Opozitia rusa, prea slaba pentru a-i tine piept lui Vladimir Putin - analiza Stratfor

Marti, 03 Martie 2015, ora 16:45
3883 citiri
Opozitia rusa, prea slaba pentru a-i tine piept lui Vladimir Putin - analiza Stratfor
Foto: Hepta.ro

La trei zile dupa uciderea liderului opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, nu exista inca niciun indiciu cu privire la cine ar putea sta in spatele acestui asasinat aparent bine pus la cale.

Indiferent cine este invinuit si cine este de fapt autorul crimei, insa, opozitia rusa este inca prea slaba pentru a-i tine piept eficient presedintelui Vladimir Putin.

Confruntat cu si mai multa volatilitate economica in viitor, presedintele Vladimir Putin va continua sa se bazeze pe strategia "divide et impera" pentru a mentine controlul strans asuprea opozitiei, se arata intr-o analiza Stratfor.

Cresterea si scaderea periodica a disidentei politice reprezinta o traditie in Rusia, cu toate ca factiunile care i se opun lui Putin au fost aproximativ aceleasi de cand acesta a ajuns la putere. Cele mai multe dintre grupurile politice ale opozitiei sunt impartite de ideologie si personalitati, cu toate ca acestea lasa diferentele la o parte pentru a se uni impotriva Kremlinului, cum au facut in perioada 2011-2012, cand Putin a castigat un al treilea mandat de presedinte.

Cele doua tipuri de opozitie din Rusia

Sursa citata imparte opozitia fata de Putin in doua tipuri. Primul este reprezentat de partidele politice care au interese in Guvern, iar comunistii si liberal-democratii sunt cele mai predominante. Ambele au sunt forte politice de cateva decenii, comunistii fiind succesorii Partidului Sovietic Comunist, in timp ce liberal-democratii au luat fiinta in anul 1991. Ambele au castigat procente importante in alegerile parlamentare din luna 2011, in fata Rusiei Unite a lui Putin, chiar daca in timpul mandatelor acestuia au trecut periodic de la manifestatie impotriva sa la colaborare.

Al doilea tip de opozitie a evoluat intr-o miscare generala de protest anti-Putin, centrata pe mai multe cauze - anticoruptia, protectia mediului inconjurator, antimusulmani etc. Cele mai proeminente figuri ale acestei miscari au fost Alexei Navalni, Boris Akunin si Ksenia Sobceak, al carei tata a fost mentorul lui Vladimir Putin.

Verdictul unui analist celebru: Putin conduce prin teroare - ori a ordonat, ori a permis uciderea lui Nemtov

Nemtov a fost una dintre figurile opozitiei care a avut o implicare de lunga durata in guvernul rus. Ascensiunea sa politica s-a petrecut in anii '90, devenind ulterior vicepremier in timpul mandatului lui Boris Eltin. De asemenea, Mihail Kasianov, care conduce Uniunea Democratica a Poporului, a fost ministru al Finantelor sub Eltin si prim-ministru sub conducerea lui Putin.

Vladimir Rijkov, care conduce Partidul Republican din Rusia, a fost primvicepresedinte al Dumei in timpul mandatului lui Eltin, astfel ca multi dintre acesti lideri ai opozitiei au legatura cu politicile fostului presedinte rus, cu precadere cu deciziile economice ce au dus la ridicarea oligarhilor si la criza financiara rusa.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Promisiunile lui Vladimir Putin

Astfel, aproape toate miscarile si liderii opozitiei sunt inradacinati in sistem. Nu este usor pentru un lider sa se ridice in Rusia si niciunul dintre reprezentantii de frunte ai opozitiei nu pare sa atraga populatia rusa. Insa in momentul in care toate aceste grupuri se unesc, precum au facut-o cu ocazia protestelor din 2011-2012 fata de Kremlin, exista un motiv real de ingrijorare in interiorul elitei ruse.

Marsul funerar organizat duminica, in memoria lui Boris Nemtov, nu a fost marcat de revolta deschisa la adresa Kremlinului sau in sustinerea liderului ucis al opozitiei, ceea ce reflecta pozitia destul de solida de care se bucura Vladimir Putin. Acesta a implementat un sistem in care opozitia ramane pe margine si joaca dupa regulile sale.

Mii de oameni in Moscova, la marsul funerar pentru Boris Nemtov: Nu ne este frica! (Galerie foto & video)

Timp de aproape un deceniu, grupurile opozitiei au cerut guvernului rus permise pentru cea mai mare parte a demonstratiilor la scara larga. Acestora li s-a spus insa pe unde sa marsaluiasca si cati oameni se pot aduna. Asta nu inseamna ca disidentii sunt subestimati de Kremlin.

Popularitatea lui Vladimir Putin a crescut pe garantia oferita poporului si elitelor ruse ca va pastra Rusia stabila din punct de vedere financiar si economic. Cu toate acestea, economia rusa intra in a doua recesiune din ultimii sase ani.

In plus, increderea guvernului rus a fost zguduita dupa ce vecinul sau, Ucraina, a trecut printr-o serie de proteste care in cele din urma au dus la rasturnarea guvernului. Nu doar ca Rusia a esuat in a prezice astfel de evenimente, ci a esuat si sa-si mentina influenta in tara si asupra Kievului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Vladimir Putin opozitie Rusia, #Putin control Rusia, #Putin influenta Rusia, #Putin asasinare Nemtov , #Rusia
Comentarii