), Putin nu ar avea nicio retinere in a comanda utilizarea fortei impotriva populatiei. Nici macar nu are nevoie acum sa faca asta. Arma sa este propaganda in masa.

Dar exista un lucru pozitiv, mai scrie analistul rus, care se intoarce la tema abordata la inceputul materialului: moartea lui Stalin. "Chiar daca Putin nu va trai pentru totdeauna, el are un succesor evident, Dmitri Medvedev. Singura sursa de legitimitate a acestuia ar implica respingerea 'putinismului' si in primul rand respingerea unui nou razboi mondial", adauga Belkovski.

Analist rus: "Nebunul rational" Putin nu are niciun interes pentru pace. Ucraina, a doua Transnistrie

Asta ar fi face orice succesor legitim, la fel cum a fost Hrusciov dupa Stalin, mai noteaza Belkovski.

"Toti suntem muritori, inclusiv Putin", subliniaza analistul, in finalul articolului.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Putin razboi Ucraina, #Putin Stalin regim, #analist Mosova Putin razboi , #presedinte Rusia