Rusia se dezmorteste militar

Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:32
6830 citiri
Rusia se dezmorteste militar
Foto: topnews.in

Vladimir Putin nu a surprins pe nimeni cu intentiile sale militar geopolitice. Era doar o chestiune de timp. "Tarul" e cunoscut ca un adept al ideilor unionist sovietice camuflate intr-o subtire glazura democratica. Este evident ca Moscova nu se poate resemna cu statutul unei mari puteri retrase in conservare la standurile de probe.

Cel putin la nivel declarativ, Kremlinul emite intentii si scoate sunete pe canale diplomatice, asa cum ii sta in fire unui pachiderm cu trompa in Urali si coada in Pacific. Asadar, Rusia poarta tratative in vederea redeschiderii instalatiilor militare din fostele sale "colonii", Cuba si Vietnam.

"Negociem pentru ca fortele navale ruse sa poata fi stationate si in afara granitelor tarii", a afirmat recent comandantul marinei, viceamiralul Victot Cirkov, citat de agentia RIA-Novosti. Enuntul a fost difuzat inainte de reuniunea de la Soci (Crimeea), cu privire la Marea Neagra, la care participa printre altii presedintele Putin si omologul sau vietnamez, Truong Tan Sang.

Rusia anuntase in 2001 abandonarea bazei navale din golful Cam Ranh (sudul Vietnamului), inchiriat in virtutea acordului semnat in 1979 intre Moscova si Hanoi. S-a retras si din Cuba, motivand atunci ca isi concentreaza eforturile in vederea anihilarii amenintarilor teroriste.

In afara de portul Sevastopol din Crimeea, Rusia il mai pastra doar pe cel din Tartus, Siria. Fiindca veni vorba, conform acordului semnat in 2010 intre presedintii Ianukovici si Medvedev, Rusia va avea 7 submarine pana in 2017 in Marea Neagra, la Sevastopol. Flota poate insa stationa inca 25 de ani, cu posibilitatea de reinnoire a acordului pe 5 ani, dupa expirarea intelegerii.

Exercitiile militare ruso-ucrainene vor fi reluate in anul 2017. Despre acest aspect nimic nou. Sangele apa nu se face, iar leaganul Mamei Rusii se afla, istoriceste demonstrat, la Kiev. Nu surprinde nici proiectul din tara lui Castro (Raul).

Episodul Golful Porcilor (1961) si personajul Hrusciov au ramas insemnate in analele politicii mondiale. Vietnamul nu-si dezminte statutul de vesnic vasal cu mana intinsa catre Kremlin. Ce negocieri pot avea loc insa cu puzderia de insule din Oceanul Indian reunite sub titulatura Seychelles? Nu poate fi vorba doar de atractia renumitului paradis fiscal, ci si de un important nod strategic militar.

Cum fara cuvantul Chinei si Rusiei in problema Siriei si a Iranului condus de Ahmadinejad prea multe nu se pot intreprinde, se aud tot mai intens glasurile celor doua mari puteri, semn ca nu agreaza o postura secundara in corul politicii mondiale.

Cu atat mai mult cu cat in "Cornul Abundentei" si fosta Persie linistea nu este la ea acasa. Motiv suficient de disputa intre Statele Unite, Israel si cei doi mamuti de care aminteam. Cel putin daca se are in vedere subiectul Iran, despre care Mitt Romney, candidatul republican la presedintia Americii, spunea recent ca nu este exclusa varianta unui atac din partea SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia flota Cuba, #Rusia baze Vietnam, #negocieri militare Rusia , #Rusia