Presa internationala - Putin pompeaza bani in industria auto ruseasca

Marti, 31 Martie 2009, ora 08:36
1106 citiri
Presa internationala - Putin pompeaza bani in industria auto ruseasca

Primul ministru rus, Vladimir Putin, a declarat ca Rusia este dispusa sa ofere sute de milioane de dolari pentru a sprijini cel mai mare producator auto rus AvtoVAZ dar si alte companii problematice, de asemenea.

"Discutam si vom ajunge la o decizie finala in privinta finantarii AvtoVAZ, astfel incat compania sa-si poata plati furnizorii si creditorii" a declarat Putin pentru agentiile de presa rusesti, citat de AFP.

"Discutam despre o cifra mai mare de 20 miliarde de ruble (590 milioane dolari)", a explicat Putin muncitorilor producatorilor auto. Managementul companiei a solicitat din partea statului un sprijin in valoare de 26 miliarde ruble (765 milioane dolari).

Producatorul auto rus care a fost construit in parteneriat cu Fiat in perioada comunista iar in prezent este detinut, in proportie de 25 de procente de catre Renault, si-a oprit productia in la inceputul lui martie din cauza unei dispute cu furnizorii.

AvtoVAZ produce marca Lada, cea mai cunoscuta marca ruseasca de automobil. Vanzarile companiei au scazut cu 40 de procente, in linie cu intreaga piata ruseasca. AvtoVAZ este, totodata, principalul angajator in orasul rusesc Tolyatti, care numara 700.000 de oameni.

Industria auto ruseasca, care atragea, pana anul trecut, investitorii intr-una dintre cele mai rapide piete, sub aspectul cresterii, din Europa, a fost puternic afectata de scaderea cererii pe piata ruseasca, similara scaderii la nivel global.

Putin a mai auntat, de asemenea, ca guvernul va oferi inca 4 miliarde de ruble (120 milioane dolari), sub forma unor imprumuturi guvernamentale, pentru GAZ, producator auto aflat in imposibilitate de plata a creditorilor, companie apartinand miliardarului rus Oleg Deripaska.

Producatorul de camioane, Kamaz va primi, la randu-i, un sprijin in valoare de 4.6 miliarde ruble iar Sollers, un alt producator auto, va primi 5 miliarde de ruble (150 milioane dolari) pentru realizarea planurilor de investitii.

Putin a anuntat anul trecut o crestere a taxelor pentru masinile de import, in incercarea de a proteja industria locala, masura care a fost foarte controversata la momentul respectiv.

GM trebuie sa faca "Mai mult si mai repede" pentru a scapa de faliment

General Motors se confrunta, in momentul de fata, cu un faliment supravegheat de catre guvernul american, in masura in care nu poate realiza cerintele oficialilor de reducere a datoriilor in urmatoarele 60 de zile.

Noul presedinte al GM, Fritz Henderson, a declarat ca un faliment strategic, in colaborare cu guvernul american, este mai putin riscant decat falimentul clasic, reglementat si protejat de lege, desi nici una nu este o optiune reala pentru GM, conform Bloomberg.

Principala problema a GM, in acest moment, sta in faptul ca cei ce detin instrumente financiare de creditare a companiei refuza sa accepte, la schimb, actiuni GM. Din acest motiv, exista suspiciunea ca guvernul american ameninta cu falimentul pentru a-i convinge pe acestia sa accepte un schimb care ar putea fi mai avantajos decat falimentul companiei pe care au creditat-o

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
#putin, #Rusia, #industria auto, #GM, #criza financiara , #Rusia