Cum i-a facut NATO pe plac lui Putin. Basescu ataca din nou

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 11:03
9412 citiri
Cum i-a facut NATO pe plac lui Putin. Basescu ataca din nou

Vladimir Putin a pasit joi seara pe sol romanesc zambitor si increzator. Avea si de ce. A trebuit doar sa se incrunte putin si NATO i-a facut pe plac. Liderul de la Kremlin a decis sa vina la Bucuresti numai dupa ce a fost sigur ca Alianta nu va lua acele decizii considerate nepotrivite de Moscova.

Toate dorintele Rusiei in materie de fosti sateliti cu aspiratii NATO au fost indeplinite, din moment ce orice decizie privind Ucraina si Georgia a fost amanata pana in decembrie, cele doua tari nu au fost incluse in Membership Action Plan la acest summit.

Cine a picat prost in toata aceasta afacere? In principiu, Statele Unite. Este pentru prima data cand americanii nu isi impun punctul de vedere. E vorba de extinderea frontierelor NATO pentru a ingloba Georgia si Ucraina.

Esecul privind declansarea negocierilor de aderare cu Ucraina si Georgia constituie un semn de slabiciune al NATO in fata Rusiei, crede presa internationala.

"Statele Unite incearca sa consoleze Ucraina si Georgia", titreaza Financial Times, facand referire la mana pe care NATO le-a intins-o celor doua tari, care au aflat ca vor fi sprijinite pentru includerea in planul de actiune pentru aderare, fara sa obtina insa, pentru moment, deschiderea negocierilor.

Esecul Statelor Unite de a convinge Franta, Germania, Italia si Spania sa accepte inceputul negocierilor cu Ucraina si Georgia a fost interpretat si de tarile din estul si centrul Europei drept un semn de slabiciune a Aliantei in fata Moscovei, comenteaza si International Herald Tribune.

"Este o respingere fara precedent a politicii americane intr-o alianta care este dominata de Washington, iar semnalele percepute de Moscova tradeaza starea de confuzie", scrie New York Times. Aceeasi publicatie citeaza cuvintele fostului ministru ucrainean de Externe Boris Tarasiuk, potrivit caruia "Moscova va fi foarte multumita de acest rezultat".

In ultimele saptamani, Moscova a s-a opus agresiv integrarii celor doua state in NATO si astfel s-a asigurat ca membrele Aliantei nu vor fi de acord sa faca acest prim pas de apropiere catre Georgia si Ucraina.

Mai multe avertismente au fost lansate saptamana trecuta de diplomatii rusi. Lavrov, ministrul de Externe, a amenintat ca Rusia nu va ezita sa-si foloseasca armele energetice pentru a pedepsi un asemenea gest al Occidentului.

"Aderarea Georgiei si Ucrainei ar fi o eroare strategica enorma", a declarat joi si adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Grusko. Aceasta eroare "va avea consecinte dintre cele mai grave pentru securitatea pan-europeana", a mai spus Grusko.

De altfel, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, lasase de inteles tot joi triumful Rusiei, chiar si in absenta sa, la summit. "Ma indoiesc ca in mai putin de un an Georgia isi va putea rezolva problemele teritoriale si ca Ucraina va putea schimba proportia sustinatorilor integrarii in NATO", a spus oficialul rus.

Basescu, din nou suparat pe rusi

Presedintele Traian Basescu nu a ratat inca o ocazie sa lanseze din nou sageti in directia Moscovei. Seful statului roman a indicat ca "dupa ce au constatat riscul politic, ca urmare a declaratiilor facute de anumite capitale, Consiliul (n.r. nord-atlantic) a decis ca cele doua tari vor fi membre NATO".

Potrivit lui Basescu, articolul 23 al declaratiei arata ca Alianta saluta aspiratia Georgiei si Ucrainei de a deveni membre NATO.

"S-a luat aceasta decizie pentru a nu lasa loc niciunei interpretari ca un stat din afara NATO (n.r. Rusia) a influentat decizia. Consiliul a decis sa-si manifeste ferm dorinta ca Ucraina si Georgia sa devina membre", a explicat presedintele Basescu.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
#NATO, #putin, #Rusia, #plac, #dorinte , #Rusia