Andrei Soldatov: In relatia cu Romania, Putin practica o diplomatie de secolul XX. Cum functioneaza "Ferma de troli din Sankt Petersburg" - Interviu

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 17:42
17450 citiri
Andrei Soldatov: In relatia cu Romania, Putin practica o diplomatie de secolul XX. Cum functioneaza "Ferma de troli din Sankt Petersburg" - Interviu
Foto: Ziare.com

Andrei Soldatov (foto), 43 de ani, este unul dintre cei mai importanti jurnalisti independenti de investigatie din Rusia. A lucrat pentru Novaya Gazeta, cel mai important cotidian de opozitie, iar acum, impreuna cu colega sa Irina Borogan au lansat site-ul Agentura.ru, specializat in articole despre serviciile secrete din Rusia.

Este autorul cartii "Noua nobilime, renasterea statului securist rus si trainica mostenire a KGB", publicata in SUA. In Romania, cartea a fost tradusa si publicata de Editura Meteor.

Jurnalistul rus a fost la Bucuresti pentru a participa la conferinta Securitatea Ciberbetica - un instrument de influenta si interventie in procesul de luare a deciziilor de catre "statele partenere", organizata de Asociatia Experts for Security and Global Affairs (ESGA), din Romania.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Andrei Soldatov a vorbit despre cat de greu este sa lucrezi ca jurnalist independent in Rusia, care e strategia lui Vladimir Putin in ce priveste relatia cu Uniunea Europeana si NATO si cum acesta controleaza Republca Moldova.

Rusia a coordonat sau coordoneaza operatiuni de distribuire de stiri false si in Romania?

Nu stiu exact, dar daca exista astfel de operatiuni in Uniunea Europeana, inseamna ca sunt si in Romania. Sunt stiri false si in Rusia, dar ceea ce urmareste Putin prin aceasta operatiune e de a interveni in tari considerate ostile pentru a provoca emotie.

Nu cred ca se creeaza stiri false in jurul unui subiect mare cum ar fi un summit NATO. Pentru publicul larg, e un eveniment plictisitor.

Strategia stirilor false e aceea de a rostogoli un eveniment mic, neinsemnat, dar care are potential important de a crea emotie, dezbatere si, mai ales, polarizare. De exemplu, fetele din Germania agresate sexual la un targ de Craciun de catre tineri musulmani. Strategia Kremlinului este de a crea neintelegere si tensiune sociala.

Ce stii despre "Ferma de troli din Sankt Petersburg"? Ce importanta strategica a avut in influentarea opiniilor din Occident?

Aceasta companie, "Internet Research Agency", este inca functionala. Dupa articolele din presa internationala, au aparut unele modificari.

Cei care lucrau aici au inceput sa fie detectati cu usurinta atat de algoritmii retelelor sociale, cat si de cei care se ocupa de domeniul securitatii online ca sunt troli din Rusia din cauza felului in care vorbeau si scriau, nefiind nativi. Problemele de limba au reprezentat un criteriu de detectare rapida.

Acum, lucrurile arata ca managementul incearca sa rezolve problemele legate de limba prin angajarea unor persoane nascute in statele vizate de troli.

In ciuda investigatiilor facute de reprezentantii guvernelor din SUA sau Uniunea Europeana, operatiunile continua.

Ai cunoscut vreo persoana care a lucrat pentru aceasta celebra "ferma de troli"?

Am cunoscut cateva. Ce se intampla, unii dintre cei care au lucrat acolo au decis sa dea compania in judecata si au angajat avocati, cerand daune importante. Avocatii au facut aceste cazuri publice pentru a avea mai multe sanse in fata judecatorilor si asa unii dintre cei care au lucrat acolo au devenit cunoscuti publicului.

In opinia ta, cat de mare crezi ca a fost influenta presedintelui rus Vladimir Putin in alegerile desfasurate in SUA, in anul 2016?

Aceasta este o intrebare dificila. Una este sa identifici toate incercarile reprezentantilor Rusiei de a influenta procesele electorale si alta e sa analizezi impactul acestor incercari de influentare. Ca sa fiu sincer, nu stiu, nu-mi dau seama cat de mare a fost impactul acestor actiuni.

Sunt un pic sceptic cu privire la faptul ca au avut un rol decisiv. Nu cred ca reprezentantii Rusiei au avut puterea de a impune agenda publica din SUA, dar au speculat neintelegerile si tensiunile din societatea americana.

Viktor Orban, premierul Ungariei, cel mai apropiat aliat din NATO si UE al presedintelui rus Vladimir Putin - Foto Hepta.ro

Dar daca reprezentanti ai Rusiei au reusit sa preia controlul asupra unei centrale electrice din Kiev, Ucraina, in urma unui atac digital, de ce n-ar fi incercat sa preia controlul si asupra unui birou electoral din Texas, cum au anuntat autoritatile americane la un moment dat?

Da, au fost raportate cateva incercari de acest gen, dar nu cred ca aceasta a fost strategia lui Putin. Sa ne amintim, cu numai doua luni inainte de alegeri, in august 2016, nimeni nu-i dadea lui Donald Trump nicio sansa de a castiga alegerile, nici macar Trump nu credea acest lucru.

Dar in discursul candidatului republican aparusera deja, in mai multe randuri, referiri la faptul ca alegerile vor fi trucate, iar strategia sa era aceea de a pune in discutie sistemul democratic american.

Cred ca aceasta era si strategia lui Putin - aceea de a distruge increderea americanilor in propriul sistem politic. Iar reprezentantii Rusiei au incercat sa ajute echipa lui Trump, sa-i faca rost de asa zise dovezi cum ca voturile au fost falsificate.

Cred ca acesta a fost motivul pentru care au atacat serverele Partidului Democrat si au spart contul de email al lui Hillary Clinton. Ca sa-i ofere lui Trump "munitie" pentru a compromite alegerile prezidentiale si pentru a crea un mare scandal in SUA.

Ce urmareste Vladimir Putin atunci cand ataca Uniunea Europeana?

Vladimir Putin este un fost agent KGB (serviciul secret al Uniunii Sovietice) . El nu are incredere in institutii. Stie ca-i este mult mai usor sa ajunga la o intelegere cu un lider al unui stat chiar daca e un politician extrem de puternic decat sa reuseasca sa ajunga la o intelegere cu o institutie.

Acesta e motivul pentru care Putin vrea sa compromita Uniunea Europeana, pentru ca stie ca nu poate obtine o intelegere avantajoasa cu o institutie care se ghideaza dupa principii.

De ce crezi ca exista o tensiune diplomatica atat de mare intre Romania si Rusia in jurul scutului antiracheta de la Deveselu? De ce se simt reprezentantii Kremlinului amenintati de un sistem militar cu rol defensiv?

Cred ca diplomatia rusa functioneaza inca la fel ca in secolul XX, pe principiul geopolitic cum ca toate statele din jur trebuie sa obtina aprobarea Moscovei pentru a face sau a nu face ceva in domeniul securitatii. E aceeasi atitudine dominanta care s-a manifestat in perioada Uniunii Sovietice. Pe de alta parte, e vorba de NATO. Reprezentantii Rusiei vad NATO ca pe o amenintare. Promoveaza intens ideea ca NATO vine peste noi.

Cum reuseste Vladimir Putin sa-si mentina prezenta politica in state vecine ca Republica Moldova, Ucraina sau Georgia?

Cel mai important lucru pentru Vladimir Putin e ca la sfarsitul zilei, in interiorul Federatiei Ruse sa fie stabilitate politica. El crede ca aceasta stabilitate poate fi amenintata de ceea ce in Rusia se numeste "revolutia colorata" (referire la Revolutia Portocalie din Ucraina, 2004, prima incercare de a scapa de controlul politic al Moscovei - n.red.).

De aceea, orice astfel de miscare revolutionara in statele vecine reprezinta o amenintare la stabilitatea Rusiei pentru ca exista pericolul de "contaminare", cetatenii rusi sa fie inspirati sa protesteze impotriva regimului de o astfel de miscare ce poate incepe oricand.

Trebuie sa remarcam faptul ca implicarea Rusiei in politica Ucrainei n-a functionat. Maidanul (revolta ucrainiana din 2013 care a dus la prabusirea regimului pro rus a lui Viktor Ianukovici - n. red.) a creat o schimbare puternica in Ucraina, iar Putin si-a pierdut influenta asupra Kievului.

Dar, in Ucraina, a mers altceva. In contextul miscarilor de strada si a alungarii de la putere a regimului pro rus, Putin a folosit pretextul protejarii etnicilor rusi din estul Ucrainei si a pornit atacul pe aceasta granita, creand o confruntare militara.

Astfel, Putin a creat un mod de interventie. Daca, de exemplu, Republica Moldova cade prada unei astfel de revolutii, atunci, Vladimir Putin va folosi pretextul protejarii etnicilor rusi din aceasta republica pentru a "captura" niste teritorii.

Cred ca acest plan al lui Putin nu a fost unul gandit dinainte, ci a fost o solutie gasita in urma unor incercari repetate.

In perioada Euromaidanului, reprezentantii Kremlinului au incercat mai multe solutii pentru a nu-si pierde influenta in Ucraina. Sa ne amintim ca au infiltrat provocatori printre protestatari, dar nimic nu a functionat. Astfel, a ajuns la solutia extrema de a declansa un conflict militar la granita de est, iar, apoi, de a invada Crimeea.

Jurnalistul Andrei Soldatov, la Bucuresti, sesiune de autografe pe cartea sa "Noua nobilime", tradusa si in limba romana - Foto Ziare.com

"In Rusia, opinia publica nu stie de obicei cand un ofiter FSB comite o infractiune. Serviciul impiedica orice ancheta externa fara participarea sa", Andrei Soldatov, cartea "Noua Nobilime"

Ai scris mult pe aceasta tema. Cum functioneaza legatura dintre Vladimir Putin si oamenii de afaceri, cercul de oligarhi?

Este o relatie extrem de complicata. In aceasta relatie am observat doua mari etape. Prima, care tine din anul 2000 (venirea lui Putin la putere ca presedinte - n.red.) si pana in 2014 cand are loc anexarea Crimeii, a fost caracterizata de o legatura puternica intre Kremlin si oligarhi, interesle celor din urma fiind protejate de Putin in schimbul sustinerii politice a acestora si contributiilor pentru operatiunile electorale.

In 2014, dupa anexarea Crimeii, incepe o noua etapa. Putin intoarce situatia in favoarea sa si le cere acestora sa contribuie, sa investeasca si sa sustina sistemul public. Cumva, sa i se supuna si sa-i finanteze programul politic.

In doua, trei cazuri, sunt produse acuzatii de coruptie si, astfel, incepe sa-i controleze. Dar pentru a pastra o relatie buna cu acest cerc de miliardari extrem de puternici mai face ceva.

Sanctiunile impuse de Occident in urma anexarii Crimeii provoaca pierderi mari oligarhilor. Multe dintre proprietatile detinute in strainatate sunt confiscate, conturile din bancile occidentale sunt blocate, iar sanctiunile aduc cu ele si posibilitati tot mai reduse de a face investitii in SUA si in Uniunea Europeana.

In noul context, Vladimir Putin creeaza o noua strategie de inarmare si de modernizarea a fortelor armate finantata de la buget, iar contractele sunt oferite cu generozitate oligarhilor. Astfel, Putin a incercat sa-i protejeze fata de sanctiuni internationale, dar a reusit sa-i faca sa fie dependenti de el. Normal, aceasta schema este destul de fragila. In cazul in care guvernul ramane fara resurse, incep problemele, dar, pe termen scurt, ea functioneaza foarte bine.

Modificarea varstelor de pensionare, lege impusa de Putin care a provocat foarte multe proteste in randul rusilor, mai ales printre sustinatorii sai, are vreo legatura cu incercarea de a asigura resurse bugetare suficiente pe termen mediu si lung?

Ca sa fiu sincer, impunerea acestei legi reprezinta un mare mister pentru mine. Nu am inteles de ce Vladimir Putin a decis sa faca aceasta miscare. Sunt multe voci in Rusia care au spus ca o astfel de reforma pe piata muncii trebuie introdusa, dar de ce acum?

In Rusia nu exista o criza financiara in acest moment. Probabil, a vrut sa faca aceasta reforma pentru ca a fost ales de curand pentru un nou mandat de sase ani, iar popularitatea sa se afla la cote inalte.

A realizat ca e o masura nepopulara si daca vrea s-o introduca, trebuie s-o faca in primul an de mandat ca sa poata sa-si refaca, in timp, popularitatea. Cred ca, totusi, aceasta decizie de a mari varsta de pensionare atat la barbati, cat si la femei, a fost o greseala din punct de vedere politic. Cel putin pe moment, pierde mult din suportul popular din cauza acestei masuri.

Cum lucreaza un jurnalist independent in Rusia? Cat de greu e sa-ti faci meseria? Ai fost vreodata invitat la o dezbatere televizata din postura de jurnalist de investigatie?

Uneori am fost invitat, dar am refuzat. In Rusia, cele mai multe dezbateri politice ce se desfasoara la posturile de televiziune nu sunt transmise in direct. Sunt inregistrate.

Daca m-as fi dus, as fi fost pe post de inamic. Singura optiune pe care o are un jurnalist independent din Rusia este sa lucreze pentru publicatii si site-uri mici. Este foarte greu ca jurnalist independent in Rusia sa nu ai probleme cu serviciile de securitate sau sa nu fi dat in judecata din motive politice.

Pe zi ce trece e din ce in ce mai greu. Castig bani publicand articole pentru site-uri, scriu carti de investigatie - "Noua Nobilime", ultima mea carte a fost publicata direct in SUA.

"Sub ochiul vigilent al Rusiei, indivizi, dar si organizatii au intrat tot mai mult intr-un sistem sofisticat de supraveghere. Cei infierati ca extremisti sunt pusi pe o lista de urmarire, iar informatiile cu privire la viata personala pot fi accesate de angajatii FSB", scrie jurnalistul Andrei Soldatov in cartea "Noua Nobilime"

Sunt multi jurnalisti independenti in Rusia?

Nu foarte multi. In Moscova suntem vreo 30. Mai multi acum ca in urma cu cativa ani. Dar asta si pentru ca au fost inchise sau au dat faliment multe publicatii si site-uri. Multi dintre noi prefera sa-si publice articolele direct pe Facebook. In Rusia exista o platforma sociala locala foarte mare, Vkontakte, dar e controlata total de autoritati. Daca publici pe ea, e aproape imposibil sa nu fi dat in judecata de un "cititor nemultumit".

Ce sanse are Alexei Navalnii sa devina un concurent important pentru Vladimir Putin?

Este un politician cunoscut, dar nu cred ca a devenit atat de cunoscut incat sa poata deveni un adversar redutabil pentru Vladimir Putin.

Alexei Navalnii a reusit doua lucruri extraordinare in Rusia: primul este crearea unei retele de protestatari care sa acopere aproape intreaga tara. Datorita acestei retele au fost mitinguri de protest impotriva regimului in peste 80 de orase din Rusia.

Alexei Navalnii, liderul opozitiei ruse, este inchis de luni de zile dupa ce a reusit sa organizeze o retea extinsa de proteste si sa expuna public coruptia regimului Putin - Foto Hepta.ro

In al doilea rand, a reusit sa arate opiniei publice, prin acele filmulete pe care a reusit sa le distribuie pe retelele sociale, coruptia sistemului politic. Unele dintre ele au si peste opt milioane de vizualizari. Sunt multi cetateni rusi care le vad si se scandalizeaza fara sa fi auzit vreodata de Alexei Navalnii sau de miscarea sa de protest.

In cazul Skripal, se astepta Vladimir Putin la o reactie atat de puternica din partea Marii Britanii si a aliatilor sai?

Cred ca Vladimir Putin a stiut exact ce face si ce vrea sa obtina in acest caz. Serghei Skripal era un fost agent KGB, considerat tradator de catre reprezentantii puterii si ai serviciilor de informatii. Vladimir Putin a incercat sa-l elimine prin operatiunea de la Salisbury exact cu doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale.

El stia ca reactia Londrei va fi extrem de dura, stia asta pentru ca a existat un precedent, cazul Alexander Litvinenko, un alt agent rus, otravit cu poloniu radioactiv in 2006, la Londra.

Vladimir Putin a vrut sa obtina o astfel de reactie pentru ca publicul rus este extrem de sensibil la acuzatiile care vin din strainatate. Le privesc ca pe o forma de agresiune si le considera ca fiind nedrepte.

Exact asta a vrut sa obtina Vladimir Putin, un conflict international in care sa poata spune ca Rusia este nedreptatita, ca e o victima a occidentului. Iar aceasta pozitionare l-a ajutat sa obtina aproape 77% din numarul voturilor, sa castige detasat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Războiul provocat de Moscova în Ucraina a creat o psihoză eronată în rândul populației ruse, alimentată de ”percepția” deformată din capul liderului de la Kremlin. Un psiholog rus a...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Putin razboi Ucraina, #Putin scut antiracheta Deveselu, #Putin Skripal atac, #Putin NATO confruntare Rusia , #Rusia