Vladimir Putin: Rusia isi lanseaza propria statie spatiala

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 20:59
3635 citiri
Vladimir Putin: Rusia isi lanseaza propria statie spatiala
Foto: Epic Times

Rusia intentioneaza sa-si lanseze propria statie spatiala pana in anul 2023, a anuntat presedintele rus, Vladimir Putin, joi, la Moscova, in cadrul anualei sale sesiuni de intrebari-raspunsuri, transmite AFP.

Putin: Economia Rusiei va fi si mai puternica dupa sanctiunile Occidentului

"Este o perspectiva indepartata, dar necesara pentru imbunatatirea economiei noastre", a mentionat seful de la Kremlin, pentru care participarea tarii sale la Statia Spatiala Internationala (ISS) nu este de ajuns.

Statia este folosita "activ pentru stiinta, pentru economia nationala, dar, de la bordul ISS, nu vedem decat 5% din teritoriul Federatiei Ruse. Cu propria noastra statie, vom putea observa marea noastra tara in totalitatea ei", a explicat el.

"Vom duce la bun sfarsit acest proiect, care va fi integral sub controlul nostru", a asigurat Vladimir Putin.

Inca de la lansarea sa pe orbita in 1988, ISS a avut finantare rusa si americana, fiecare din cele doua state depinzand de celalalt, iar cooperarea spatiala fiind unul dintre domeniile care au functionat fara probleme, mentioneaza AFP.

Directorul agentiei spatiale ruse a anuntat, la sfarsitul lunii martie, intentia de a construi impreuna cu NASA o noua statie spatiala. Aceasta urma sa inlocuiasca actuala statie, care ar trebui sa fie scoasa din exploatare in 2024. Ulterior, vicepremierul rus in subordinea caruia se gaseste sectorul spatial, Dmitri Rogozin, a rectificat anuntul, afirmand ca fusese vorba doar despre "tratative".

Decizia Rusiei de a se dota cu o statie spatiala proprie este comunicata dupa o hotarare similara a Chinei. Beijingul doreste sa se doteze cu o statie spatiala in jurul anului 2022 si sa puna pe orbita un modul experimental din 2018.

Vladimir Putin a mai spus, in conferinta sa de joi, ca urmareste personal constructia cosmodromului Vostotsni, din extremul orient rus, care ar trebui finalizat in 2015.

Lucrarile incepute in urma cu cinci ani au inregistrat intarzieri din cauza neachitarii salariilor pentru o parte din angajati, precum si in urma unor acuzatii de coruptie.

Cosmodromul Vostotsni, cu o capacitate de 25.000 de persoane, va permite Rusiei sa-si reduca dependenta de cosmodromul de la Baikonur, pentru folosirea caruia Moscova plateste anual Kazahstanului aproximativ 100 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin Rusia statie spatiala, #Rusia lanseaza statie spatiala, #Rusia construieste statie spatiala , #presedinte Rusia