Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: China il ia in brate pe Putin, in timp ce Europa il pedepseste

Sambata, 22 Martie 2014, ora 11:45
11941 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: China il ia in brate pe Putin, in timp ce Europa il pedepseste

Un articol din Der Spiegel vorbeste despre apropierea dintre Rusia si China. Sa nu uitam ca premierul nostru tocmai a strans relatiile cu Republica Chineza si a semnat o serie de acorduri comerciale.

Dar noua orientare politica occidentala cred ca l-a luat prin surprindere pe Victor Ponta. Asa ca acesta a publicat vineri un articol anti-rus in Wall Street Journal pentru a se distanta de noul dusman al Americii si al Uniunii Europene. A fost credibil? Ii lasam pe altii s-o spuna.

Am remarcat totusi cat de putin simt al realitatii are seful celui mai mare partid din Romania. Imi pare ca pozitionarile lui anti-europene si anti-occidentale ii joaca feste in aceste zile. Iar noua conjunctura internationala ii ofera lui Traian Basescu o autoritate de necontestat, acesta din urma fiind un fanatic sustinator al NATO si al institutiilor europene.

Intalnirea Consiliului European de la Bruxelles care s-a incheiat vineri a fost extrem de importanta. Aici s-a convenit asupra celui de al doilea val de sanctiuni impotriva Rusiei, Ucraina a semnat acordul politic de asociere cu UE, iar Republica Moldova a primit asigurari ca procesul de integrare va fi accelerat. Acum am inteles mai bine de ce Victor Ponta a incercat sa-l opreasca pe Traian Basescu sa participe la aceasta intalnire. Era o scena pe care cred ca si-ar fi dorit sa joace.

Putem spune ca suntem la inceputul unui nou razboi rece si este socant sa observi ca in Romania inca sunt multi filorusi. N-au ajuns 50 de ani de comunism, zeci de mii de detinuti politici, epurari si executii. Norocul nostru e ca intelepciunea a invins si printr-un gest de rara solidaritate, elita politica a Romaniei a ales valorile occidentale.

Suntem inconjurati de eurosceptici fara solutii, de socialisti fara idei si ne lovim de opinii la moda despre noua stanga care se comporta la fel cum se comporta cea veche.

Hai sa presupunem ca Rusia se aliaza cu China. Doua mari state cu regimuri politice autoritare care au mai multe probleme interne decat externe. Cele doua depind suta la suta de pietele de desfacere din Europa si SUA. Chinezii se bat sa conduca masini nemtesti si sa-si cumpere genti Louis Vuitton. Ce valoare ar avea economia lor, in lipsa pietei occidentale?

Diferenta dintre o economie libera si una controlata e viteza de adaptare la realitate. Prima reuseste s-o faca instant, a doua nu reuseste niciodata.

Da, economia libera se adapteaza cu costuri traduse in falimente, recesiune si pierderi de locuri de munca, dar dupa un soc initial, incepe sa se refaca, a doua va incerca sa mascheze esecul si va continua pe drumul spre prapastie. Ce era China astazi daca Partidul Comunist nu decidea deschiderea catre Europa si SUA?

Asa ca nu e nicio teama intr-o astfel de apropiere, atat Rusia cat si China vor sa profite una de pe urma celeilalte. De fiecare data cand au incercat sa construiasca ceva impreuna s-a ales praful. In cadrul parteneriatului statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), anul trecut au facut mare tam-tam ca vor construi o banca comuna care va deveni o alternativa la FMI si Banca Mondiala. Totul a fost doar propaganda. O banca, ce sa mai vorbim despre o piata comuna de bunuri si servicii.

Dupa reuniunea la nivel inalt de la Consiliul Europei, Vladimir Putin a primit un raspuns - "Consiliul atentioneaza Rusia ca orice escaladare a actualei situatii duce la intrarea in etapa a treia de sanctiuni care vizeaza masuri largi de ordin economic si in zona tranzactiilor cu armament.

Desi formularea e relativ eliptica, masurile largi inseamna inghetari de active ale oamenilor de afaceri pe tot teritoriul UE, incetarea oricarei cooperari bancare, financiare, restrictionarea importurilor de energie si interzicerea importurilor de armament", a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei. O fi mult, o fi putin pentru domnul Putin?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus...
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
#Rusia sanctiuni, #Vladimir Putin sanctiuni Rusia, #Rusia China, #Rusia sanctiuni Uniunea Europeana, #Rusia Ucraina , #Rusia