Faceti cunostinta cu "Putin junior" - Un lider de stat copiaza la indigo stilul presedintelui Rusiei

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 22:59
9263 citiri
Faceti cunostinta cu "Putin junior" - Un lider de stat copiaza la indigo stilul presedintelui Rusiei
Foto: aravot.com

Contestat puternic de majoritatea liderilor mondiali, Vladimir Putin are si simpatizanti. Unul dintre ei merge atat de departe incat copiaza la indigo stilul presedintelui Rusiei.

Ilham Aliyev, presedintele Azerbaijanului, a primit porecla "Putin junior", dupa ce s-a inspirat din ideologia politica a omologului sau rus in ceea ce priveste modul in care isi conduce tara, conform Quartz.

Azerbaijan este un punct strategic cheie, cu resurse importante de gaze naturale, la care SUA si Europa apeleaza. Mai importanta este insa pozitionarea pe harta, intre Rusia si Iran. Aceste doua lucruri transforma Azerbaijanul intr-o tinta greu de atins in cazul unor eventuale sanctiuni.

Conform autorului articolului, exista numeroase motive de ingrijorare in relatia dintre Occident si Azerbaijan, in conditiile in care Ilham Aliyev tinde sa transforme tara intr-o "mini-Rusia".

Un profesor de la Harvard prezinta adevaratul pericol al Rusiei - de ce poate izbucni un nou razboi mondial

Dupa modelul Crimeea, Azerbaijan isi disputa un teritoriu cu vecinii armeni. Conflictul dateaza de mai bine de 30 de ani, iar in 1994 s-a decis un armistitiu pentru intreruperea jocului. In iulie 2014, lucrurile au luat insa o turnura neprevazuta, intrucat la granita a izbucnit un conflict armat, in urma cauia opt soldati azeri si doi armeni au murit.

In luna ianuarie a acestui an, OSCE a cerut Azerbaijanului sa respecte tratatul de pace, dar Aliyev a reactionat dur, spunand ca sanctiunile trebuie sa se indrepte impotriva Armeniei.

Azerbaijanul nu se teme insa nici de vecinii mai puternici. Aliyev a starnit furia iranienilor in momentul in care a permis accesul trupelor israeliene la granita cu Iran. Pe de alta parte, Azerbaijan isi disputa granite marine cu Rusia de mai bine de 20 de ani.

Unul dintre cei mai importanti investitori straini din istoria Rusiei face afirmatii cutremuratoare

Drepturile omului aproape inexistente

Incepand cu 2013, dupa ce a fost reales in functia de presedinte, Aliyev a inceput sa fie contestat de clasa de mijloc din Azerbaijan. Ce a urmat? Activisti din societatea civila si jurnalisti de investigatie au fost arestati, iar redactia Europa Libera a fost perchezitionata din senin.

Desi exista suspiciuni mari de coruptie, economia Azerbaijanului este in continuare pe plus, insa acest lucru se datoreaza doar organismului ce gestioneaza resursele naturale, care uneori completeaza jumatate din bugetul statal.

Pot interveni SUA si Europa?

In acest moment, Aliyev pare a fi incontrolabil, intrucat SUA si Europa incep sa capete o dependenta de resursele de gaz pe care Azerbaijanul le are.

In ultimele saptamani au existat mai multe apeluri din UE si SUA pentru ca modul in care Aliyev isi conduce tara sa fie sanctionat, dar acest lucru este putin probabil sa se intample, intrucat Azerbaijan este privita drept varianta de schimb pentru a anula dependenta de resursele Rusiei.

Chiar si Germania pare impasibila fata de aceasta situatie, ce se agraveaza de la o zi la alta. In luna ianuarie. Aliyev s-a intalnit cu Angela Merkel, dar situatia conflictului de la granita cu Armenia si problemele pentru protectia drepturilor omului nu au fost pe ordinea de zi.

"Se pare ca Aliyev se vede un Vladimir Putin, in pofida numeroaselor contre pe care le-a avut cu liderul rus.Pentru moment, domnul Aliyev va continua sa arate ce poate", conchide autorul articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ilham Aliyev Vladimir Putin, #conflicte Ilham Aliyev, #Ilham Aliyev Azerbaijan , #Rusia