Rusia, o noua lovitura in Crimeea: Nationalizarea afacerilor

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 21:44
9215 citiri

Afacerile din Crimeea au inceput sa aiba probleme mari dupa ce peninsula a fost anexata de Rusia. Industria turismului s-a prabusit, iar companiile nu mai au acces la furnizorii si clientii din Ucraina. Insa tara condusa de Vladimir Putin mai da o lovitura: nationalizarea.

De la brutarii la santiere navale, Guvernul sustinut de Kremlin preia conducerea firmelor care sunt vazute ca fiind "ineficiente", de importanta strategica sau neprietenoase cu liderii politici, arata Business Week.

Krimkhleb, cel mai mare producator de paine si dulciuri din peninsula, a fost nationalizat pe 12 noiembrie de autoritati, care i-au acuzat pe proprietari de spalare de bani, sustinand ca acestia finanteaza operatiunile impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei. O soarta similara a avut-o si un furnizor al acestei companii.

In aceeasi zi fatidica, autoritatile au preluat si un complex turistic detinut de Serhii Taruta, un oligarh ucrainean care l-a inlocuit pe fostul guvernator prorus al regiunii Donetk timp de cateva luni. Decizia a fost motivata prin niste presupuse ilegalitati care ar fi blocat accesul public la terenurile si parcurile din apropierea complexului.

O alta tinta a fost Zaliv, cel mai mare constructor naval din Crimeea. Spre finalul lunii august, sediul companiei a fost luat cu asalt de niste barbati care au pretins ca sunt reprezentanti ai autoritatilor si au cerut conducerii sa lase o companie din Moscova sa preia fraiele. Nu a fost dat niciun motiv viabil pentru aceste actiuni, iar in prezent activitatea firmei e blocata.

"Toate societatile din peninsula care sunt ineficiente, care se afla foarte aproape de faliment sau au fost abandonate de proprietari vor fi nationalizate", a transmis Sergei Tsekov, un senator care reprezinta Crimeea in parlamentul rus.

Iarna se apropie si ar putea fi un cosmar pentru locuitorii din Crimeea - Marele test al Rusiei

Ce se intampla cu "datornicii" la bancile rusesti

In aceeasi situatie se afla si companiile din regiune care ar avea datorii la bancile rusesti. Un exemplu este firma care opereaza mai multe parcuri de energie solara, condusa de austriecii de la Activ Solar. Sergei Aksionov, premierul Crimeii, sustine ca aceasta firma are datorii de 300 milioane de dolari la institutiile financiare din tara condusa de Vladimir Putin, insa austriecii neaga.

Moscova a pus mana si pe unele firme detinute de statul ucrainean, unele de importanta strategica, si a incercat sa impiedice buna functionare a societatilor conduse de oligarhii pro-Kiev.

In unele cazuri, autoritatile din peninsula sustin ca actioneaza pentru binele angajatilor, avand in vedere ca ar fi tradati sau tratati prost de patroni.

Insa masurile transfroma Crimeea intr-o "dictatura criminala neo-bolsevica", potrivit partidului Iablok, care se afla in Opozitie. "Actiunile care transforma aceste jafuri in niste actiuni legale trebuie sa inceteze", au mai spus reprezentantii formatiunii politice.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#nationalizare companii Crimeea, #companii nationalizate Crimeea, #Crimeea anexare Rusia , #Rusia