Putin se pregateste de alegeri: anunta cresteri pentru cei 30 de milioane de pensionari care il voteaza de fiecare data

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:12
4596 citiri
Putin se pregateste de alegeri: anunta cresteri pentru cei 30 de milioane de pensionari care il voteaza de fiecare data
Foto: Hepta.ro

Desi nu a anuntat inca daca va candida pentru un nou mandat, presedintele rus Vladimir Putin este deja in plina campanie pentru alegerile prezidentiale din martie 2018, relateaza duminica agentia de presa EFE.

"Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin.Asteptarile sunt foarte mari si sperantele de asemenea. Si aceasta este pozitia majoritatii covarsitoare a cetatenilor tarii noastre", a declarat cu cateva zile in urma Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus - n.red.).

Volodin, vazut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toata lumea stie ca nu este decat o chestiune de timp pana cand presedintele isi va anunta intentia de a ramane in functie inca timp de sase ani.

Potrivit tuturor analistilor, Putin isi va prezenta candidatura in fata congresului partidului Kremlinului, Rusia Unita, prevazut pentru mijlocul lunii decembrie.

Cu toate acestea, campania este deja in plina desfasurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-si lansa primele promisiuni electorale, acum ca economia nationala a inceput sa se redreseze dupa mai bine de doi ani de recesiune profunda.

"In pofida restrictiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sanctiunile), economia rusa se stabilizeaza. In mod evident, recesiunea a fost depasita. Atat actorii economici, cat si cetatenii vor simt treptat factorii pozitivi pe care ii vedem in economie", a asigurat Putin.

Desi a subliniat intotdeauna ca rusii sunt gata sa stranga cureaua si nu vor intoarce niciodata spatele Kremlinului, guvernul a promis compensatii sociale dupa multe luni de privatiuni. In primul rand, sa aduca salariul minim la minimul de subzistenta pana in 2019, desi cu doua zile mai tarziu a promis ca va incerca sa atinga acest obiectiv deja la data de 1 ianuarie.

Putin a subliniat ca masura este urgenta, deoarece "trebuie sa depasim situatia cand salariul minim nu acopera nici macar cheltuielile de baza ale cetateanului".

Potrivit ministrului rus al muncii, Maksim Tolipin, salariul minim se ridica in prezent in Rusia la 7.800 ruble (aproximativ 115 euro), 72% din nivelul oficial de subzistenta.

Presedintele insusi a subliniat ca "alarmanta" situatia legata de cresterea numarului de oameni saraci in Rusia, unde persoanele care traiesc sub pragul saraciei au ajuns la 20 de milioane.

In plus, guvernul a anuntat ca anul viitor va indexa pensiile cu aproape 4%, masura care vizeaza aproximativ 30 de milioane de persoane.

Este vorba de fapt de acel segment al populatiei considerat traditional electoratul lui Putin, astfel Kremlinul incearca mereu sa-i faca pe pensionari fericiti in ajunul unei campanii electorale.

Pe plan politic, Putin a lansat in ultimele luni un program de reinnoire a cadrelor pentru a evita gerontocratia care afecteaza administratia publica rusa, la fel ca in perioada sovietica.

Putin a facut chiar saptamana aceasta o vizita rara la sediul central al Yandex, cel mai mare motor de cautare rusesc, in incercarea de a recupera pozitiile pierdute pierdute pe internet, fief al opozitiei extraparlamentare.

Putin, care va implini 65 de ani in octombrie, ar putea fi reales cu un scor record de aproximativ 75% de voturi, potrivit celor mai multi analisti.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice, 66% dintre rusi ar vota pentru Putin daca alegerile prezidentiale ar avea loc luna aceasta.

In plus, 81% dintre rusi apreciaza pozitiv modul sau de a gestiona lucrurile la Kremlin, unde va ramane pana in 2024 in caz de victorie.

Pentru moment, doar doi politicieni si-au exprimat intentia de a participa la prezidentialele din 2018: ultranationalistul Vladimir Jirinovski si liberalul Grigori Iavlinski.

In ceea ce-l priveste pe liderul popular al opozitiei extraparlamentare, Aleksei Navalnii, considerat singurul politician care poate arunca o umbra asupra lui Putin, acesta nu poate participa in principiu la scrutin din cauza unor antecedente penale, dar el sustine ca acestea nu il vor opri.

Navalnii, care a recurs la instantele de judecata pentru a-si apara candidatura, este acum in plina campanie in Siberia, unde a adunat cateva mii de persoane la mitingurile de la Novosibirsk si Vladivostok.

Cunoscut pentru succesul sau in calitate de blogger anticoruptie, Navalnii are aproximativ o 100 de centre electorale in toata tara cu peste 100.000 de voluntari, in majoritate tineri, o miscare fara precedent in Rusia.

Opozitia radicala fata de Kremlin este incurajata de rezultatele obtinute in alegerile municipale de la Moscova, unde a obtinut cel mai bun rezultat in istoria sa, sperand ca aceasta va servi drept o rampa de lansare dupa ce Putin isi va incheia mandatul in 2024.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Putin alegeri Rusia, #Putin nou mandat presedinte , #Rusia
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Comunisti folosesc aceiasi metoda ! profita de ceí fara scoala..
Poza strand
strand
rank 5