Putin vrea sa-i convinga pe rusi sa bea mai putina vodca si sa fumeze mai putin

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 21:14
2235 citiri
Putin vrea sa-i convinga pe rusi sa bea mai putina vodca si sa fumeze mai putin
Foto: Arhiva

Vladimir Putin a demarat cea mai mare campanie pentru sanatatea publica de la esecul fostului presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, de a limita consumul excesiv de alcool si tigari.

Marti, la parlamentul rus a fost depusa o lege prin care se va interzice fumatul in locurile publice, reclamele la tigari si vanzarea acestora la chioscuri. Proiectul vine in urma unor masuri menite sa limiteze consumul de alcool, pe locul al patrulea in lume, cum ar fi cresterea taxelor.

Fumatul si consumul de alcool ucid anual peste 900.000 de rusi, Federatia Rusa fiind a doua cea mai mare piata mondiala pentru tigari si alcool, conform statisticilor oficiale. Populatia tarii, de 143 milioane de persoane, este cu 5% mai mica fata de 1991, cand s-a prabusit Uniunea Sovietica.

"Putin si-a fixat ca scop personal sa inverseze trendul de scadere a populatiei prin incurajarea unui stil de viata mai sanatos. Dar daca privim la istoria noastra, Gorbaciov nu a avut succes cu treaba asta", a declarat Serghei Markov, un fost parlamentar al partidului Rusia Unita, aflat la guvernare.

Campania lui Putin risca, insa, sa incurajeze rusii sa consume tigari si bauturi contrafacute, afirma analistii pietei tutunului si alcoolului. Vanzarile ilegale de vodca, al carei pret este de mai putin de un dolar pentru o jumatate de litru, vor creste cu 60%, estimeaza analistii. De asemenea, si comertul ilegal cu tigari va creste cu 40%.

Premierul Dimitri Medvedev a atacat, pe 16 octombrie, principalele companii producatoare de tigari, Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco si Imperial Tobacco Group, invinovatindu-le ca au creat depedenta fata de tigari pentru milioane de femei si copii, inca din anii '90. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 39% dintre rusi fumeaza in mod regulat.

De asemenea, cinci companii straine controleaza 80% din piata de alcool a Rusiei, estimata la 34,4 miliarde de dolari anual.

Analistii estimeaza ca vanzarile de alcool vor scadea cu 4% pana in 2016, ca urmare a cresterii taxelor. Mninisterul Sanatatii se asteapta ca si fumatul sa se reduca consistent, pana la jumatate, dupa intrarea in vigoare a legilor anti-fumat.

"Nu interzicem fumatul si consumul de alcool. Noi doar implementam un pachet de masuri menite sa stavileasca marketingul extrem de agresiv, care face ca oamenii sa devina dependenti de produse foarte nocive", a declarat ministrul Sanatatii, Serghei Velmiakin, citat de Bloomberg Businessweek.

Conform Euromonitor, in 2011, rusii obisnuiti, incluzand aici femei si tineri, au consumat cate 77 de litri de bere, 9 litri de spirtoase si 7 litri de vin. Unul din cinci barbati rusi moare in urma consumului excesiv de alcool, noteaza si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putin alcool fumat, #campanie anti alcool Rusia, #campanie antifumat Rusia , #Rusia