Putin, un dictator speriat de dorinta de libertate a ucrainenilor (Opinii)

Joi, 01 Mai 2014, ora 23:58
12286 citiri
Putin, un dictator speriat de dorinta de libertate a ucrainenilor (Opinii)

Au trecut doua luni de cand Vladimir Putin a invadat Crimeea. Popularitatea lui pe plan intern a trecut de 75%, cote la care un politician occidental doar viseaza. Dar ce a castigat?

Speranta ca va mai rezista la Kremlin cativa ani, forta de a se lauda ca a adus gloria de altadata a Imperiului Tarist si reintoarcerea la Razboiul Rece, o confruntare cu Vestul, o situatie de criza prin care va reduce la tacere orice opozitie interna.

Vladimir Putin este un dictator ca oricare altul, interesat doar de propria supravietuire. Criza pe care a provocat-o nu are legatura cu Ucraina, cu rusii care traiesc acolo, cu NATO sau cu Uniunea Europeana. Are legatura cu regimul sau politic.

Vladimir Putin s-a speriat de revolutia de la Kiev. Niciun moment nu si-a imaginat ca atasamentul ucrainienilor pentru valorile europene este atat de mare incat il pot alunga pe Ianukovici, fostul presedinte filo-rus.

A realizat ca, daca accepta iesirea Ucrainei de sub influenta sa, atunci oricand se poate trezi cu o revolutie la Moscova. Liderul de la Kremlin e atent la ce se intampla in lume. A vazut cum s-a ales praful de dictatori vesnici ca Mubarak sau Gaddafi. Primavara araba i-a produs frisoane, iarna ucraineana i-a provocat febra. In acest context trebuie perceput liderul de la Kremlin.

In fond, Rusia, de la inceputul crizei, a pierdut 50 de miliarde de dolari, bani care au iesit din tara. Dobanzile la imprumuturi externe au ajuns la 7,5 procente, iar obligatiunile de stat sunt cotate de S&P la un grad peste calificativul junk (gunoi). Si acesta e doar inceputul.

Lui Putin nu-i pasa de propriul popor, el si-a dorit aceasta criza doar pentru a putea sa inabuse orice opozitie la reteaua sa de putere.

Traim intr-o lume in care informatia circula cu viteza, milioane de oameni pot afla ce se intampla, ce spun cei din cealalta tabara si asta doar avand acces la un computer.

Un popor e din ce in ce mai greu de mintit.

Sa nu ne imaginam ca rusii de rand s-au incolonat in spatele maretului conducator Putin si-l urmeaza pana la moarte. Fostul ofiter de informatii a realizat ca oricand poate izbucni o revolta care-i sa-i puna in pericol pozitia.

Pentru a-si prelungi dominatia avea nevoie de un razboi, paradigma din care nu poate iesi niciun dictator.

Cei care considera ca NATO ar fi trebuit sa faca mai mult, ca sanctiunile economice sunt prea moi sau ca nu au niciun efect ar trebui sa se inarmeze cu rabdare. O astfel de criza nu se rezolva de pe o zi pe alta si nu cu bata. Trebuie sprijinita Ucraina si trebuie sprijiniti rusii, dar nu Putin si oligarhii lui care au confiscat o tara.

Thomas Friedman, intr-un text din New York Times, scrie inspirat:

"Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca sanctiunile economice nu au efect si ca singurul mod de a influenta Rusia poate fi facut doar prin pornirea tancurilor. (Putin iubeste asta. Il va forta pe fiecare rus sa-l sustina intr-o astfel de lupta.) Pe de alta parte, ar trebui sa ne temem ca nu cumva, pe termen lung, aceste sanctiuni sa functioneze prea bine.

Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca Occidentul ameninta spatiul rusesc. Nu e adevarat. Problema reala aici e ca ucrainenii ca indivizi si ca societate ameninta 'valorile' lui Putin."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Ucraina Putin revolutie, #Ucraina Rusia razboi Putin , #Rusia