Vladimir Putin, dans pe sarma inainte de caderea Cortinei de Fier (Opinii)

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 18:52
10641 citiri
Vladimir Putin, dans pe sarma inainte de caderea Cortinei de Fier (Opinii)
Foto: Digital Journal

Liderul de la Kremlin este, in aceste zile, ca o dansatoare pe sarma. Calma si concentrata la fiecare pas pentru ca de-o parte si de alta se casca haul.

Un numar de echilibristica dureaza, la circ, cateva minute. Cat poti sa tii spectatorii cu sufletul la gura? Chiar daca esti presedintele Rusiei si te consideri cel mai puternic barbat de pe planeta, e destul de complicat sa traiesti suspendat.

Asta se intampla de o saptamana, de cand avionul de pasageri a fost doborat cu o racheta sol-aer de catre separatistii pro-rusi. Vladimir Putin e suspendat!

Exista o gramada de intoxicari, de teorii fanteziste, de scenarii si de agenti care le imprastie, astfel incat, imaginea regimului pastorit de liderul de la Kremlin sa supravietuiasca. E un pic prea tarziu. E greu sa le explici oamenilor sanatosi la cap si, slava Domnului, inca sunt majoritari pe continentul nostru, ca Putin nu are nicio vina in tragedia produsa in estul Ucrainei.

Acum, aproape ca nici nu mai conteaza. Revolta opiniei publice este atat de ampla, incat niciun guvern occidental nu-si permite sa caute circumstante atenuante politicii de la Kremlin. Campania pro-Putin a lui Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei, nu mai are niciun ecou. Si, inca o data, pentru a cata oara, un dictator face bucati destinul atator oameni prin decizia de a incuraja razboiul.

In interiorul Uniunii Europene actioneaza interese divergente, putini sefi de stat au avut curajul sa se pozitioneze atat de clar impotriva actiunilor Kremlinului cum a facut-o presedintele Romaniei. Din nou suntem alaturi de Marea Britanie si SUA. Cu toate acestea, sunt multe interese de afaceri in jurul targului de materii prime ale Rusiei.

Sa nu uitam ca Londra a ajuns un adevarat teren de joaca al miliardarilor rusi. Acestia au achizitionat ce vrei si ce nu vrei in capitala Marii Britanii, de la echipe de fotbal si cartiere de lux pana la ziare si posturi de televiziune. Banii facuti prin spolierea resurselor rusesti au aterizat in investitii occidentale.

Acum ii va fi foarte greu premierului britanic sa inceapa curatenia, dar va fi obligat. A fost mai usor sa se lupte cu romanii care "au invadat" Anglia. Cu rusii bogati va fi infinit mai greu.

In aceeasi situatie complicata se afla alte doua mari state ale Uniunii Europene, e vorba de Franta si Germania. Amandoua au contracte comerciale derulate cu Rusia, mii de locuri de munca depind de aceste investitii, iar politicienii sunt pusi intr-o situatie complicata. Pe de-o parte sunt presati de opinia publica sa inghete relatiile cu Rusia, pe de alta parte, incearca sa nu-si arunce propriile economii din nou in recesiune.

Francois Hollande va trebui sa ia o decizie rapida in ce priveste contractul cu Rusia pentru livrarea a doua nave de razboi dotate cu tehnologie de ultima ora, contract ce se afla pe ultima suta de metri. E aproape sinucigas din punct de vedere strategic sa livrezi armatei ruse armament care poate fi folosit impotriva ta sau a propriilor aliati.

Vladimir Putin foloseste foarte bine slabiciunile sistemului democratic, bazat pe afaceri si profit. A invatat bine lectia lui Adolf Hitler, care a inarmat Germania si a pornit Al Doilea Razboi Mondial, folosindu-se de slabiciunile Frantei si ale Imperiului Britanic.

Cu toate ca seful politic al Rusiei incearca sa sparga consensul occidental, suntem departe de un conflict planetar. Nu de alta, dar ar fi si ultimul. Pe de alta parte, asistam la o transformare brutala a omenirii, iar Uniunea Europeana vrea, nu vrea, va lasa din nou sa cada o cortina de fier la granita de est - de data aceasta, granita de est a Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Rusia Ucraina, #avion doborat Ucraina, #Vladimir Putin razboi Ucraina, #sanctiuni UE Rusia , #presedinte Rusia