10 miscari ale Kremlinului care au afectat grav economia Rusiei

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 12:00
6069 citiri
10 miscari ale Kremlinului care au afectat grav economia Rusiei
Foto: Wikipedia

Guvernul rus a luat cateva masuri care au afectat grav economia tarii.

The Moscow Times le-a adunat pe cele mai importante.

Prabusirea rublei

Rubla a pierdut 38% in fata dolarului de la inceputul anului pana in prezent, iar de la inceputul lunii noiembrie banca centrala nu mai intervine pentru a sustine moneda, aparent din cauza reducerii rezervelor internationale.

Deprecierea va lovi in toate industriile din Rusia care au legaturi cu exteriorul, in 2015, inclusiv retailul, turismul si sectorul alimentar. Analistii sustin ca 25% din restaurantele din Moscova se vor inchide anul viitor, increderea consumatorilor este in scadere, iar cumparaturile si calatoriile in strainatate au devenit mai putin accesibile clasei de mijloc.

Restrictii pentru imprumuturi

Uniunea Europeana si Statele Unite au limitat accesul la capitalul international pentru bancile detinute de statul rus si pentru corporatii. Pe lista neagra se afla, printre altele, institutiile financiare VTB si Sberbank, dar si compania energetica Rosneft, din cauza faptului ca tara condusa de Vladimir Putin a sprijinit separatistii din estul Ucrainei.

Pentru ca nu mai au cum sa obtina bani din afara, tot mai multe firme au dificultati financiare, iar acest lucru le ingreuneaza activitatea.

Cresterea dobanzilor la care se imprumuta statul este unul dintre efectele masurii.

Sanctiunile din domeniul alimentar

Una dintre deciziile indoielnice luate de Moscova impotriva Occidentului, ca raspuns la sanctiuni, o reprezinta embargoul impus importurilor de produse alimentare din SUA si UE. Guvernul a promis ca aceasta masura va ajuta producatorii locali si ca golul lasat va fi umplut de pietele asiatice si sud-americane.

Momentan, acest lucru nu se vede. Importurile de carne si lactate au scazut cu o treime, iar preturile din acest sector au avansat cu aproape 10%.

Cazul Bashneft

Grupul Sistema a preluat in 2009 de la autoritatile locale din regiunea Bashkortostan un pachet de aproape 80% din actiunile Bashneft pentru 2,5 miliarde de dolari si intre timp a facut din aceasta companie al saselea mare producator de petrol din Rusia. Insa procuratura rusa contesta contractul de privatizare, sustinand ca vanzarea Bashneft a fost facuta prin incalcarea legii si de aceea a cerut revenirea companiei in proprietatea statului.

Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Ievtusenkov, seful acestei companii, este in arest la domiciliu, fiind acuzat de spalare de bani. El a incercat sa plateasca o cautiune de 8 milioane de dolari, insa instanta i-a respins aceasta cerere.

Vestea arestarii omului de afaceri l-a determinat pe fostul oligarh Mihail Hodorkovski sa faca acuzatii grave. El il acuza pe Igor Sechin, directorul gigantului petrolier Rosneft, ca se afla in spatele urmaririi penale pornite impotriva lui Ievtusenkov. Acesta ar dori sa inlature amenintarea declinului productiei petroliere prin preluarea controlului companiei de petrol si gaze Bashneft condusa de Ievtushenkov.

Scandalul a afectat increderea investitorilor, care oricum era stirbita de conflictul din Ucraina.

Noi taxe pentru firme

In conditiile in care pretul petrolului se prabuseste, veniturile Rusiei se diminueaza consistent. In consecinta, autoritatile pregatesc noi taxe pentru firmele mici si mijlocii, iar acest lucru va dauna sectorului care reprezinta 20% din PIB-ul tarii. Comparativ, in tarile dezvoltate, ele aduna cel putin 50 la suta din veniturile bugetare.

Pretul gazelor naturale

In timp ce pretul petrolului se prabuseste, cel al gazelor naturale a crescut cu 9 la suta de la inceputul anului, ajungand la 33 de ruble pe litru. Anul viitor, el va ajunge la 50 de ruble, din cauza unor noi taxe.

Taxa pe proprietate

Taxa pe imobile reprezinta o luminita pe radarul cheltuielilor publice, insa noile decizii vor determina cresterea ei de 10-20 de ori pana in 2016, la un nivel cuprins intre 5.000 si 26.000 de ruble (107-550 de dolari) pe an pentru un apartament tipic din Moscova, potrivit estimarilor site-ului Realty.NewsRu.com.

Inghetarea pensiilor

Guvernul a aprobat inghetarea unor fonduri de pensii non-guvernamentale in valoare de 540 de miliarde de ruble (11,5 miliarde de dolari) pentru 2014-2015, banii urmand sa fie cheltuiti pe alte proiecte.

De asemenea, autoritatile vor cheltui ultimele 3 trilioane de ruble (64 de miliarde de dolari) din Fondul National de Bunastare - care a fost gandit ca o rezerva pentru Fondul de Pensii al statului. Banii sunt destinati companiilor de stat, Rosneft si Caile Ferate Ruse cerand deja 1,5 trilioane de ruble fiecare.

Desi oficialii sustin ca aceste sume vor fi returnate, unii observatori se tem ca Rusia isi va pierde fondurile pentru situatii de urgenta si, in acelasi timp, va pune in pericol banii celor care si-au depus economiile pentru pensie in aceste fonduri private.

Taieri de cheltuieli sociale

Cheltuielie destinate sanatatii si educatiei vor fi taiate in 2015 cu 6% fata de 2014, dupa cum se arata in proiectul pe buget al anului viitor. In Moscova, cateva spitale de stat isi vor inchide portile si se vor transforma in mall-uri sau proiecte imobiliare de lux.

Turismul

Turismul este un sector aproape mort pentru Rusia. Zeci de agentii de turism au intrat in faliment in acest an, multi clienti fiind afectati de astfel de decizii.

Ziarul Kommersant a anuntat in octombrie ca industria a fost afectata si de faptul ca statul a interzis plecarea in strainatate a 4 milioane de oficiali rusi, adica 22% din turisti, de teama ca vor intra in vizorul agentiilor de spionaj occidentale. De asemenea, si deprecierea rublei a contribuit la situatia proasta a turismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#miscari Kremlin economie Rusia, #decizii Kremlin economie Rusia, #probleme economie Rusia , #Rusia