Nicio emotie pentru Putin: Chiar daca prezenta a fost mica la alegeri, are Parlamentul in intregime loial lui

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 08:35
4549 citiri
Nicio emotie pentru Putin: Chiar daca prezenta a fost mica la alegeri, are Parlamentul in intregime loial lui
Foto: Arhiva site/Kremlin

Partidul Rusia Unita este pe cale sa obtina peste 300 dintre cele 450 de mandate de deputat, la numararea a peste 70% din buletinele de vot, asigurandu-si astfel majoritatea "constitutionala" in Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului.

Rezultatele anuntate in noaptea de duminica spre luni de Comisia Electorala Centrala arata ca Rusia Unita a obtinut peste 54% in scrutinul pe lista, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.

Candidatii din partidul presedintelui Vladimir Putin conduc de asemenea in 203 din cele 255 de circumscriptii uninominale, la numararea a jumatate din buletinele de vot.

Spre deosebire de precedentele alegeri parlamenatre, doar jumatate din mandate sunt acordate pe lista, iar celelalte 225 in scrutine uninominale organizate la nivel de district.

Doar alte trei partide au reusit sa treaca pragul electoral de 5% pentru a intra in Legislativ. Toate sunt loiale Kremlinului si politicilor presedintiei.

Partidul Comunist a obtinut 13,77% din voturile exprimate, Partidul Liberal Democratic din Rusia (ultrantionalist) 13,53%, iar Partidul O Rusie Dreapta 6,13%, potrivit acestor ultime rezultate.

Insa acest scrutin pare ca este patat de prezenta scazuta la vot.

Comisia Electorala Centrala a anuntat in noaptea de duminica spre luni ca prezenta a fost de 47,5%. In alegerile din 2011 pentru Duma de Stat 60% dintre rusii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Autoritatile urmaresc cu atentie semne de nemultumire sau tulburari, in contextul in care economia se afla in dificultate din cauza pretului mic al petrolului, a sanctiunilor impuse de Occident, inflatiei in crestere si scaderii investitiilor straine.

Putin a salutat rezultatele si le-a spus parlamentarilor Rusiei Unite, la sediul partidului, ca au obtinut un vot de incredere.

El a evocat, se asemenea, persistenta problemelor economice, insa a insistat ca rusii sa recunoasca faptul ca deputatii "lucreaza cu adevarat din greu, chiar daca acest lucru nu da intotdeauna rezultate".

"Situatia nu este usoara, oamenii simt asta, iar ei vor si spera ca situatia politica sa fie stabila", a spus liderul de la Kremlin.

Alegeri au avut loc si in Peninsula ucraineana Crimeea, ocupata, pentru prima data de la anexarea acestei regiuni de la Marea Neagra, in 2014.

Sondajele la nivel national au anticipat victoria Rusiei Unite, insa scrutinul a scos la iveala un nivel inalt de apatie in randul unor alegatori ingrijorati sau indiferenti in contextul incetinirii economiei si perceptiei ca nu exista alternative reale la partidul aflat la putere.

Cat de corecte au fost alegerile?

In urma ultimelor alegeri legilsative din 2011, proteste in masa au izbucnit in Moscova si in tara. Alegatorii raspundeau atunci furiosi perceptiei ca alegerile au fost "trucate", zguduind autoritatile prin persostenta lor. Acest lucru a condus la adoptarea unei serii de legi care au limitat protestele publice si au afectat dur activitatea ONG-urilor.

"Informatii despre incalcari sosesc in mod constant din diverse regiuni", a declarat pentru Interfax Ilia Sabliski, un coordonator al observatorilor Consiliului prezidential pentru Drepturile Omului.

Intre aceste presupuse incalcari, el a citat cozi lungi de militari care au votat in sectii in care nu au fost inregistrati si alegatori care si-au exprimat votul pe masa in loc sa o faca in cabine, in secret.

Organizatia Golos, care a monitorizat scrutinul a anuntat, de asemenea, ca a primit plangeri cu privire la incalcari.

Intr-o inregistrare video postata pe YouTube pare sa apara un membru al unei sectii de votare, in regiunea Ristov punand mai multe foi de hartii intr-o urna. Organizatia a anuntat ca a primit, pana duminica dupa-amiaza, 310 sesizari telefonice cu privire la incalcari, iar pe site alte 656.

O inregistrare de pe o camera de supraveghere de la o sectie de votare din Rostov-pe-Don a generat discutii aprinse pe retele de socializare si pe forumuri online.

In aceasta inregistrare video, postata pe site-ul Golos, o femei pare sa introduca mai multe buletine de vot intr-o urna, in timp ce doi membri ai sectiei stau in fata urnei si blocheaza vederea catre urna.

Presedinta CEC Ela Pamfilova a declarat ulterior, potrivit Interfax, ca la trei sectii de voarte s-au introdus ilegal buletine de vot in urne si ca rezultatul va fi anulat. Era neclar daca vreuna dintre sectii se afla in Ristov-pe-Don.

"Rusia Unita face ceea ce promite", a declarat Aleftina Lebedeva, in varsta de 63 de ani, pentru RFE-RL, langa o sectie de votare din Moscova. "Sunt pensionara si pot sa spun ca au facut ce-au promis", a adaugat ea.

Karina Misulina, o actrita in varsta de 35 de ani din Moscova, si-a exprimat nemultumirea fata de partidul lui Putin.

"Toate aceste legi, sistemul de educatie a fost distrus, si ingrijirile medicale, nu sunt bani, pensiile - ce e bun in ele?", denunta ea. "Ei au case, castele si asa mai departe, iar noi, imi pare rau, murim de foame", subliniaza ea.

O profesoara iesita le pensie, Alina Lebedeva, in varsta de 75 de ani, a declarat ca ea nu va vota cu Rusia Unita, ci cu opozitia. "Trebuie sa schimbam ceva. Trebuie sa avansam. De ce ne ataca toti? De ce ne spun toti ca suntem agresori? De ce se intampla ce se intampla in Ucraina? Mie nu imi place", a declarat ea pentru RFE-RL. "De ce nu putem depsi cumva situatia asta cu Ucraina? De ce lupt[m acolo? E groaznic", a adaugat ea.

In total, 14 partide au avut candidati in alegerile legislative de duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#alegeri parlamentare Rusia 2016, #Putin Parlament alegeri 2016 , #Rusia