Putin nu se lasa: Cum vrea sa pedepseasca Occidentul daca sanctiunile vor fi extinse

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 18:53
5607 citiri
Putin nu se lasa: Cum vrea sa pedepseasca Occidentul daca sanctiunile vor fi extinse
Foto: Twitter.com/PutinRF_Eng

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat ca daca Occidentul va impune noi sanctiuni, atunci va reanaliza proiectele desfasurate de Moscova in parteneriat cu SUA si UE, in special in domeniul energiei.

Oficialul a mentionat ca desi are pregatite masuri prin care poate raspunde la aceste penalitati, nu are de gand sa le foloseasca, cel putin momentan.

Totusi, daca ele se vor inmulti, "atunci cu siguranta vom revizui cine va mai lucra cu Federatia Rusa si in ce conditii, in sectoare-cheie ale economiei, inclusiv in cel energetic", a transmis Vladimir Putin, citat de Bloomberg.

"Chiar nu vrem sa adoptam decizii similare" cu cele luate de Occident, a adaugat presedintele rus.

Putin ar putea pune bete in roate companiilor straine

Analistii sustin ca reactia lui Putin este una previzibila.

"Ma asteptam sa dea batai de cap companiilor straine", a spus Gary Hufbauer, de la Institutul Peterson pentru Politici Economice Internationale din Washington, pentru Bloomberg.

Comentariile lui Putin au vizat in special companii americane din domeniul energetic, precum Exxon Mobile, care foreaza un put situat in zona arctica, in parteneriat cu firma ruseasca Rosneft.

Afacere de miliarde de dolari cu SUA, in pericol din cauza sanctiunilor impuse Rusiei

Alte societati care ar putea intampina dificultati sunt Royal Dutch Shell, care planuieste sa isi extinda zona de exploatare a petrolului din estul Rusiei, precum si producatorul de bauturi carbogazoase Pepsi, ale carui venituri inregistrate pe teritoriul rus au insemnat 7,4% din total, in 2012.

Totusi, Hufbauer sustine ca reactia lui Putin va fi limitata, deoarece acest gen de masuri s-ar putea intoarce impotriva lui, afectand economia.

"Nu cred ca va exagera, dar va demonstra ca poate intra in jocul sanctiunilor", a spus Hufbauer.

Similar, Michael Corgan, profesor de Relatii Internationale la Universitatea din Boston, a sustinut ca daca va contracara, atunci masurile luate vor afecta mai mult economia Rusiei, de 2 trilioane de dolari, decat cea a Statelor Unite (16,8 trilioane de dolari) sau UE (17,4 trilioane de dolari).

Probleme economice

Putin nu isi poate permite sa rupa de tot legaturile cu companiile occidentale, deoarece situatia economica a Rusiei nu este prea buna.

Rubla s-a depreciat cu aproape 8% in raport cu dolarul american, in acest an, iar iesirile de capital strain au totalizat 70 de miliarde de dolari, in primul trimestru din 2014, egaland retragerile de bani din tot anul 2013.

Din aceste motive, gigantii auto prezenti in Rusia incep sa isi restranga activitatea. Ford si-a suspendat productia de la fabrica de asamblare de langa Sankt Petersburg in perioada 7-15 aprilie, iar aproximativ 700 de angajati, respectiv 30% din total, urmeaza sa fie concediati.

Gigantii auto fug din Rusia - Se vor orienta catre Romania?

Similar, Renault a inghetat planurile privind construirea de utilitare in parteneriat cu producatorul rus de camioane ZIL.

Pe de alta parte, Fondul Monetar International si-a redus estimarile de crestere pentru Rusia, din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina si a escaladarii sanctiunilor impuse de SUA si aliatii sai, avertizand ca tara a intrat deja in recesiune.

Economia rusa ar urma sa creasca cu 0,2% in acest an si cu 1% anul viitor, a declarat miercuri seful misiunii FMI in Rusia, Antonio Spilimbergo.

Precedentele estimari prevedeau un avans de 1,3% pentru 2014 si o crestere de 2,3% pentru 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#reactie Putin sanctiuni Rusia, #Putin sanctiuni Rusia, #Rusia sanctiuni Occident, #efecte sanctiuni Rusia , #Rusia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Observ ca pantalonii de karateka
Poza Constant
Constant
rank 5
Creierul sau este acolo unde scrie Doctor Strangelo.