Facebook, la rascruce. Mark Zuckerberg pierde miliarde de dolari in incercarea de a salva compania. Va reusi?

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 13:55
25687 citiri
Facebook, la rascruce. Mark Zuckerberg pierde miliarde de dolari in incercarea de a salva compania. Va reusi?
Facebook/Mark Zuckerberg

In seara zilei de 26 iulie, un cetatean american cu domiciliul in Silicon Valley, California, a plecat la culcare mai sarac cu 16 miliarde de dolari, cea mai mare suma de bani pierduta de un muritor intr-o singura zi.

Actiunile 7acebook s-au prabusit la bursa cu 20%, pierzand o capitalizare de 120 de miliarde de dolari. Acest fapt nu are legatura cu vreo criza economica, o zi neagra pe bursele internationale sau inceperea unui razboi, prabusirea Facebook are legatura cu Facebook.

Mark Zuckerberg a mai ramas cu ceva bani dupa cea mai neagra zi din viata sa, vreo 70 de miliarde de dolari, dar asta nu inseamna ca pericolul a trecut pentru el si compania lui.

"Continuam sa investim foarte mult in siguranta si securitate. In acest trimestru, sistemele noastre au identificat si au eliminat mii de conturi, pagini si grupuri false create cu ocazia alegerilor din Mexic. Am lansat propriul instrument pentru a face publicitatea politica mult mai transparenta, inclusiv pentru a le permite utilizatorilor sa vada pe cine vizeaza orice tip de anunt politic sau de subiect si cat de mult cheltuiesc cei care promoveaza mesajul respectiv.

Acesta este un standard de transparenta mai ridicat decat cel folosit in televiziune sau in mesajele tiparite. Dincolo de aceasta, acum avem 20.000 de oameni care lucreaza in domeniul securitatii si revizuirii continutului din intreaga lume. Dupa cum am spus in ultimele actualizari trimestriale, investim atat de mult in siguranta pentru ca aceasta va avea un impact semnificativ asupra profitabilitatii", a scris Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook cu o zi inainte de prabusirea actiunilor la bursa.

Razboiul hibrid dus de Rusia impotriva democratiilor occidentale aproape a compromis Facebook

Scandalul Cambridge Analytica si revelatia provocata de dezvaluirea faptului ca sistemele democratice sunt atacate folosindu-se datele utilizatorilor retelei sociale au creat o criza de incredere la nivel mondial.

"Aleksandr Kogan, academicianul de la Universitatea Cambridge, cel care a orchestrat recoltarea de date Facebook, a raportat anterior legaturi cu o universitate rusa, inclusiv faptul ca a detinut o pozitie didactica si a primit granturi (sume de bani) pentru cercetarea functionarii retelelor de social media. Cambridge Analytica, firma de date cu care a lucrat - cea care a finantat proiectul de a transforma zeci de milioane de profiluri Facebook intr-o arma politica - a fost abordata de o companie ruseasca importanta care are legaturi cu Kremlinul", se arata intr-o ancheta extinsa realizata de cotidianul britanic "The Guardian".

Faptul ca reprezentanti ai Rusiei au reusit sa influenteze campania electorala din SUA 2016, dar si refrendumul pentru Brexit, folosind date culese ilegal de Cambridge Analytica si alte companii asemanatoare de pe retelele sociale a dus la o profunda dezbatere in societate, dar si in interiorul organizatiei Facebook.

Alexander Nix, fostul presedinte al cambridge Analytica, folosea o aplicatie inventata de Aleksandr Kogan pentru a colecta milioane de date despre utilizatorii Facebook - Foto Wikipedia

Peste noapte, opinia publica a realizat ca prin utilizarea retelelor sociale livreaza unor terti informatii personale importante care pot fi folosite pentru a ataca sistemele democratice.

Facebook se afla intr-un profund proces de reformare

Intreaga criza politica venita in SUA si Europa dupa cea economica din 2008, una care a schimbat din temelii cultura si politica occidentala are la baza manipularea datelor personale si lansarea unor campanii digitale tintite catre grupuri precise cu scopul de a compromite sistemul democratic de alegeri si luare a deciziei.

"Una dintre prioritatile mele principale pentru anul 2018 este sa ne asiguram ca ajutam la prevenirea interferentelor si a dezinformarii in alegeri. Aceste schimbari nu vor rezolva totul, dar vor face mult mai greu ca o persoana sau un grup sa faca ceea ce au facut rusii in timpul alegerilor din 2016 si sa utilizeze conturi false si pagini pentru a difuza anunturi. Sper ca aceste schimbari vor ridica, de asemenea, standardele pentru toata publicitatea politica din mediul online", a scris Mark Zuckerber pe pagina sa, la sfarsitul lunii mai, cand a implementat noile criterii pentru publicitatea politica.

Prabusirea Facebook la bursa are legatura cu masurile implementate de companie sub conducerea lui Mark Zuckerberg pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor, pentru intreruperea procesului de vanzare si oferire de informatii legate de localizare, preferinte comerciale si culturale ale utilizatorilor Facebook, precum si scoaterea de pe cea mai mare retea sociala a tuturor aplicatiilor care colecteaza date despre utilizatori. La asta adaugati si faptul ca orice anunt publicitar e insotit de informatii pentru identificarea entitatii care a platit pentru acel anunt.

Oamenii de afaceri si politicienii au pierdut accesul nestingherit la informatii si reactioneaza cu furie

Scaderea dramatica a pretului actiunilor se explica prin faptul ca mediul de afaceri a reactionat extrem de negativ la luarea acestor masuri drastice. Comerciantii au pierdut "gaina cu oua de aur" - cea mai importanta sursa de informatii despre "clienti" din intreaga lume.

Marc Zuckerberg a fost audiat atat de Congresul SUA, cat si de Parlamentul European. Confruntarea cu sistemul politic a fost una care a lasat urme. Seful Facebook nu a avut de ales si a reformat compania, una care la inceputurile ei a avut un rol transformator pentru civilizatia umana prin faptul ca a facut ca valorile, gandurile si informatiile sa circule mult mai repede, a contribuit decisiv la reformarea unor societati izolate, fara acces la educatie, la cultura. Din pacate, pe parcurs, scopurile nobile au fost estompate de faptul ca reteaua a inceput sa fie folosita pentru a raspandi cu rapiditate si pe scara globala minciuna.

Comunicarea sociala a ajuns intr-un punct critic. Investitorii nu vor fi dispusi sa plateasca la fel de mult si sa obtina mai putin in termeni de distribuire a mesajului, dar si in ce priveste eficienta comerciala a acestuia. In plus, sume mari de bani care veneau din zona gri a economiei si care erau folosite pentru a manipula opinia publica vor fi orientate catre alte medii.

In sfarsit, pentru Facebook, interesul utilizatorilor a devenit mai important ca interesul cumparatorilor de reclame

Pe de alta parte, Facebook, Instagram, Twitter, Google+ sunt platforme sociale care au un impact major in sistemul democratic actual. Sunt canale de comunicare ce pot fi controlate mult mai dificil de catre guverne, sunt locuri de unde platitorii de taxe afla, aproape, in timp real despre comportamentul reprezentantilor alesi, posibile abuzuri sau incalcari ale legii, iar acest nou standard de comunicare introdus de platformele sociale nu poate fi pierdut fara a provoca o reactie imprevizibila din partea opiniei publice.

Modificarile facute de Mark Zuckerberg sunt primele care au fost orientate in interesul utilizatorilor, in interesul protejarii acestora si odata cu ei, protejarea Facebook.

Pana acum, toate inovatiile celei mai mari platforme sociale au avut legatura cu clientii de publicitate, realizarea unui sistem prin care interactiunea dintre utilizatorii retelelor sociale sa poata fi monetizata.

Mark Zuckerberg a iesit din aceasta epoca, e adevarat, cu pierderi uriase, dar, probabil, a reusit sa salveze cea mai indragita si cea mai detestata platforma sociala. Una care ne-a schimbat viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Facebook Rusia razboi hibrid, #Facebook prabusire bursa, #Facebook utilizatori date personale, #Facebook stiri false , #Rusia