Ce aduce 2015 pentru Rusia lui Putin: Nimic bun

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 18:58
5938 citiri
Ce aduce 2015 pentru Rusia lui Putin: Nimic bun
Foto: Russia Today

Ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor impuse de Occident Moscovei, economia rusa va aluneca in 2015 in prima recesiune de la criza financiara globala, iar inflatia va atinge o rata de doua cifre.

Economistii intervievati de Reuters prevad in medie ca produsul intern brut al tarii conduse de Vladimir Putin va scadea in 2015 cu 3,6%.

Dupa o crestere de doar 0,5 la suta in acest an, recesiunea va pune la incercare promisiunea facuta de Putin saptamana trecuta, cum ca Rusia poate depasi cu bine aceste "vremuri grele" pe care le traverseaza acum.

De asemenea, economistii interogati de Reuters au prezis ca rubla va ramane sub presiune, fortand banca centrala a Rusiei sa mentina ratele inalte ale dobanzilor si in 2015.

La inceputul acestui an, analistii prognozau ca economia Rusiei va creste cu 2 la suta in 2014. Dar anul a fost plin de neprevazut pentru aceasta zona a lumii. Economia rusa a suferit din cauza scaderii neasteptate a pretului petrolului, care este principala resursa exportata, precum si ca urmare a sanctiunilor aplicate Moscovei pentru rolul jucat in criza din Ucraina, care au franat drastic finantarea externa.

Dintre economistii intrebati de Reuters despre viitorul economic al Moscovei, Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank Copenhaga, a fost cel mai pesimist. El prevede ca PIB-ul Rusiei va scadea cu 7,9% anul viitor, cam la fel ca in 2009, anul de criza la nivel mondial.

"Ca urmare a problemelor geopolitice, sanctiunilor occidentale impotriva Federatiei Ruse si raspunsului autoritatilor ruse in 2014, a existat o crestere semnificativa atat a preturilor de consum, cat si a costului de finantare externa", a explicat economistul.

Obama distruge economia Rusiei?

Inflatia este de asteptat sa atinga 10,1 la suta la finele acestui an, aproape dublu fata de tinta de 5,5% stabilita de banca centrala la inceputul lui 2014. Iar in 2015 inflatia va aluneca spre 9,2 la suta, considera economistii intervievati de Reuters.

Fost ministru de Finante: Rusia a intrat intr-o criza reala. Guvernul nu a luat la timp masurile necesare

Fostul ministru de Finante rus, Alexei Kudrin, a declarat luni ca se asteapta ca inflatia din tara lui sa ajunga la 12-15% in 2015 si ca tara se afla intr-o adevarata criza economica.

Rusia se indreapta vertiginos catre prapastie - The Economist

Cursul de schimb rubla-dolar, care a scazut cu mai mult de 40% in acest an, a fortat banca centrala de la Moscova sa creasca ratele dobanzilor de mai multe ori. Cea mai recenta crestere de urgenta a fost decisa saptamana trecuta, nivelul ratei dobanzii ajungand la un nivel care "ucide" practic orice tendinta de creditare comerciala.

Economistii prognoza in sondajul realizat de Reuters ca banca centrala ar putea scadea ratele dobanzilor abia in a doua jumatate a anului 2015 si doar in cazul in care situatia economica generala se imbunatateste in tara lui Putin.

Rusia, nevoita sa-si vanda aurul ca ultima solutie

Rubla s-a aflat in ultimele sesiuni la un curs de aproximativ 55 de unitati pentru un dolar datorita stabilizarii pretului petrolului si unei serii de masuri luate de catre banca centrala si Ministerul Finantelor.

Cu toate acestea, moneda Rusiei inca se confrunta cu vremuri grele. Economistii prognozeaza ca va sfarsi acest an la un curs de aproximativ 60 de ruble pe dolar, iar de abia la finalul lui 2015 se va intari la 50 de ruble/dolar.

" (E) foarte greu sa faci o prognoza pentru cursul rublei", a declarat Christopher Shiells, economist la Informa Global Markets. "Dar eu sunt de parere ca ce-a fost mai rau a trecut", a adaugat el.

Olga Lapshina, economist la Bank Sankt Petersburg, considera ca rubla s-ar putea devaloriza in primul trimestru al anului 2015, din cauza rambursarii datoriilor mari catre companiile rusesti, dar se poate intari mai tarziu anul viitor.

Potrivit datelor bancii centrale de la Moscova, bancile si companii rusesti au datorii de rambursat anul viitor in valoare de aproximativ 120 de miliarde de dolari.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#economia Rusiei 2015, #pret petrol 2015, #scadere economica Rusia 2015 , #Rusia