Omul care l-a infruntat singur pe Putin

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 07:20
10766 citiri
Omul care l-a infruntat singur pe Putin
Foto: Facebook/Ilya Ponomarev

Ilya Ponomarev este un antreprenor din domeniul tehnologiei, membru al Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, care acum traieste in exil, in Statele Unite, dupa ce a indraznit sa i se opuna lui Vladimir Putin.

Intr-un editorial publicat de New York Times, Ponomarev povesteste cum a devenit brusc un dusman al Kremlinului, cum a ajuns sa traiasca in exil si cum isi propune, totusi, sa isi salveze tara chiar si din afara ei.

"Dis-de-dimineata, luni, saptamana trecuta, m-a trezit un apel telefonic. Era un prieten de la Washington, un consultant politic care urmareste indeaproape situatia din Rusia: E un panou cu fotografia ta langa Kremlin. E imens. Iti trimit o poza, in cazul in care nu l-ai vazut inca.

Telefonul meu a vibrat a doua oara si am primit poza: Pe fatada unei cladiri de 10 etaje din epoca stalinista, de pe o strada din centrul Moscovei, era fotografia mea zambind si cuvintele 'Tradator national'. Imi place poza, dar nu sunt atat de sigur in legatura cu mesajul, i-am spus prietenului meu, intr-o incercare de gluma", isi incepe Ilia Ponomarev relatarea.

A doua zi, Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a votat pentru ridicarea imunitatii sale, astfel incat sa poata fi urmarit penal in baza acuzatiilor de deturnare de fonduri publice si apoi indepartat din functie. "Acuzatiile au fost falsificate, intr-un mod tipic pentru Rusia moderna", sustine Ponomarev.

Acesta adauga ca "crima lui reala" este ca a fost "dizidentul singuratic", in martie 2014, cand Duma a votat (445 la 1) pentru a aproba anexarea Crimeii. "Votul meu a tinut prima pagina a ziarelor din Occident, unde dezgustul meu fata presedintele Vladimir Putin este bine cunoscut", explica parlamentarul rus.

Cine este Ponomarev

Ponomarev se declara a fi antreprenor si sustinator vocal al utilizarii tehnologiei pentru a face mai transparent actul de guvernare.

A fost ales in Duma sa reprezinte Novosibirsk, al treilea cel mai mare oras din Rusia. A lucrat candva pentru unul dintre rivalii principali ai lui Putin, Mihail Hodorkovski, care a fost in inchisoare din 2003 pana in 2013. A luat parte la protestele de masa fata de guvernarea lui Putin din 2005 si 2012. "De-a lungul anilor, am primit prea multe amenintari pentru a le mai sti numarul", relateaza Ponomarev.

"Nu voi uita niciodata dupa-amiaza sumbra a zilei de 18 martie 2014, cand am stat teapan la Kremlin, in timp ce membrii Dumei il aclamau pe domnul Putin care sustinea confiscarea Crimeii. Pe mine si alti critici ai regimului, el ne-a numit 'tradatori nationali', o expresie candva folosita de Hitler. Stiam ca invadarea Ucrainei inseamna razboi, colaps economic pentru Rusia si inversarea a tot ceea ce eu dorisem, inclusiv incercarea Administratiei Obama de a reseta relatiile dintre SUA si Rusia, pe care am sustinut-o cu pasiune", povesteste parlamentarul rus aflat in exil.

Acesta isi aminteste ca in urmatoarele luni Rusia a cunoscut un exod al creierelor. "La jumatatea lunii august, in timpul unei calatorii de afaceri in afara Rusiei, am constatat ca nu imi mai mergeau cardurile. Un ziar central rus a relatat ca autoritatile mi-au interzis calatoriile in strainatate si mi-au confiscat bunurile. Aveam la mine echivalentul a 21 dolari. Nu m-am mai intors in tara de atunci", subliniaza Ponomarev.

Parlamentarul sustine ca este unul dintre aproximativ un milion de rusi - ganditori, reformatori, oameni de afaceri, oameni de stiinta si oameni obisnuiti - care doresc libertate si care au fost "exportati" din Rusia in ultimii ani.

"Nu mai suntem in tara noastra de origine, nu pentru ca noi nu o iubim, ci pentru ca valorile si cultura patriei noastre s-au schimbat atat de radical incat am cautat refugiu in tarile mai libere din Occident. Ne e dor de casele si familiile noastre si, mai presus de toate, ne e dor de conationalii nostri, despre care stim ca sunt curiosi, atenti si printre cei mai destepti din lume. Din pacate, aceste trasaturi au fost valorificate pentru a culpabiliza oameni ca mine si alte elemente de schimbare politica pentru problemele economice si culturale din tara", mai scrie dizidentul.

Ponomarev crede ca Rusia anului 2015 este ca Germania din 1933: "Nu fac comparatia cu lejeritate. Promisiunile lui Putin de a revigora economia Rusiei (in ciuda strivitoarelor sanctiuni occidentale) si de a restabili demnitatea noastra nationala pot fi sustinute doar prin alte cuceriri si varsare de sange".

Rusul insa considera ca si Occidentul are o parte din vina. La sfarsitul Razboiului Rece, acesta a repetat greselile de la Versailles din 1919, prin impunerea capitalismului in loc sa incerce integrarea Rusiei intr-o ordine mondiala stabila.

Cum poate fi salvata Rusia de Putin

Insa, cum trecutul nu mai poate fi schimbat, parlamentarul rus revine la viitor si arata ca opozitia politica din Rusia a fost redusa la tacere, asa incat speranta sta in actiunile celor din exil.

"Dupa prabusirea blocului sovietic, elitele est-europene progresiste si-au reorientat tarile spre innoire. In Rusia si Ucraina, in schimb, birocratia de tip sovietic a ramas pe pozitii. Elitele nu se pot schimba treptat, pentru ca nou-venitii vor fi corupti de practicile si abordarile din trecut. Viitorul trebuie sa fie construit de la zero.

Aceia dintre noi care au parasit tara pot fi liderii unei clase care sa puna bazele unei noi Rusii. Avem oameni care ne citesc si ne asculta (in ciuda cenzurii pe Internet), care comunica cu noi si au incredere in noi, in ciuda distantei si diferentelor de statut. Antreprenori, jurnalisti, artisti, oameni de stiinta - avem putere intangibila, dar reala. De aceea, suntem o amenintare pentru domnul Putin", continua Ponomarev.

Rusul isi expune apoi viziunea pentru o Rusie mai buna.

"Viziunea noastra pentru Rusia este simpla, dar merge dincolo de solicitarea Opozitiei (nobila, dar sortita esecului) pentru alegeri corecte. Ne dorim un guvern central mai mic, mai receptiv. Ne dorim un sistem de justitie independent si modern, cu separarea puterilor in stat. Ne dorim ca banii adunati din taxe sa ajunga la comunitatile locale si regionale autonome, astfel sa se incheie controlul centralizat de la Kremlin, impus de secole. Vrem concurenta libera si accent pe antreprenoriat, astfel incat Rusia, binecuvantata cu petrol si gaze, sa nu mai depinda numai de ele pentru supravietuirea economica. (...)

Zeci de ani de totalitarism sovietic, urmat de cleptocratie, i-au invatat pe rusi sa se bazeze doar pe ei insisi. Energiile noastre creative si antreprenoriale pot fi declansate, daca exista egalitate in fata legii, precum si vointa politica de a o impune. De la Londra la Silicon Valley si pana in inchisorile domnului Putin, oamenii care vor schimbarea Rusiei sunt in asteptare", mai scrie Ponomarev.

Dintre oamenii la care se refera da si cateva exemple: Pavel Durov, care a fondat reteaua sociala din Rusia, Vkontakte, si el aflat in exil; Leonard Blavatnik, om de afaceri si filantrop care traiestre in New York; Alexei Navalni, activistul politic care a fost trimis in judecata pentru lupta sa impotriva coruptiei si care traieste precar in Rusia; si Mihail Hodorkovski, acum aflat in Elvetia.

"Stiu ca viitorul Rusiei necesita o noua generatie care va lua tara inapoi", conchide Ponomarev.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Putin opozitie exil , #Rusia