Cum lupta Occidentul impotriva lui Putin (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 Martie 2014, ora 18:45
4742 citiri
Cum lupta Occidentul impotriva lui Putin (Opinii)
Foto: www.nytimes.com

Mi-ar placea sa cred ca principala intrebare care asteapta sa primeasca raspuns de la liderii Uniunii Europene in problema conflictului din Ucraina - Crimeea - Rusia este cat de puternica trebuie sa fie replica in fata actiunilor lui Vladimir Putin.

De ce e nevoie ca Rusia lui Putin sa primeasca un raspuns? Ce a facut rau pentru a pune din start problema in termenii unui conflict care necesita un raspuns pe masura?

Dincolo de orice retorica sau tipar de citire a actiunilor lui Putin, ramane faptul ca presedintele Rusiei a fortat si a impins evenimentele de la frontierele tarii sale pana in punctul modificarii lor.

Fenomenul nu este unul nou, se intampla constant si s-a petrecut de-a lungul secolelor de nenumarate ori. Privit de la inaltimea unui mileniu, intelegem mai bine natura sa permanenta. Constanta cu care granitele statelor se schimba in timp nu inseamna, insa, ca toate modificarile sunt asemanatoare, au acelasi impact si sunt declansate de aceiasi factori.

Dincolo de tratatele la nivel global, dincolo de dreptul international si de rezolutiile institutiilor cu rol de paznici ai democratiei si valorilor fundamentale ale omului, fiecare modificare a granitelor trebuie sa fie judecata dupa contextul in care are loc.

Unirea Germaniei Federale cu Germania de Est a insemnat intalnirea aceluiasi popor sub un singur stat, dupa ce vreme de mai bine de 40 de ani a fost separat ca masura de prevenire a ororilor provocate de catre nemti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Putin s-a folosit in discursul pe care l-a tinut in fata Parlamentului de acest exemplu spre a le reaminti principalilor parteneri economici de atitudinea corecta pe care a avut-o Rusia la momentul unirii Germaniei. Le-a cerut apoi, evident, aceeasi intelegere si buna credinta.

Pentru a sublinia ipocrizia marilor puteri occidentale din prezent, a invocat precedentul Kosovo si dublul discurs pe care statele puternice ale lumii il practica intotdeauna pentru a-si justifica propriile actiuni sau, dimpotriva, ca sa-i stigmatizeze pe ceilalti care nu le sunt aliati.

Dar intre unirea celor doua Germanii sau interventia din Kosovo si anexarea Crimeii de catre Rusia nu exista, in realitate, nicio asemanare. Reintregirea Germaniei a venit pe fondul prabusirii ordinii mondiale care impusese separarea ei, iar solutia Kosovo a venit ca o ultima incercare de a pune capat varsarii continue de sange din regiune. In timp ce pasul in fata pe care l-a facut Putin, in ciuda asigurarilor date si alibiurilor pe care le-a adus in favoarea sa, nu poate fi interpretat altfel decat ca un gest agresiv, chiar daca el este la origine unul defensiv.

In actualul context politic si economic, regional si international, cand fiecare stat ar avea cel putin o problema legata de granitele teritoriului si toata lumea ar avea motive sa isi doreasca o redesenare a hotarelor, gestul lui Putin de a alipi Crimeea de Rusia este inainte de orice o invitatie la un revizionism general. O rascoala pe care rebelul clasei si-o asuma si o pune in practica intr-un mod care trezeste panica si suspiciuni chiar printre aliatii traditionali ai Rusiei.

Revin la intrebarea care ar trebui sa-i framante pe aliatii occidentali in acest moment: cat de dura ar trebui sa fie replica pe care o pregatesc pentru Rusia lui Putin?

Un raspuns prea moale, balbait si incoerent risca sa incurajeze si sa invite si alte state sa actioneze asemenea lui Putin. Asa cum o replica mult prea puternica poate avea ca efect o radicalizare si mai mare a actiunilor presedintelui rus.

Vor gasi liderii UE - NATO - SUA doza optima pentru antidotul pe care sa-l aplice lui Putin, astfel incat liderul de la Kremlin sa nu mai para "rupt de realitate"? O intrebare care isi va gasi raspunsul in modul in care va fi solutionata pana la urma problema uriasa care a devenit Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin sanctiuni Rusia, #Putin granite Rusia, #Occident sanctiuni Rusia , #Rusia