Care este marele vis al lui Putin

Joi, 20 Martie 2014, ora 23:55
9566 citiri
Care este marele vis al lui Putin

In problema crizei din Crimeea, presedintele Vladimir Putin si-a aratat clar pretentiile expansioniste, parand sa nu fie ingrijorat de eventualele consecinte. Ce tinta, pe termen lung, urmareste acesta si, mai ales, asculta el de cineva?

"Este vorba de supravietuirea sistemului Putin - numai asa pot fi explicate actiunile presedintelui rus, care conduc la totala sa izolare internationala", crede Stefan Meister, expert in probleme rusesti la Consiliul European pentru Relatii Internationale, citat deDeutsche Welle.

"Pentru el, politica externa s-a transformat intr-un instrument prin care isi legitimeaza puterea interna", spune expertul. Actiunea sa represiva, crede Meister, are menirea sa-i aduca simpatia rusilor, al caror sprijin pentru Putin a cam scazut in ultima vreme.

Misterele din spatele lui Vladimir Putin, "omul fara chip"

Putin este figura politica dominanta a Rusiei, dupa caderea URSS. In 1999, Boris Eltin l-a numit premier, iar, cateva luni mai tarziu, dupa iesirea lui Eltin de pe scena politica, Putin a preluat practic conducerea tarii. Alegerile din martie, 2000, au confirmat, in mod formal, puterea lui Vladimir Putin. De atunci el conduce marea tara de unul singur.

In mai, 2012, incepe cel de-al treiela mandat prezindential al lui Putin, dupa ce acesta ocupase si functia de premier, intre 2008 si 2012, schimband rolurile cu apropiatul sau, Medvedev. In acest fel a fost fentata si una dintre interdictiile din constitutia tarii, care nu permite mai mult de doua mandate consecutive pentru postul de presedinte.

De ce Crimeea nu intra in planurile americanilor

Aratatul de muschi

"Putin este un politician puternic si destept care, insa, pus sub presiune, nu reactioneaza intotdeauna rational", mai spune Meister, care adauga ca pentru presedintele rus este mai presus de orice sa arate ca detine puterea absoluta. Aceasta dorinta poate fi dedusa si din modul in care Putin se prezinta in fata celorlati.

In fata multimii, lui Putin ii place sa joace rolul unui musculos invincibil care, gol pana la brau, strabate calare pe un armasar zonele pustii ale Siberiei, prinde peste sau vaneaza. Aceasta imagine ii aduce o mare popularitate in fata unei mari parti a populatiei ruse, spune expertul german.

Intr-un interviu acordat unei televiziuni germane, in 2012, Putin a raspuns intrebarii despre cum isi explica reactia retinuta a Occidentului fata de el: "Din cauza fricii: fata de Rusia, fata de armata sa, armele sale atomice, posibilitatile sale in alte ramuri. Toate acestea arata o gandire invechita", a spus Putin atunci.

Marele vis al lui Putin

Rusia cauta de ceva vreme sa joace un important rol geopolitic. Un rol decisiv in aceasta privinta ar fi urmat sa-l joace Uniunea Eurasiatica, gandita de Putin. Alaturi de Rusia, ar fi trebuit sa vina in aceasta uniune Belarus, Armenia si Kazahstan. Intr-o etapa mai tarzie, conform acestui plan, s-ar fi putut alatura Uniunii si Tadjikistan, Kirgastan, dar si Ucraina, ravnita pentru marimea si pozitia sa geografica. Numai ca, dupa schimbarea recenta a puterii de la Kiev, Ucraina are intentia de a se alatura UE si nu Rusiei.

"Ucraina este cea mai importanta tara de care are nevoie Putin, pentru a-si indeplini visul de a vedea o Rusie puternica, coordonata dupa principii diferite de cele ale Occidentului", spune Pavol Demes, de la German Marshall Fund US, filiala din Bratislava, Slovacia.

Legatura germana a lui Putin

Cel mai important partener occidental al Rusiei este Germania, sustin cei doi experti citati mai sus. Din informatii neoficiale, intre 1985 si 1990, agentul KGB, Putin, a actionat pe teritoriul RDG. Acesta este si motivul atitudinii sale speciale fata de Germania. Putin vorbeste foarte bine limba germana, iar cea de-a doua sa fiica este nascuta in 1986, la Dresda.

Dupa ce a preluat postul de presedinte al Rusiei, in 2001 Putin a tinut chiar un discurs in limba germana, in fata Parlamentului de la Berlin. Era foarte neobisnuit ca un politician atat de sus pus din strainatate sa faca un astfel de gest. Discursul de atunci al lui Putin a continut o simbolistica puternica. In discursul sau, Putin a sustinut largirea UE spre Est, pledand pentru o uniune puternica intre Rusia si Europa. Acest tel a ramas insa la stadiul de bune intentii.

Doar pentru putin timp, dupa ce coalitia formata in jurul SUA a atacat Irak in 2003, Germania, Franta si Rusia au adoptat aceleasi pozitii fata de razboiul condus de americani.

Intre timp, Rusia a intrat intr-o izolare politica externa puternica. In privinta Siriei, Rusia l-a sustinut pe dictatorul Assad, Iranului i-a pus la dispozitie tehnologii nucleare, iar din cauza ca Ucraina si-a manifestat intentiile de aderare la UE s-a ajuns la un conflict deschis cu Uniunea Europeana.

Rolul cancelarului

Multi analisti mizeaza pe o implicare mai adanca a Germaniei in deschiderea dialogului dintre Putin si Occident. "Putin se simte lezat de criticile venite din Germania si de faptul ca acolo este vazut intr-o lumina proasta", spune Meister. Conform acestuia, Putin acorda de mult o mare atentie numelui "Germania".

De aceea si Pavol Demes ii transmite cancelarului Merkel un mesaj: "Angela Merkel, mai mult ca oricine, are o sansa mare dar si datoria sa intermedieze un dialog in aceasta situatie conflictuala".

Meister, in schimb, crede ca influenta germana asupra lui Putin este limitata. "Politicienii germani nu-l pot opri sa anexeze Crimeea", incheie el si iata ca ultimele evenimente din Ucraina i-au dat dreptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin putere, #Rusia Putin Crimeea Ucraina, #planuri Putin Rusia, #conflict Ucraina Rusia Crimeea , #Rusia