Descalecarea lui Vladimir Putin la Bucuresti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 12:40
27189 citiri
Descalecarea lui Vladimir Putin la Bucuresti

Vizita la Bucuresti a patriarhului Chiril al Moscovei are, desigur, o importanta dimensiune spirituala pentru credinciosii ortodocsi, pe care o respect si asupra careia nu ma voi opri.

Ceea ce ma intereseaza, ma preocupa chiar, este dimensiunea politica a acestei descalecari, in opinia mea, prioritara.

Patriarhul Chiril nu este doar o inalta fata bisericeasca. El a fost numit in fruntea Bisericii ruse cu ajutorul lui Vladimir Putin si este considerat unul dintre principalii apropiati ai "tarului" de la Kremlin.

In opinia lui Chiril, Vladimir Putin este nici mai mult nici mai putin decat "un miracol al lui Dumnezeu". Ca sa avem dimensiunea corecta, potrivit Deutsche Welle, Putin si Chiril conduc impreuna Rusia.

De altfel, Biserica rusa este extrem de strans legata de puterea politica din Rusia, ceea ce reprezinta o constanta a istoriei acestei tari. "Sfanta Rusie" impleteste intr-un mod foarte greu de inteles pentru mentalitatea occidentala traditia, religia, politica, istoria. Patriotismul rusilor este covarsitor mistic.

Dar Chiril nu este cazut doar in admiratia lui Putin. Este un sustinator si al lui Fidel Castro, si al lui Lukasenko.

Totodata, Chiril este un personaj foarte cotroversat, incepand cu suspiciunea ca ar fi colaborat cu KGB-ul, inca din perioada in care a fost timis de regimul comunist, in 1969, la Geneva pentru a fi reprezentantul Patriarhiei Moscovei la Consiliul Ecumenic. In general a reprezentat patriarhia in Occident cu misiunea precisa de a cosmetiza pe cat posibil oroarea sovietica. Potrivit presei ruse, numele sau de cod era Mihailov.

Apoi sunt controversele lumesti referitoare la averea impresionanta a lui Chiril, evaluata de unele voci la 4 miliarde de dolari. Vile ultraluxoase, avion privat, nimic nu-i lipseste. Este celebru episodul ceasului elvetian Breguet de 30.000 de euro, care aparea la mana patriahului intr-o poza care a fost rapid prelucrata, insa fara a fi eliminata si reflectarea ceasului in furnirul mesei.

Este aproape pleonastic sa mai precizezi in aceste conditii ca vizita lui Chiril in Romania are binecuvantarea explicita a lui Vladimir Putin. Practic, in Romania vine un fel de alter ego al lui Putin, cel care are cele mai mari sanse sa capteze un sentiment de simpatie, pe criterii mistice, al romanilor altfel cam rusofobi.

Nu e intamplator aleasa, sunt sigura, nici data acestei vizite in premiera, cu ocazia uneia dintre marile sarbatori ortodoxe, Sfantul Dumitru, si a aniversarii a 10 de ani de patriarhat ai lui Daniel.

Adica un moment de maxim al simbolistii religioase, care va avea maxima expunere mediatica pe un fond de mare sensibilitate, de care Chiril se va lipi, perfect calculat, nu ma indoiesc, pentru a patrunde cu ajutorul lui in mentalul romanesc. O forma acceptabila de Rusie servita unei tari, cum spuneam, cam rusofobe.

Care tara se afla sub un urias asalt al Rusiei la nivelul propagandei si manipularii. Sputnik Romania este o prezenta agresiva in spatiul mediatic, cultiva insistent politicieni precum Liviu Plesoianu, ii rasfata chiar, pentru ca promoveaza exact ideile anti-occidentale si anti-justitie care favorizeaza Rusia.

Care tara este condusa de o majoritate care, sa o spunem pe a dreapta, detesta regulile occidentale, integritatea, statul de drept, transparenta si nu ar avea nicio suparare sa se uite spre Moscova in loc de Bruxelles si oficial, pentru ca de facto ma tem ca o face deja.

Presa este si ea plina de agenti de influenta ai Moscovei. Facebook-ul este plin de anonimi care, dupa ce si-au consolidat pozitiile aparent prodemocratice si proccidentale, in momente cheie incep sa sustina pozitii ale Moscovei, explicit sau printr-un atac sustinut impotriva institutiilor statului.

Avem in spatiul public teme care reprezinta manipulari specific rusesti menite sa creeze tensiuni artificale, arma predilect folosita de Moscova in societatile occidentale. Daca la noi nu prea merg partide extremiste precum Frontul National sau antisistem puternice, precum Syriza (desi incercari au fost, poate Matei Paun stie la ce ma refer), merg in schimb agitatii de tipul Coalitiei pentru Familie folosite intens de PSD.

Acest referendum va fi, indiferent de rezultatul lui, prin simpla lui organizare, o forma de desprindere a Romaniei de civilizatia occidentala si o acutizare a unor tensiuni interne.

Intamplator sau nu, Chiril este unul dintre cei care sustine ca acceptarea casatoriilor intre homosexuali ar insemna sfarsitul lumii.

Dupa acest tip de infiltrari mai putin evidente, iata ca a venit si vremea patriarhului rosu, ale carui poale sa fie sarutate de norodul roman credincios care sa-l iubeasca cu Putin la pachet. Si nu am nicio indoiala ca tot PSD-ul se va lipi cat de tare va putea de aceleasi poale salvatoare.

Penetrarea Moscovei in Romania este mai dificila decat in alte tari in care influenteaza deja masiv politica interna si alegerile prin tot felul de partide nationaliste, extremiste chiar, populiste nu din cauza clasei politice care ii este in mare parte extrem de favorabila, ci din cauza adversitatii poporului construita de traume istorice. Pe ea trebuie sa o calmeze mizand pe misticism si cruce antemergatorul lui Vladimir Putin.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#vizita Chiril in Romania , #Rusia