Rusia acuza SUA ca incalca Tratatul INF: Sistemele Aegis din Romania pot fi utilizate pentru atacuri

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 17:46
12324 citiri
Rusia acuza SUA ca incalca Tratatul INF: Sistemele Aegis din Romania pot fi utilizate pentru atacuri
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Administratia Vladimir Putin cere Statelor Unite sa revina la respectarea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), pe care il considera incalcat prin instalarea in Romania a sistemelor Aegis, care ar putea fi folosite si pentru atacuri.

"Avem o serie de solicitari pentru Statele Unite si le transmitem in mod clar. Principala noastra solicitare adresata Statelor Unite este sa revina la respectarea Tratatului fortelor nucleare intermediare, pe care il incalca prin instalarea sistemelor antiracheta Aegis pentru uz terestru in Romania si prin planul de a le instala in Polonia", a afirmat Serghei Riabkov, citat de site-ul agentiei Tass.

"Aceste sisteme sunt de uz dublu, putand fi folosite atat antibalistic, cat si pentru atacuri cu rachete de croaziera; instalarea acestor sisteme este interzisa de Tratatul INF", a subliniat Riabkov.

In acelasi timp, Administratia Vladimir Putin respinge acuzatiile Washingtonului potrivit carora Rusia ar incalca Tratatul INF. "Nu stim pe ce se bazeaza aceste acuzatii. Ceea ce ni se transmite pe canale diplomatice nu ne permite sa tragem concluzia ca americanii au dovezi care sa sustina acuzatiile. Washingtonul acuza constant Rusia pentru ca vrea sa mentina tensiunile", a subliniat Riabkov.

In urma cu cateva luni, generalul Paul Selva, vicepresedinte al Statului Major Interarme al armatei americane, afirma ca Rusia a incalcat Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezinta riscuri pentru baze NATO din Europa si pentru Statele Unite.

Rusia a avertizat in mai multe randuri ca va reactiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare in Europa de Est si la instalarea elementelor antiracheta in Romania si Polonia.

Alianta Nord-Atlantica a aprobat in iulie 2016 un plan de consolidare a prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Polonia si in tarile baltice. O structura multinationala NATO ar urma sa fie stationata in Romania. In plus, Alianta a preluat controlul asupra sistemului antiracheta, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice in largul Spaniei, un radar in Turcia si elementele de interceptare din Romania.

Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica au explicat in mai multe randuri ca instalatiile antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei. Prezenta militara americana in tari est-europene, inclusiv in Romania, are scop pur defensiv, afirma in februarie secretarul american al Apararii, James Mattis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia Aegis Romania tratat NATO , #Rusia