Victoria lui Putin la G8

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 11:51
5097 citiri
Victoria lui Putin la G8

Presedintele rus, Vladimir Putin, a dinamitat eforturile liderilor celor mai puternice state ale lumii, reuniti in formatul G8 in Irlanda de Nord, de a-l condamna pe presedintele sirian Bashar al-Assad pentru brutalitatea cu care reprima rebeliunea din tara.

Dupa doua zile de discutii incordate pe subiectul Siria, a reiesit ca voia lui Putin s-a implinit: declaratia finala a summitului nu face nicio referire la Assad si eventuala sa plecare de la putere, scrie Globe and Mail.

In pofida declaratiilor ambitoase ale SUA, Frantei si Marii Britanii, ca liderul sirian a folosit gaz sarin impotriva propriei natii, deci trebuie sa fie indepartat de la carma tarii, declaratia finala nu face decat sa ceara ONU sa investigheze utilizarea armelor chimice in Siria. In plus, a fost ceruta organizarea unei conferinte de pace la Geneva, initiativa americana si rusa mai veche, cu scopul de a stabili "un organism de guvernare de tranzitie".

Nu s-a oferit insa nicio perioada de timp concreta pentru organizarea conferintei si nici nu s-a mentionat indepartarea lui Assad, o victorie importanta pentru Putin, cel mai infocat sustinator al regimului sirian.

Desi premierul canadian, Stephen Harper, sublinia, inainte de summit, izolarea Rusiei in concertul marilor puteri pe tema Siriei, Putin a declarat sfidator ca nu s-a simtit niciodata singur si "Rusia nu a fost niciodata singura cand a luat pozitia fata de Siria". "Nu toti membrii G8 sunt de parere ca armele chimice au fost utilizate de armata siriana. Unii sunt de fapt de acord cu noi ca nu exista dovezi", a continuat acesta, spunand ca Rusia crede intr-o solutionare negociata a conflictului.

Surse din apropierea discutiilor sustin ca Putin a insistat vehement pe excluderea oricarei referiri la indepartarea de la putere a lui Assad. In plus, Putin a dat de inteles ca Rusia ar putea incepe sa livreze mai multe arme regimului sirian, intrucat aceste vanzari ar fi "legitime".

In declaratia finala nu este insa mentionat nimic despre livrarea de arme Siriei, fie rebelilor fie regimului, doar angajamentul de a livra ajutoare umanitare de 1,5 miliarde de dolari.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Putin victorie G8, #Putin G8 Siria , #presedinte Rusia