Putin retrage fortele ruse din Siria - SUA reactioneaza

Luni, 14 Martie 2016, ora 22:14
6401 citiri
Putin retrage fortele ruse din Siria - SUA reactioneaza
Foto: Kremlin (Arhiva)

Oficiali americani au precizat, luni, ca Statele Unite nu au fost informate in prealabil in legatura cu decizia presedintelui rus Vladimir Putin de a retrage fortele militare din Siria, manifestandu-si surprinderea fara de anuntul neasteptat de la Moscova.

Doi oficiali ai SUA, vorbind sub protectia anonimatului, au mai declarat pentru Reuters ca Statele Unite nu au observat pana acum indicii care sa sugereze ca armata rusa s-ar pregati de retragerea din Siria.

Comentariile americanilor vin dupa ce Vladimir Putin a anuntat, luni, ca a ordonat fortelor ruse sa inceapa retragerea din Siria, chiar de marti.

Putin face o miscare neasteptata: A ordonat retragerea fortelor ruse din Siria

Miscarea neasteptata vine la cinci luni dupa ce Moscova a demarat o ampla campanie militara in Siria, in sprijinul aliatului sau, Bashar al-Assad.

Rusia, despre colaborarea cu SUA in Siria: Americanii ne-au propus un fel de "diviziune a muncii"

Putin a declarat, in cadrul unei intalniri cu ministrii Apararii si de Externe de la Moscova, ca armata Rusiei si-a atins in mare parte obiectivele in Siria. Totodata, liderul de la Kremlin le-a cerut ministrilor sa intensifice eforturile diplomatice, cu scopul de a contribui la un acord de pace in tara ravasita de razboi de aproape cinci ani.

"Munca eficienta a armatei noastre a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace. Cred ca obiectivul Ministerului Apararii si fortelor armate ruse a fost, per ansamblu, indeplinit. Cu participarea armatei ruse, fortele armate siriene si fortele patriotice siriene au putut ajunge la o rasturnare fundamentala in lupta impotriva terorismului international si au preluat controlul in aproape toate aspectele.

Asadar, ordon ministrului Apararii ca, de maine (marti - n.red.), sa inceapa retragerea in mare parte a contingentului nostru militar din Republica Araba Siriana", a spus Vladimir Putin.

Insa presedintele rus a subliniat ca Moscova isi va mentine momentan prezenta militara in Siria: nu a anuntat un termen pentru retragerea completa, insa a precizat ca, intre timp, fortele ruse vor stationa in portul Tartous si la baza aeriana Hmeymim din provincia siriana Latakia.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca Putin l-a sunat deja pe Assad pentru a-l informa in legatura cu decizia pe care a luat-o.

Putin a anuntat retragerea trupelor din Siria chiar in ziua in care au inceput negocierile pentru pace de la Geneva dintre regimul de la Damasc si Opozitie, intermediate de ONU.

O noua sansa pentru Siria: De ce ar putea fi diferite negocierile pentru pace de data asta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA reactie Rusia retrage Siria, #SUA retragere Rusia Siria , #Rusia