Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Vladimir Putin si sfarsitul unei iluzii

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:40
13905 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Vladimir Putin si sfarsitul unei iluzii

Un oficial NATO a anuntat ca exista sanse ca militarii rusi sa atace Ucraina in urmatoarele cinci zile.

Informatiile despre retragerea trupelor de la granita nu au fost confirmate, ba mai mult, zborurile MIG-urilor rusesti in spatiul aerian al Marii Negre au crescut de douazeci de ori comparativ cu media de acum doi ani, conform ministrului bulgar al Apararii.

Multi lideri politici se intreaba in aceste zile ce se intampla in mintea lui Putin. Va ataca sau nu Ucraina?

Jon Stewart, in propria emisiune difuzata pe Comedy Central TV, ridiculiza stirile in care diversi specialisti analizau limbajul trupului presedintelui rus. Dar aceasta nevoie de informatii despre miscarile lui Vladimir Putin demonstreaza teama lumii civilizate de o eventuala invazie in Ucraina.

Intr-un text publicat de Thomas Friedman in New York Times in urma cu doua zile, editorialistul scria ca doar banii, adica pierderea lor, il pot domoli pe liderul de la Kremlin. Solidaritatea dintre SUA si Uniunea Europeana ar putea duce la prabusirea economica a Rusiei.

Da, e cea mai buna solutie, dar dureaza. Iar pentru tarile din estul Europei, o invazie in Ucraina reprezinta o amenintare directa. Republica Moldova ar fi in pericol, iar granita de rasarit a Romaniei ar fi ultima reduta de aparare a Uniunii Europene.

Nu se stie daca Vladimir Putin vrea sa dea o lovitura fulgeratoare pentru ca apoi sa negocieze de pe pozitiile nou castigate sau, efectiv, doreste un conflict deschis cu NATO si declansarea unui proces de expansiune a Rusiei spre tari aflate sub umbrela tratatului nord-atlantic.

Ceea ce constatam e ca s-a ridicat un nou un zid intre Rusia si Occident. A inceput un alt Razboi Rece. Putin s-a baricadat la Kremlin si nimeni nu stie ce pune la cale. Dar ceva s-a schimbat imediat dupa anexarea Crimeii, au disparut iluziile legate de sistemul politic din Rusia.

Din 1989 si pana acum, Germania, Marea Britanie, Franta si SUA s-au purtat cu manusi cu liderii rusi. Intr-un fel au fost recunoscatoare pentru ca au decis sa ingroape comunismul si sa elibereze tarile din est. Germanii, mai ales, au fost recunoscatori pentru ca Gorbaciov n-a blocat reunificarea.

In tot acest sfert de secol, statele occidentale au dezvoltat parteneriate economice si militare cu Rusia, au investit si au inchis ochii la toate nenorocirile politice, la abuzurile si crimele prin care s-a instituit o adevarata oligarhie.

Dintr-o data, UE s-a trezit dependenta de gazul rusesc si, dupa mai bine de 12 ani de domnie, lui Putin i s-a nazarit ideea ca vrea sa conduca un imperiu si nu o tara.

Toate incercarile de a integra Rusia intr-o logica a pacii, a afacerilor si a prosperitatii au esuat. Acum, lumea civilizata are un inamic si a inceput sa se comporte ca atare. In sfarsit oamenii au realizat ca libertatea are valoare si ca poate fi pierduta, au realizat, pentru a cata oara, ca dictatorii corupti au tendinta sa distruga totul in jur.

De la anexarea Crimeii, Occidentul nu mai are nicio iluzie si nicio asteptare in ce-l priveste pe Putin.

Isi va tari sau nu liderul de la Kremlin poporul intr-un nou cataclism istoric sau se va opri inainte de a fi prea tarziu?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Crimeea Putin anexare, #Rusia tensiuni Occident Putin , #presedinte Rusia