Cum a cucerit Vladimir Putin America? Hackerul, soldatul perfect

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 20:31
17585 citiri
Cum a cucerit Vladimir Putin America? Hackerul, soldatul perfect
Foto: Arhiva Hepta.ro

Daca un pesimist intreaba cand incepe cel de-Al Treilea Razboi Mondial, raspunsul potrivit ar fi ca a inceput deja.

Intr-unul din episoadele serialului Narcos, difuzat de Netflix, Pablo Escobar, celebrul baron al drogurilor din Columbia, are o replica in care aminteste de un miliardar care a saracit: "pierzi cate ceva in fiecare zi, la inceput nu-ti dai seama, putin cate putin, pana cand te trezesti intr-o dimineata sarac lipit".

Asa e si razboiul hibrid care e in toi si care genereaza cate o criza, aproape, in fiecare zi. S-ar putea ca-ntr-o dimineata, intr-un viitor nu prea indepartat, acest razboi sa ne afecteze.

"Draga client, va scriem pentru a va informa despre o problema legata de securitatea datelor care ar putea sa fi afectat contul dumneavoastra de mail. Am facut pasi importanti pentru a securiza contul dumneavoastra si lucram alaturi de reprezentantii legii ca sa rezolvam aceasta situatie", semneaza Yahoo.

Peste un miliard de utilizatori au primit in data de 15 decembrie 2016 acest mesaj in casuta de e-mail.

Aceasta cifra se adauga celor 500 de milioane de conturi Yahoo compromise anterior, despre care am aflat in septembrie.

Unul dintre cei mai mari "provideri" de adrese de mail din intreaga lume a fost pus la pamant de o operatiune uriasa pusa la cale de hackeri.

In acest moment, cineva undeva are acces la corespondenta privata si istoricul comunicarilor a peste un miliard de persoane. Aproape oricine de pe glob poate fi compromis pe baza dezvaluirii continutului corespondentei private.

Presedintele Rusiei, implicat personal

Un articol publicat de NBC News in aceasta dimineata titra: "Oficial american declara ca Putin a fost implicat personal in operatiunile de hacking desfasurate in timpul campaniei electorale din SUA".

Aceasta acuzatie este una fara precedent in istoria moderna. Niciodata, nici macar in timpul Razboiului Rece, un presedinte nu a fost acuzat de implicare directa in deturnarea alegerilor SUA.

"Oficiali ai serviciilor secrete americane sunt convinsi in acest moment ca presedintele rus Vladimir Putin s-a implicat personal in atacul cibernetic venit din Rusia pentru a deturna alegerile prezidentiale", au declarat inalti oficiali pentru NBC News.

"Doi inalti oficiali cu acces direct la informatii spun ca ultimele date arata ca Putin a decis personal cum vor fi folosite informatiile sustrase de catre hackeri de la Partidul Democrat. Aceste dovezi de implicare au venit din surse diplomatice si de la spioni care lucreaza pentru aliatii SUA", au declarat reprezentantii serviciilor secrete pentru NBC News.

Gruparea de hackeri care a spart reteaua de computere a agentiei anti-doping, operatiune considerata o razbunare a Kremlinului (foto: Hepta.ro)

In acest moment, este clar ca Donald Trump a primit un ajutor nesperat de la Vladimir Putin, iar primul pas pentru a-si plati datoria a fost sa nominalizeze pentru pozitia de secretar de stat un prieten al Rusiei, pe Rex Tillerson, seful Exxon Mobil.

Citeste si Omul care ar putea vinde NATO pentru petrol lui Vladimir Putin

Dar obiectivul tarului de la Kremlin este unul mult mai ambitios - acela de a compromite democratia. Pe zi ce trece, se strang tot mai multe dovezi ca Vladimir Putin s-a transformat intr-un urias papusar, iar el se afla in spatele atacurilor cibernetice de la sedii de partide, furt de corespondenta personala, furt de corespondenta diplomatica, in plus, exista tot mai multe dovezi de finantare a partidelor extremiste din Uniunea Europeana.

Frontul National din Franta, condus de Marine Le Pen, a primit bani prin transferuri repetate de la institutii financiare din Rusia, se arata intr-un dosar publicat de Mediapart, in noiembrie 2015.

Putin, un maestru al declansarii tulburarilor geopolitice

"La Washington, Londra, Berlin si Paris, notiunile de razboi rece, de stiri false si de propaganda de tip sovietic sunt din nou la moda, diferenta e ca acum oamenii numesc aceste instrumente atacuri cibernetice si WikiLeaks.

Indiferent daca Kremlinul se face sau nu vinovat de aceste fapte ingrozitoare, Rusia este considerata in acest moment un maestru furnizor de tulburari geopolitice. Si pentru Putin, acest fapt este o victorie", scrie David Filipov pentru Washington Post.

Marea problema a liderului rus e comparatia dintre un regim dictatorial, respectiv cel pe care l-a impus, si un regim democratic. Vladimir Putin are interesul sa arate opiniei publice din Rusia ca un sistem democratic slabeste statul, il face vulnerabil, creste inegalitatea dintre oameni, iar acestia traiesc cu frica zilei de maine.

In cealalta balanta, Putin pune o Rusie puternica, in care cetatenii nu traiesc nici mai bine, dar nici cu mult mai rau decat occidentalii, dar se pot mandri cu stabilitatea si gloria de a trai intr-un stat puternic.

In plus, intreaga grija a zilei de maine o pot transfera pe umerii dictatorului care se descurca in orice situatie.

Pentru a atinge acest obiectiv, Vladimir Putin a declansat un razboi informatic la nivel planetar, dar si-a folosit si soldatii in operatiuni terestre pentru a destabiliza Ucraina, pentru a invada Crimeea si pentru a-l sprijini pe Assad sa ramana la putere in Siria.

Acum, SUA au devenit cea mai importanta victima a liderului rus. Implicarea acestuia in campania electorala din America, compromiterea Partidului Democrat, sprijinirea unui om de afaceri populist pentru a ajunge la Casa Alba reprezinta o operatiune logistica uriasa despre care abia acum incep sa apara primele informatii.

Legaturile lui Trump cu Rusia, publice sau secrete?

"Suntem abia la inceputul procesului de intelegere a faptului ca o tara straina a intervenit in alegerile democratice americane. Dar cand vine vorba de Rusia si de relatia sa cu Donald Trump, hacking-ul alegerilor poate fi doar varful iceberg-ului.

Publicul american nu are acces la datele comunitatii de informatii - 16 agentii au realizat un raport despre guvernul rus si toate combinatiile acestuia cu oligarhii si bancile locale precum si legaturile si relatiile lor cu campania lui Trump si asocierile de afaceri ale celui din urma cu partea rusa. Aceasta situatie trebuie sa se schimbe, iar informatiile trebuie facute publice inainte de 20 ianuarie, ziua investirii in functie a lui Donald Trump", scrie pentru Politico.com Dr. Evelyn Farkas, asistent adjunct al secretarului pentru Aparare al SUA, care a raspuns de relatiile cu Rusia, Ucraina si Eurasia intre anii 2012 si 2015.

Suspiciuni tot mai mari vizavi de relatiile lui Donald Trump cu Vladimir Putin (foto: Hepta.ro)

Dar nimeni nu stie in acest moment daca aceste informatii pe care le detin agentiile americane vor fi facute publice.

Dar ce vor face cu ele? Una dintre caile pe care s-a pornit in aceste zile e aceea prin care FBI ancheteaza cazurile particulare de spargere a serverelor de mail ale Partidului Democrat.

Daca vreti, e vorba de o re-editare a celebrei investigatii jurnalistice sustinute de informatiile oferite de un oficial al FBI care au dus la demisia presedintelui american Richard Nixon. Astazi, contextul este altul, iar amenintarea vine de la o putere straina care pune in pericol democratia americana.

Incepe un nou Watergate?

"Cand agentul special Adrian Hawkins, angajat al Biroului Federal de Ancheta, a sunat la Comitetul National Democrat, in septembrie 2015, pentru a le transmite o informatie tulburatoare despre reteaua lor de calculatoare, el a fost transferat, in mod natural, la help desk.

Mesajul sau a fost scurt si alarmant. Cel putin un sistem informatic apartinand DNC a fost compromis de hackerii din gruparea Dukes, o echipa de spionaj cibernetic conectata la guvernul rus. FBI si-a petrecut ultimii ani incercand sa pareze loviturile Dukes, care a atacat sistemele securizate de mail de la Casa Alba, pe cele ale Departamentului de Stat si chiar pe cele ale sefului personalului de la Casa Alba, atacurile vizand cele mai protejate retele informatice ale guvernului american", se arata in articolul intitulat "Arma perfecta: cum a fost cucerita SUA de catre o Rusie ciber-puternica", publicat in New York Times.

In acest moment ne aflam in plin razboi, iar acest conflict hibrid - o combinatie de furt de informatii din retelele de computere, finantarea unor lideri politici extremisti si dezvoltarea de campanii media mincinoase - poate reprezenta un virus mortal pentru democratia occidentala.

Criza emigrantilor, Brexit, alegerea lui Trump sunt doar cateva evenimente majore care au avut un impact imens asupra lumii si in spatele carora se banuieste ca Vladimir Putin ar fi avut un rol activ.

Singura speranta e in faptul ca alarma a inceput sa sune in cancelariile occidentale si, in aceste zile, apar primele reactii. Dar suntem la inceput si suntem in razboi.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Vladimir Putin razboi hibrid, #Donald Trump Putin hackeri , #Rusia